por - 13968 przepisów (strona:577/932)

Surówka Coleslaw z młodej kapusty 14428

temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty. Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;) Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które powtarzają się najczęściej

Milion Smaków
Przekładaniec masą śmietanową 161

przekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory zalewania owoców galaretką...coś mnie podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie

Moje domowe kucharzenie
Sposoby na TANI WEGANIZM 243

najlepsze i zajadajmy się częścią natury jak najwięcej możemy:) Oto 5 sposobów   roślinożercy na tani weganizm: 1. Wyłapuj to, co najlepsze w danym okresie.  Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz

Bananowe Pole
Tarta winna bo idealna do wina 193

stolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty

Garniec Magalie
Leniwe bezglutenowe z sosem morelowym 165

Pora odkryć karty – do czego był potrzebny sos morelowy . Kolejna wersja pierogów leniwych . Były już z samego twarogu, teraz leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, ale w wersji oszczędnej, bo z dodatkiem ziemniaków. Jedne i drugie, mam nadzieję, zadowolą zwolenników dań mącznych… i nie tylko.   Składniki: - 600g twarogu domowego - 400g ziemniaków (ugotowanych dzień wczesniej) - 20 dag mąki ryżowej

mojewypiekiinietylko
Rozwiązanie konkursu 159

Witam serdecznie! Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, a teraz pora ogłosić mi wyniki konkursu, którego nagrodą jest granitowa patelnia grillowa, ufundowana przez firmę Ballarini. Jak zwykle miałam problemy z wybraniem zwycięzcy, więc zwerbowałam rodzinkę do pomocy. W końcu wyłoniliśmy zwycięzki przepis “Grillowany łosoś z salsą z kiwi”, którego autorką jest Gosia. Gratuluję

codojedzenia
Krajanka malinowa na super puszystym biszkopcie 282

listki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka cukru podru 1 łyżeczka waniliowej pasty Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii

codojedzenia
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48108

owocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców :      - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak,   - cebulowe: cebula, por, czosnek,   - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż,   - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła,   - dyniowate: dynia

IzaGotuje
Nalewka z rabarbaru 176

Kochani! Wracam do Was z nowymi przepisami oraz tymi, które do tej pory czekały na publikację. Jednym z nich jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy

Mango Papaja
Jogurtowo - truskawkowy tort na zimno! 1331

Kochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń! Zachęcam

SMYKWKUCHNI
Kalarepka pieczona 123

Mojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła świetnie, więc z czystym sumieniem mogę wam polecić o to warzywo i w tej formie :) kalarepka cebula suszona żurawina olej curry sól Kalarepkę przekroić na pół i obrać

Polska Zupa
Pasztet wołowo wieprzowy z grzybami 224

dobra. składniki (2 foremki 10x 23 cm) 250 g wołowiny - łopatka 250 g wieprzowiny - łopatka 400 g podgardla 250 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60  g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania

Stare Gary
Rosół orientalny 313

samym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian.  Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone

Garniec Magalie
Kolorowe muffiny 185

Cudowny tydzień, wspaniała pogoda, powietrze pachnie wiosną, drzewa kwitną, "mleczyki" rosną ... Najpiękniejsza pora roku, bo wszystko budzi się do życia ...  W moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej!  Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam

Garniec Magalie
Kokosowe placuszki z truskawkami 391

różanym cukrem   to pyszne danie  na ciepłe,  letnie  dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale  smakują również  wyśmienicie  o każdej porze dnia zarówno  na  ciepło  jak i na zimno. Składniki:  /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego

Zakamarki mojej kuchni