temu.Uważa się, że nazwa pochodzi z języka niderlandzkiego, gdzie oznacza po prostu surówkę z kapusty. Podstawą tej surówki jest poszatkowana kapusta - w tej wersji młoda kapusta, skoro pora roku na to pozwala ;) Dodatki nieco różnią się w zależności od wersji surówki, my pozostaniemy przy tych, które powtarzają się najczęściej
Milion Smakówprzekroić na połowę ..ale jakoś zagadałam się i nie wyszło tak jak trzeba..zresztą na zdjęciu poniżej widać efekty mojego przecinania...potem już szło " jak po maśle"..aż do pory zalewania owoców galaretką...coś mnie podkusiło do owoców dodać świeżego ananasa...no i to był błąd..Galaretka i świeży ananas to nie zbyt dobre połączenie...galaretka [ a nawet dwie
Moje domowe kucharzenienajlepsze i zajadajmy się częścią natury jak najwięcej możemy:) Oto 5 sposobów roślinożercy na tani weganizm: 1. Wyłapuj to, co najlepsze w danym okresie. Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz
Bananowe Polestolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty
Garniec MagaliePora odkryć karty – do czego był potrzebny sos morelowy . Kolejna wersja pierogów leniwych . Były już z samego twarogu, teraz leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, ale w wersji oszczędnej, bo z dodatkiem ziemniaków. Jedne i drugie, mam nadzieję, zadowolą zwolenników dań mącznych… i nie tylko. Składniki: - 600g twarogu domowego - 400g ziemniaków (ugotowanych dzień wczesniej) - 20 dag mąki ryżowej
mojewypiekiinietylkoWitam serdecznie! Dziękuję wszystkim za udział w zabawie, a teraz pora ogłosić mi wyniki konkursu, którego nagrodą jest granitowa patelnia grillowa, ufundowana przez firmę Ballarini. Jak zwykle miałam problemy z wybraniem zwycięzcy, więc zwerbowałam rodzinkę do pomocy. W końcu wyłoniliśmy zwycięzki przepis “Grillowany łosoś z salsą z kiwi”, którego autorką jest Gosia. Gratuluję
codojedzenialistki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt. Krem śmietankowy 500 ml śmietanki 250 g mascarpone 1 łyżka cukru podru 1 łyżeczka waniliowej pasty Beza 3 białka 150 g cukru 1 łyżka kukurydzianej skrobii
codojedzeniaowocowej zaleca się spożywanie następujących warzyw i owoców : - korzeniowe: buraki, marchew, pietruszka, seler, chrzan, rzodkiew biała i czarna, rzepa, brukiew, rzodkiewka, skorzonera, pasternak, - cebulowe: cebula, por, czosnek, - krzyżowe: kapusta biała, włoska, czerwona, brukselka, pekińska, brokuł, kalafior, kalarepka, jarmuż, - liściaste: wszystkie gatunki sałaty, seler naciowy, zielona pietruszka, rzeżucha, koperek, cykoria, szpinak, zioła, - dyniowate: dynia
IzaGotujeKochani! Wracam do Was z nowymi przepisami oraz tymi, które do tej pory czekały na publikację. Jednym z nich jest przepis na przepyszną nalewkę, którą to otrzymała ode mnie moja mama z okazji Dnia Matki. Dopiero wczoraj miałam okazję ją wypróbować. Jej smak zachwyca, to pewne. Warto wykorzystać rabarbar póki jeszcze jest dostępny. Składniki: 1 kg rabarbaru- dokładnie myjemy
Mango PapajaKochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o tej porze roku są najlepsze! Warto sięgnąć po nie właśnie teraz. Tort przygotowałam na bazie jogurtu greckiego i mleka, dzięki czemu jest lekki i mniej kaloryczny, a ponadto bogaty w witaminy i wapń! Zachęcam
SMYKWKUCHNIMojej kalarepkowej przygody ciąg dalszy. Po zjedzeniu dużych ilości surowej, podawaniu jej jako surówki do obiadu, przyszła pora na kalarepkę pieczoną. muszę wam powiedzieć, ze wyszła świetnie, więc z czystym sumieniem mogę wam polecić o to warzywo i w tej formie :) kalarepka cebula suszona żurawina olej curry sól Kalarepkę przekroić na pół i obrać
Polska Zupadobra. składniki (2 foremki 10x 23 cm) 250 g wołowiny - łopatka 250 g wieprzowiny - łopatka 400 g podgardla 250 g surowej wątroby kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, seler, por, cebula) 40 g suszonych prawdziwków 4 jajka 1 bułka ok 60 g 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czosnek granulowany mielone ziele angielskie mielony imbir + wywar z gotowania
Stare Garysamym bulionie warzywnym, również smakuje bosko, w tym momencie mamy również propozycję dla wegetarian. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone
Garniec MagalieCudowny tydzień, wspaniała pogoda, powietrze pachnie wiosną, drzewa kwitną, "mleczyki" rosną ... Najpiękniejsza pora roku, bo wszystko budzi się do życia ... W moim sercu i duszy kolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam
Garniec Magalieróżanym cukrem to pyszne danie na ciepłe, letnie dni. U mnie jak zwykle na obiad, ale smakują również wyśmienicie o każdej porze dnia zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: /8 -10 szt/ ok. 40 g mąki kokosowej 2 łyżki mąki ryżowej 100 ml jogurtu naturalnego
Zakamarki mojej kuchni