doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżka octu jabłkowego Wykonanie: Żebro
kgwjanczewoznalazłem je w mojej kuchni. Jeśli jednak macie ochotę na inne połączenie, to kombinujcie śmiało i potraktujcie mój przepis wyłącznie jako inspirację. Truskawki, maliny, czy rabarbar będą o tej porze roku idealne. Składniki (na 4 porcje w 300 ml szklankach) : 1/2 szklanki dużych kuleczek tapioki 1 dojrzałe mango 2 łyżki lub 4 torebki dobrej zielonej herbaty 2 łyżki wody różanej
Food SquareGRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia
Słodko-Słony Świat Ilonyzawsze byłam tego zdania, że do rewolcuji w życiu nie są mi potrzebne żadne symboliczne daty. Zmiany można zacząć nawet teraz, w tej sekundzie. I do tej pory ta zasada sprawdzała się najlepiej. Zatem ostatnio próbuję wprowadzić w życie trzy zmiany: - pić mniej kawy - powrócić do formy. Bieg po śniegu zaliczony. Więc będzie tylko lepiej - pozwolić sobie na większą dawkę
My simple kitchentrzeba wynająć armii krasnoludków. Do tego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę w środku. Przepis
My simple kitchenkiedy finanse będą bardziej sprzyjać, kiedy... (...) I tak w kółko. Nie trudno jest zaplątać się w taką sieć. O wiele trudniej jest za to się z niej wyplątać. Pora się zatrzymać (dotyczy to zwłaszcza mnie bo moje sny już dawno odbiegają od normalnej rzeczywistość - choć temat snów pozostawię sobie do innego wątku). Zatem, mówiąc nieładnie - trzeba czasem pieprznąć
My simple kitchensezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam do czegoś, czego do tej pory nie robiłam. I padło na curd. Na wielu blogach gościł już lemon curd czy orange curd, więc dlaczego by nie spróbować wersji rabarbarowej? A jak kobieta sobie coś ubzdura
My simple kitchenfareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pytania od Natt: 1. Danie, które sprawia Ci najwięcej kłopotu... Hm... do tej pory jakoś ze wszystkim, co było mi dane ugotować, sobie poradziłam :) 2. Lubisz gotować z "asystentami"? Tak :) Razem gotowanie jest o wiele fajniejsze:) No i szybsze;) 3. Ilość składników dobierasz
My simple kitchenprzerwa... Nie lubię, nie lubię. Ale cóż poradzić - czasami za dużo obowiązków a czasami zwykłe lenistwo:P Gdzieś jeszcze pomiędzy treningi, nieplanowane przejażdżki rowerowe (notabene - od ostatniej do tej pory mnie jeszcze tyłek boli:P) i nadrabianie zaległych lektur, które porastały już kurzem na szafkach :P Poniżej cytat z jednej z nich: "Szukaj w ludziach nie piękna, lecz dobra". Sprostuję
My simple kitchenWyprzedziła nawet moją bezkonkurencyjną jak dotąd Szarlotkę germańską :D Mówię Wam, przysłowiowe niebo w gębie! Upieczcie ją koniecznie - nie pożałujecie:) Jak dla mnie najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory :) Długo szukałam ciasta, które by mi odpowiadało. Zdecydowałam się skorzystać z przepisy znalezionego w internecie (poniżej źródło). Dokonałam jednak kilku drobnych zmian - dodałam trochę smalcu i część jajek zastąpiłam samymi
My simple kitchenJeden z tych słonecznych dni bez humoru... Bez weny na cokolwiek... Chyba pora zmienić tabletki na te bardziej rozweselające :P (żart ;)) A co na obiad? Miałam ostatnio ochotę na makaron a że jakiś czas temu znalazłam w internecie fajny przepis na makaron z brokułami postanowiłam w końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak
My simple kitchenPóźna godzina. Sen ciśnie się na powieki. Jeszcze troszkę. I wpadnę w objęcia swojej poduszki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa. Z dwoma wariatami przy boku :P Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką, to zachęcam
My simple kitchendynię to jest to już mój ostatni wpis z nią w roli głównej w tym sezobie dyniowym. Dla zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka
My simple kitchenjuż dla mnie nie tylko zlepkiem kilku ładnych słów leczo nośnikiem głębszych refleksji egzystencjalnych. U mnie za oknem zimno i zaczyna padać deszcz. Ciepła herbata to już o tej porze norma. Jednak od czasu do czasu można spróbować jej nieco innej, bardziej wykwintnej wersji, nieprawdaż? :) Ten i kilka innych przepisów także znalazłam wśród mojej wycinkowej zbieraniny;) Herbata jest bardzo aromatyczna
My simple kitchenCiasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także
My simple kitchen