zamiar zacząć stosować dietę bez węglowodanów, to polecam prostą i smaczna sałatkę lunchową. Można śmiało zapakować w pojemniczek i wziąć do pracy bez potrzeby latania po restauracjach w porze drugiego śniadania. Składniki: jeden mały filet z indyka 1 główka sałaty masłowej 4 pomidory 2 ogórki zielone 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki oliwy czosnek
pieprzny smaczekbędę z nia eksperymentowala . Dzisiejsza potrawa jest bardzo latwa do zrobienia , syta i zdrowa J Zapraszam do skorzystania z mojego przepisu ! SKLADNIKI: -kasza kuskus -pieczarki -papryka -por -cebula -marchew -piers z kurczaka -2 lyzki koncentratu pomidorowego -1 kopiata lyzka maki pszennej -oliwa z oliwek lub olej Przyprawy: -sol, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy, przyprawa do kurczaka, slodka
PychaDaniaNajwyższa pora aby skorzystać z sezonu na szparagi i przygotować tą bardzo prostą przystawkę
Diteczkroimy jeszcze zmrożone na kawałki i wrzucamy do zupy. Smakuje prawie jak ze świeżych. Składniki: - 0,5kg szparag - 250g mrożonej włoszczyzny w słupki (lub świeża marchew, pietruszka, seler i por, pokrojone na kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka
Smaczne Zdrowebambusa, jajkiem na twardo, szczypiorkiem i blanszowaną sałatą rzymską. Przyprawiłem zaś sosem sojowym. Składniki (na spory garnek): 1 kura rosołowa 3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera biała część pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 4 łyżki sosu sojowego Do podania dla 2 osób: 150 g makaronu soba 2 jaja kurze gotowane na twardo 4 liście sałaty rzymskiej
W SMAKherbaty, chyba że boli cię brzuch – zostaniesz obrzucony troskliwym spojrzeniem, przeznaczonym dla wyjątkowo chorych ludzi. 5. Nie pij cappuccino popołudniu – cappuccio pije się w porze śniadaniowej. Później pija się kawę, czyli espresso. 6. Nie omiń kasownika biletów przed wejściem do pociągu – tak, jak w polskich autobusach, we Włoszech na peronach znajdują się
Bon Ton Italiagłowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się właśnie efektami specjalnymi, po których zresztą, plus godzinnej drzemce, wszelki ból
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEzakwasie rzuciłam w kąt. Zapomniałam o tym, zniechęciłam się. Jednak postanowiłam, że musi mi się udać! Od początku do końca, skrupulatnie robiłam zakwas: każdego dnia, o tej samej porze (u mnie wieczorem) w słoiku mieszałam 50 gram mąki żytniej chlebowej (typ 720) i 50 ml wody. Drewnianą łyżką. Zakwas przykryłam gazą i nałożyłam gumkę recepturkę. Nie stawiałam na słońcu, lecz
Mango PapajaWłoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi
Bon Ton Italiadziś na kolację? Kanapki - nie za bardzo pasują o tej porze dnia, jajecznica - znudziła się, zielona sałata - ale tak sama? Mam pomysł, który na pewno Wam się spodoba. Serek graniasty, np. firmy Piątnica, ze świeżym pomidorem, chrupiącą sałatą, posypany aromatycznymi przyprawami. Polecam zioła prowansalskie lub bazylię i oregano :) Składniki : 150 g serka graniastego, np. Piątnica pół pomidora, pokrojonego w kostkę
Chocolate Muffin BlogBardzo łatwe i szybkie ciasto półkruche, skubańca zwanego również pleśniakiem robi się w wielu wersjach i zestawieniach. W zależności od pory roku i dostępności produktów można dodawać sezonowe owoce, dżemy lub nawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka
Apetyczna babeczkaMajówka już za nami, więc pora wrócić do pracy. A w pracy nie ma nic lepszego jak kanapka z własnoręcznie przygotowaną wędliną taką jak ta :) Składniki: - 1 kg karkówki - 4 ząbki czosnku - 1 duże jabłko - 1 średnia cebula - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - oliwa - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy
Zainspirowana w kuchniZapraszam dzisiaj na nietypowy gulasz. Dlaczego nietypowy? bo się przeważnie przyzwyczaili wszyscy że gulasz robimy albo z łopatki, albo szynki wiperzowej lub też z drobiu. Pora więc przyzwyczaić swoje kubki smakowe do nowego doznania jakim niewątpliwie jest ten gulasz. Podałam go na ostatnim pokazie kulinarnym w moim mieście i zrobił on duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego
Z Majeczką w kuchniDobrze ,że Agnieszka z blogu moje mniam, przypomniała,że pora na zbieranie młodych pędów sosny potrzebnych do przygotowania syropu, to maj.Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników
w mojej kuchniKolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już
dom-agi.pl