por - 13968 przepisów (strona:576/932)

Pory z pieczarkami zapiekane w cieście 129

Danie z rodzaju na obiad, przekąskę i na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczarki i pory najpierw dusimy, potem zalewamy ciastem i pieczemy. Przechowywane w lodówce spokojnie postoją kilka

Milion Smaków
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 272

jest ich przyrządzenie na grillu na świeżym powietrzu, to jednak możemy to zrobić również w każdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto

Kulinarna Pokusa
Najprostsza zupa kalafiorowo-kokosowa 187

wdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli

Roślinna - blog wegański
Naleśniki biszkoptowe z serem 180

dania rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki

mojewypiekiinietylko
Rustykalny chlebek 218

przepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu oraz dla tych, którym (z jakiegoś powodu) chleb nie wychodził do tej pory ...  Zachęcam do wypróbowania - ostrzegam jednak!  Smak domowego, naturalnego chleba jest niepowtarzalny ...  Może się zatem zdarzyć, że uzależnicie się od jego pieczenia, jak stało się to u mnie

Garniec Magalie
Wyjątkowy sernik z rabarbarem i truskawkami 235

wymieszać z masą truskawkową. Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Udekorować połówkami truskawek. Smacznego! Bardzo spodobało mi się pieczenie serników owocowych. Do tej pory przygotowywałam tylko takie z całymi owocami, a okazuje się, że dodanie musu z owoców do masy serowej to naprawdę doskonały pomysł. Po rabarbarowym sezonie z pewnością sięgnę po kolejne dary

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka drozdzowa z czarna porzeczka i marcepanem 222

wspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą 161

Kochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukinia faszerowana mozzarellą i łososiem z warzywami 249

Uwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI 4 niewielkie cukinie  150g łososia wędzonego  (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegański "SER" / SOS SEROWY Z ZIEMNIAKÓW I PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH - do pizzy, szparagów, nachosów i innych zapiekanek :) 200

zdjęć jeszcze jednego dania, więc na razie coś innego. Na pizzę przepis już znacie, robimy ją cały czas tak samo, jak  TUTAJ , bez sera. Zamiast sera do tej pory nie kombinowaliśmy z niczym, bo nie było takiej potrzeby, smakowało nam wystarczająco super bez niego, więc po prostu pomijaliśmy go i tyle. No ale czasem człowiek, a zwłaszcza mój lubiący

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kawa mrozona z bita smietana lub lodami 196

Znalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Brukselka inna niż zwykle 223

osoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie:  Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście aż do głąbu. Następnie dobrze umyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę Na dno garnka wlać odrobinę wody

pyszne zdrowości
Czekoladowy tofurnik 252

Był tofurnik w wersji "naturalnej" pora na czekoladę! :) Desery uwielbiam więc kombinuje jak mogę, by były możliwie zdrowe i nie spowodowały wielkiego wyrzutu glukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie

pyszne zdrowości
Proteinowy omlet wytrawny 197

Była wersja na słodko teraz wytrawnie. Omlet to bardzo szybkie i proste danie dobre o różnych porach dnia :) Ten zjadałam na obiad - jest bardzo sycący, nawet mój Mąż się najadł ;) Olej makadamia w przepisie może wyglądać groźnie, ale chodzi o jakikolwiek olej nadający się do obróbki termicznej. Ja ten olej dostała jakiś czas temu i czas zacząć go używać ;) Składniki

pyszne zdrowości