Danie z rodzaju na obiad, przekąskę i na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczarki i pory najpierw dusimy, potem zalewamy ciastem i pieczemy. Przechowywane w lodówce spokojnie postoją kilka
Milion Smakówjest ich przyrządzenie na grillu na świeżym powietrzu, to jednak możemy to zrobić również w każdym w miarę nowoczesnym piekarniku z termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto
Kulinarna Pokusawdzięcznością pominęłam etap przygotowania bulionu – na ratunek przyszły suszone warzywa. Po raz pierwszy próbowaliśmy tej zupy u Rodziny, bardzo nam posmakowała, tak więc wzięłam przepis i od tamtej pory bardzo często gości również i u nas. Składniki: 1 średni kalafior 5 średniej wielkości młodych ziemniaków 4 młode marchewki 1 szklanka mrożonego groszku 2 łyżki suszonych warzyw (bez dodatku soli
Roślinna - blog wegańskidania rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki
mojewypiekiinietylkoprzepis będzie wspaniałą propozycją dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba w domu oraz dla tych, którym (z jakiegoś powodu) chleb nie wychodził do tej pory ... Zachęcam do wypróbowania - ostrzegam jednak! Smak domowego, naturalnego chleba jest niepowtarzalny ... Może się zatem zdarzyć, że uzależnicie się od jego pieczenia, jak stało się to u mnie
Garniec Magaliewymieszać z masą truskawkową. Wyłożyć mus na wierzch ciasta, schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Udekorować połówkami truskawek. Smacznego! Bardzo spodobało mi się pieczenie serników owocowych. Do tej pory przygotowywałam tylko takie z całymi owocami, a okazuje się, że dodanie musu z owoców do masy serowej to naprawdę doskonały pomysł. Po rabarbarowym sezonie z pewnością sięgnę po kolejne dary
Pożeraczka, czyli raz adobrzewspomnienie całkiem spontanicznie upieczonej babki. Po prostu w Boże Ciało prawie już wieczorową pora wszystkim zachciało się ciasta. Poszło w ruch moje ulubione ciasto drożdżowe i to co znalazłam w zamrażalniku czyli kawałek marcepanu i porzeczki :) robimy miejsce na kolejne, już tego roczne :) Babka drożdżowa z czarna porzeczka i marcepanem ciasto: 1,5 szkl. mąki 70 g cukru
Dzieje kuchennej WiewióryKochani, wreszcie nadszedł ten wymarzony przeze mnie czas, czyli wyjazd na warsztaty do Jamie Olivera :) Jutro o tej porze będę już w Londynie :) I wiecie co? niesamowicie się cieszę :) Po powrocie na pewno na blogu pojawi się obszerna realacja. Pewnie nie jedna i nie tylko kulinarna. Tymczasem mam dla Was coś słodkiego :) Rabarbar nigdy nie był tym, za czym przepadałam
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam połączenie cukinii z łososiem. Do tej pory była to zwykle cukinia grillowana. Tym razem pomyślałam, że można by moje ukochane warzywo nafaszerować łososiem, dodałam mozzarellę i warzywa i wyszło naprawdę pyszne danie. Polecam - wypróbujcie ten przepis. SKŁADNIKI 4 niewielkie cukinie 150g łososia wędzonego (na zimno) 2 kulki mozzarelli 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 duży pomidor
Moje Kuchenne Rewelacjezdjęć jeszcze jednego dania, więc na razie coś innego. Na pizzę przepis już znacie, robimy ją cały czas tak samo, jak TUTAJ , bez sera. Zamiast sera do tej pory nie kombinowaliśmy z niczym, bo nie było takiej potrzeby, smakowało nam wystarczająco super bez niego, więc po prostu pomijaliśmy go i tyle. No ale czasem człowiek, a zwłaszcza mój lubiący
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEZnalazłam resztkę śmietany kremówki w lodówce, było upalne popołudnie. Przyszła więc pora na pyszna kawkę :) Kawa mrożona z bita śmietaną ulubiona kawa zaparzona w połowie ilości wody (bez fusów!!!) ew. słodzidło do smaku pół szkl. zimnego mleka 4 kostki lodu 2 łyżki śmietany ubitej na sztywno (możemy ja zstąpić gałka lodów) Kawę wlewamy do szklanki, ew. słodzimy, wlewamy mleko, wrzucamy
Dzieje kuchennej Wiewióryosoby): około 130 g brukselki garść mieszanki pestek słonecznika i dyni cebula szalotka łyżka oleju kokosowego przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami Przygotowanie: Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście aż do głąbu. Następnie dobrze umyć. Cebulę posiekać w drobną kostkę Na dno garnka wlać odrobinę wody
pyszne zdrowościBył tofurnik w wersji "naturalnej" pora na czekoladę! :) Desery uwielbiam więc kombinuje jak mogę, by były możliwie zdrowe i nie spowodowały wielkiego wyrzutu glukozy do krwi. Nie zawsze jest to łatwe, ale da się. Tofurnik jest ciastem, które samo z siebie jest deserem białkowym. Jeśli nie dodawac do niego cukru tylko np. syrop z agawy to można go jeść prawie
pyszne zdrowościByła wersja na słodko teraz wytrawnie. Omlet to bardzo szybkie i proste danie dobre o różnych porach dnia :) Ten zjadałam na obiad - jest bardzo sycący, nawet mój Mąż się najadł ;) Olej makadamia w przepisie może wyglądać groźnie, ale chodzi o jakikolwiek olej nadający się do obróbki termicznej. Ja ten olej dostała jakiś czas temu i czas zacząć go używać ;) Składniki
pyszne zdrowości