początku roku. Pierwsze dyskusje, ustalenia, co gdzie, jak, kiedy ... Potem sesja, przygotowanie przepisów i skład. I oto jest, NASZ lubelski magazyn. "Aromat" to kwartalnik, który wydawany będzie odpowiednio do pory roku. Letni numer możecie już czytać i oglądać. Przed nami przygotowania do wydania jesiennego, a potem mam nadzieję kolejnych i kolejnych ... Co znajdziecie wewnątrz ? Oczywiście nasze przepisy, ale nie tylko
kolorowotorcikowogulasz, podany z kaszą ... niebo w gębie! Na 4 porcje 0,5 kg żołądków z indyka 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól, pieprz 1 łyżka chrzanu 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki śmietany 18% Żołądki umyć i oczyścić, następnie ugotować w litrze wody
Jadło i czytadłopoście :) Risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się następująco: soczewica 26%, kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska. Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej
Zdrowie na języku :PZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa
Szybko Tanio Smaczniezajmuje sporo czasu, a w potrawach kryje się mnóstwo połączonych smaków. Dodatki muszą być zatem jak najprostsze w smaku. Proponuję zestaw tego, co znajdziemy w przydomowym ogródku o tej porze roku. Składniki : sałata (u mnie Królowa lata, typ s. lodowej) kilka sporych liści mięty garść kopru garść liści botwinki olej rzepakowy ocet winny Warzywa porządnie opłukać i osuszyć. Sałatę, miętę
Weekendy w domu i ogrodzienieco wyższej półki oraz w internecie. Finalnie otrzymujemy bardzo łatwe w przygotowaniu i dietetyczne danie, które nadaje się zarówno na śniadanie, jak i na lekki posiłek o innych porach dnia. Jajka sadzone z quinoą i kurkami (grzybami leśnymi) 2015-06-03 21:31:29 Oryginalne w smaku lekkie i zdrowe danie na śniadanie lub kolację z leśnych grzybów i pochodzącej
Kulinarna Pokusaprzy kolejnej okazji :) Jestem pewna, że park latem gdy wszystkie rośliny się zazielenią, a kwiaty zakwitną jest o wiele wiele ładniejszy, jednak uważam, że warto go odwiedzić o każdej porze roku, choćby przez wzgląd na niesamowity widok panoramy miasta, jaki roztacza się ze wzgórza. Widok na centralną część parku z najdłuższą i najbardziej rozpoznawalną ławką na świecie oraz salę kolumnową
Taste Of My DayChińska potrawa Risotto prowansalskie z kurczakiem, cukinią i porem Chilli con carne Risotto z kurczakiem i warzywami Piersi z kurczaka w ziołach prowansalskich
Passions hobbies lifeIsle of Wight Do tej pory dzieliłam się z Wami tym, co gotuję. Teraz chciałabym również pokazywać Wam miejsca, które odwiedzam. Nie będę się rozpisywać za bardzo o informacjach, które z powodzeniem można znaleźć u wujka Googla. Raczej postaram się Wam pokazać to, co mi się podoba za pomocą zdjęć i krótkich informacji… Długi weekend majowy spędziliśmy na Isle
UgotujmyTo.plPora na kolejny deser z truskawkami w roli głównej! Dzisiaj prezentuję pyszny, lekki sernik na zimno z truskawkowym ,,ptasim mleczkiem". Na spodzie z kruchych, zbożowych ciasteczek i białą, lekko kokosową warstwą serową. Przygotowałam go na Dzień Dziecka - zarówno dla tych małych i większych dzieci. A wszyscy, którzy mieli okazję go spróbować, byli zachwyceni. :) Składniki (na tortownicę o średnicy
Kuchnia Elliewiem, dlaczego do tej pory nie pojawiły się na moim blogu pierogi. Ja najbardziej lubię te z owocami i na słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko
O kuchni z uczuciemDziś pyszny klasyk wśród zup- zupka jarzynowa z dodatkiem smacznych, chrupiących chipsów z dyni. Składniki: Kawałek dyni ½ kg brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kalarepka ½ selera ½ pora Sól Pieprz Liść laurowy ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki Wykonanie: Dynię obrać, pokroić na kawałki, następnie w cienkie plasterki (wiórki). Obsuszyć w piecu lub w suszarce do warzyw. Brukselkę dokładnie oczyścić, umyć
Tradycyjna Kuchniacoś na szybko. Czyli zapiekanka z tego co pod ręką :) Składniki: ½ kg ziemniaków 25dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 pętko wiejskiej kiełbasy 1 duża marchewka 1 mały por 1 czerwony burak 1 łyżka masła 1 łyżka przyprawy typu Vegeta Pieprz Liście kapusty Wykonanie: Warzywa umyć, pokroić w drobną kostkę razem z kiełbasą ( oprócz cebuli). Warzywa dokładnie wymieszać dodać
Tradycyjna KuchniaCzas świąt zbliża się małymi kroczkami. Zatem pora pomyśleć o menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie) i włożyć
Tradycyjna KuchniaAndrzejki już tuż tuż... Więc pora pomyśleć o wyjątkowym menu na ten wyjątkowy wieczór. Ja co roku robię zabawne ciasteczka ze śmiesznymi wróżbami. Polecam :) Składniki: 20 dag masła 30 dag mąki 20 dag twarożek homogenizowany 1 aromat cytrynowy 2 łyżki cukru pudru 10 dag daktyli drylowanych lub moreli 1 jajo do smarowania ciastek Cukierki ozdobne na posypkę Sól do smaku
Tradycyjna Kuchnia