por - 13968 przepisów (strona:572/932)

Zrazy schabowe z ananasem i rzeżuchą 177

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości tego zioła, wzrastającego o tej porze roku na wacie w niemal każdym domu. Tradycyjnie wysiewa się ją na Wielkanoc, dobrze jest jednak pamiętać o niej przez cały rok. Rzeżucha zawiera pewną ilość witamin A, B1, B2, E, PP, łatwo przyswajalnego jodu oraz chrom, potas, mangan, magnez i wapń. Szczególnie zalecana jest cukrzykom

Kuchenna Kontrrewolucya
Czernina z kluchami 155

zaczerniać". ;) Kaczkę ćwiartujemy. Skrzydła, kości, szyjkę i podroby zalewamy około trzema litrami zimnej wody, po czym doprowadzamy do wrzenia. Odszumowujemy. Dorzucamy dwie mniejsze marchewki, pietruszkę, seler naciowy i mały por, suszone owoce (dosłownie kilka sztuk, by zamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli. Całość gotujemy na małym

Kuchenna Kontrrewolucya
Węgierska zupa rybna - Halászlé 157

paprykę, naprawdę ciężko się z tym stwierdzeniem nie zgodzić. ;) Wszystko w związku z tym przepisem byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że W CENTRUM WARMII, gdzie o tej porze roku turystyka nadjeziorna wre, nigdzie nie można dostać dobrej, świeżej ryby słodkowodnej. Jest to skandal, który zmusił mnie do kupienia w biedronce paczkowanego pstrąga*. Na przyszłość nie będę się tak spieszyć

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś gęsia pieczona w piwie 167

Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Jednak kiedy tylko sama wzięłam się za przygotowanie gęsiny, od razu zaczęła mi smakować. ;) 1 podwójna pierś gęsia ze skórą 1 ząbek czosnku kilka goździków sok z dwóch cytryn pół szklanki

Kuchenna Kontrrewolucya
Golonka duszona w piwie 213

ogromna, przyprawiona musztardą golonka. I był to mój ogromny, golonkowy przełom. ;) Całą drogę zachwycałam się tym, jak to wspaniale, kiedy odkrywa się nowe możliwości, tym bardziej smakowe. Od tamtej pory, kiedy moja mama odkryła przepis na tę pychotę, w domu nigdy nie pozostawał z niej okruszek. Po czasie nauczyłam się również zajadać wersję ze skórą, jednak ta duszona w piwie

Kuchenna Kontrrewolucya
Kluski śląskie 190

znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając sobie koszmar dzieciństwa, zawsze śmieję się do siebie, bo obecnie je uwielbiam. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez prasę lub mielimy w maszynce, przez sitko z małymi oczkami

Kuchenna Kontrrewolucya
Pikantna dyniowa zupa krem - idealne proporcje 196

Doszłam więc do wniosku, że nigdy nie zrobię tej zupy tak, jak trzeba, jeśli nie wymyślę czegoś sama. Syntezę tysięcy przepisów uważam za udaną. Jakie to szczęście, że przyszła pora na korzystanie z dobrodziejstw jesieni, w tym właśnie dyni. :) Miąższ dyni (bez skóry i pestek) oraz ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy je razem do warzywnego wywaru i gotujemy do miękkości

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierś kurczaka w sosie z kardamonem 187

mięso do miękkości. Podczas duszenia należy zważać, by cały sos nie wyparował i uzupełniać płyn na bieżąco. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy na patelnię pokrojonego w plasterki pora, starte na dużych oczkach marchwie oraz ziołowy koncentrat pomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon

Kuchenna Kontrrewolucya
Po maminemu - najlepszy rosół świata 291

najlepszy oczywiście z domowym makaronem ! 1 duża kura/kurczak kawałek wołowiny (ok. 150g)/spora kość wołowa 2 średnie marchewki 3 pietruszki, najlepiej z kawałkiem natki mały kawałeczek korzenia selera nieduży por nieduża gałązka natki selera mała gałązka lubczyku ok. 10 ziaren kardamonu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 1 cebula w łupinie sól Mięso płuczemy. Jeśli kupiliśmy kurczaka lub kurę w całości

Kuchenna Kontrrewolucya
Konkurs tymbark 140

Muszę przyznać, że do tej pory ciężko mi uwierzyć. Przejrzałam wygrane przepisy od dołu właściwie wyłącznie z ciekawości i ku memu zaskoczeniu, nie dość, że znalazłam siebie, to w dodatku na pierwszym miejscu! Fakt, liczyłam na wygraną, ale (naprawdę) stolika śniadaniowego i zapasu tymbarków, a tu masz! To jeden z piękniejszych prezentów na początek zimy, jaki mogłam sobie wymarzyć... Właściwie

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapomniane ozdoby świąteczne część IV, ostatnia - Diduch 171

wszystkich zmarłych przodków. Dziś wiadomym jest, że w pośpiechu, miejskim życiu nie udałoby się dostać takiej ozdoby świątecznej. Wierzę jednak, że tradycja nie umiera i na wsiach do tej pory, w ten świąteczny czas, Diduch gości w wielu domach. /zdj. internet/ Sczodre Gody, Rodzimowierczy związek wyznaniowy Rodzimy Kościół Polski Szczodre Gody, RKP Szczodre Gody 2010, Stowarzyszenie Rodzimowierców Kołomir

Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 166

domownikami i najeść się na cały rok. To właśnie kutia jest przysmakiem naszych dziadów, ze względu na słodycz i sytość, tak więc nie powinno jej nigdy zabraknąć. Do tej pory, w niektórych rejonach Polski oraz w obrządku rodzimowierczym, zachował się zwyczaj wróżenia z niej tego, jaki będzie nadchodzący rok. W tym celu nakłada się kutię na dużą łyżkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Czysty barszcz czerwony na zakwasie 225

800g czerwonych buraków 500ml zakwasu buraczanego 3 spore marchwie 2 pietruszki 1 mały seler 1 nieduży por 1 duża czerwona cebula sól, majeranek kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego ok. 6 goździków 3 liście laurowe olej do smażenia Buraki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Kuchenna Kontrrewolucya
Bramborové knedlíky s třešněmi 154

knedle, parzybrodę i kulajdę. Dziś u mnie najbardziej znany czeski przepis - przepyszne kluski ziemniaczane z owocami, które dają przedsmak lata. Na resztę dań z listy oczywiście również przyjdzie pora. :) 600g ugotowanych ziemniaków mąka pszenna i ziemniaczana (ile się wgniecie) 1 jajko pół łyżeczki soli 1 słoiczek wiśni z zalewy 2 łyżki oleju rzepakowego Ugotowane i wystudzone do temperatury pokojowej ziemniaki

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój sposób na olej smakowy 190

używam do niego więc dobrze oczyszczonej butelki po sosie sojowym TAO TAO. Po pierwsze - ma ona odpowiednią pojemność, zakrętkę, która daje pewność szczelności i korek niekapek. Jak do tej pory zrobiłam dwa takie smakowe oleje - jeden z tymiankiem, drugi z czosnkiem. Po około dwóch tygodniach nabierają już odpowiedniego aromatu. :) Tymiankowego używam do sałatek, a czosnkowego do sosu i ciasta

Kuchenna Kontrrewolucya