por - 13968 przepisów (strona:586/932)

Leczo z cukinią light 145

trochę nie psuje smaku tego pysznego dania - mam wrażenie, że jest dokładnie na odwrót - z każdym dniem smakuje lepiej. Na blogu znajdziecie już mój przepis na klasyczne leczo, teraz pora na jego lżejszą i bardziej urozmaiconą wersję - z cukinią i gotowaną szynką z indyka zamiast kiełbasy

Milion Smaków
Zupa z świeżych ogórków 111

Uwielbiam warzywne zupy na bazie serka topionego, który daje im wspaniały kremowy smak. Po zupie z pora przyszedł czas na przetestowanie zupy z świeżych ogórków, których kilka kilogramów udało mi się załatwić z ekologicznego źródła. Żeby się nie zmarnowały - zupy ugotowałam na kilka dni co w sumie okazało się dobrym pomysłem bo lekko podgrzana, nie gorąca też jest pyszna. Składników

Milion Smaków
Orzeźwiający koktajl z borówki amerykańskiej 132

dzień, zastąpić śniadanie czy uzupełnić braki energii po wysiłku sportowym. Ten koktajl jest z lekkich składników i naprawdę dobrze się sprawdza jako orzeźwiający napój, który możecie wypić o każdej porze dnia

Milion Smaków
Leczo z jarmużem i cukinią 141

Leczo to jedno z bardziej uniwersalnych dań. Jest odpowiednie zarówno na obiad, przekąskę czy kolację. Także pora roku nie stanowi tu problemu, gdyż możemy łączyć paprykę z różnymi dodatkami w zależności od sezonu. Jesienią dostępna jest duża różnorodność składników, które możemy dodać do dania. Ja postawiłam na jarmuż i cukinię. Warzywa te wspaniale komponują się z papryką, pomidorami i kiełbaską

Milion Smaków
Cykoria zapiekana z szynką i serem 172

Cykorię do tej pory jadłem tylko w sałatkach a jeśli pojawiała się w daniach obiadowych to w postaci liści i jako dodatek. Tym razem chciałem umieścić cykorię w centrum dania a resztę produktów dobrać do niej jako dodatki. Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości dań "na słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić. Jedyny dylemat

Milion Smaków
Zupa krem z białych warzyw 132

Mało jest świeżych warzyw o tej porze roku albo takich, które nie zawierają dużo chemii. Można wybrać warzywa, które mogą leżeć parę miesięcy, a do takich należą między innymi ziemniaki, seler i pietruszka i zrobić z nich pyszną, gęstą zupę. Jeśli też nie chcecie czekać na wiosnę, żeby jeść warzywne zupy - spróbujcie

Milion Smaków
Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym 104

Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu dań

Milion Smaków
Kurczak pieczony 248

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grecka uczta z Pascalem 180

dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać

GRUBY WAŁEK
Kawa nie tylko do picia czyli prosty domowy scrub ujędrniająco-nawilżający 216

kawie kofeina pomaga również w redukcji objętości komórek tłuszczowych i wykazuje działanie regeneracyjne oraz antycellulitowe . Kawy zmielone dostępne na rynku są zbyt drobne i zamiast właściwości ściernych wnikają w pory, dlatego najlepszą metodą przygotowania tego peelingu jest jego własnoręczne wykonanie. Kawę mielimy do konsystencji grubego proszku, ziarenka nie mogą być zbyt grube aby nie powodowały uszkodzeń zdrowego naskórka. Następnie mieszamy

upichcona
Tarta z chorizo i rucolą 192

mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę

Apetyczna babeczka
Sernik tradycyjny z rodzynkami 272

temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania sernika użyłam rodzynek MIX JUMBO, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 219

kwiaty są pyszne! Bardzo słodkie, smakiem przypominają groszek cukrowy. Lubię eksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pora z gruszką. 423

Kupiłem Żonie Mej konwalie. To jej ulubione sezonowe kwiatki. Tak ładne były, że musiały się znaleźć w tle zdjęcia. Porową sałatkę do tego dopisałem. Czego użyłem? -por posiekany w drobne krażki -papryka konserwowa obrana i posiekana w krótkie paski -ser żółty starty na grubej tarce -gruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę -jogurt naturalny dwie łyżki -majonez (u mnie kielecki

BaRepas
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 184

warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco

Ostra na Słodko