GRILLOWANE SKRZYDEŁKA TERIYAKI Sezon grillowy w pełni, dziś mam więc dla Was propozycję najlepszych skrzydełek z grilla jakie jadłam do tej pory :) Skrzydełka teriyaki w aromatycznej marynacie z sosu teriyaki i sojowego oraz miodu, imbiru i chili. Wyjątkowo soczyste i niezwykle pyszne :) Jestem wielką fanką sosu teriyaki pod każdą postacią, uwielbiam jego niezwykły smak. Sos teriyaki jest do kupienia
Słodko-Słony Świat Ilonyzawsze byłam tego zdania, że do rewolcuji w życiu nie są mi potrzebne żadne symboliczne daty. Zmiany można zacząć nawet teraz, w tej sekundzie. I do tej pory ta zasada sprawdzała się najlepiej. Zatem ostatnio próbuję wprowadzić w życie trzy zmiany: - pić mniej kawy - powrócić do formy. Bieg po śniegu zaliczony. Więc będzie tylko lepiej - pozwolić sobie na większą dawkę
My simple kitchentrzeba wynająć armii krasnoludków. Do tego zawsze porcja refleksji, niekoniecznie na tematy kulinarne. Ponieważ świat nie kręci się tylko wokół samego jedzenia :) Po tak obszernym wywodzie pora w końcu przejść do sedna. Powyższe ciasto wiśniowe to jedno z moich ulubionych, dlatego było jednym z paru wypieków na moim urodzinowym stole. Uwielbiam je zwłaszcza za wiśniową masę w środku. Przepis
My simple kitchenkiedy finanse będą bardziej sprzyjać, kiedy... (...) I tak w kółko. Nie trudno jest zaplątać się w taką sieć. O wiele trudniej jest za to się z niej wyplątać. Pora się zatrzymać (dotyczy to zwłaszcza mnie bo moje sny już dawno odbiegają od normalnej rzeczywistość - choć temat snów pozostawię sobie do innego wątku). Zatem, mówiąc nieładnie - trzeba czasem pieprznąć
My simple kitchensezon rabarbarowy. Kiedyś średnio przeze mnie lubiany ale od kilku lat niezmiernie okrywany chwałą :D Ubzdurałam sobie, że pierwszy zdobyty przeze mnie rabarbar wykorzystam do czegoś, czego do tej pory nie robiłam. I padło na curd. Na wielu blogach gościł już lemon curd czy orange curd, więc dlaczego by nie spróbować wersji rabarbarowej? A jak kobieta sobie coś ubzdura
My simple kitchenfareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Pytania od Natt: 1. Danie, które sprawia Ci najwięcej kłopotu... Hm... do tej pory jakoś ze wszystkim, co było mi dane ugotować, sobie poradziłam :) 2. Lubisz gotować z "asystentami"? Tak :) Razem gotowanie jest o wiele fajniejsze:) No i szybsze;) 3. Ilość składników dobierasz
My simple kitchenprzerwa... Nie lubię, nie lubię. Ale cóż poradzić - czasami za dużo obowiązków a czasami zwykłe lenistwo:P Gdzieś jeszcze pomiędzy treningi, nieplanowane przejażdżki rowerowe (notabene - od ostatniej do tej pory mnie jeszcze tyłek boli:P) i nadrabianie zaległych lektur, które porastały już kurzem na szafkach :P Poniżej cytat z jednej z nich: "Szukaj w ludziach nie piękna, lecz dobra". Sprostuję
My simple kitchenWyprzedziła nawet moją bezkonkurencyjną jak dotąd Szarlotkę germańską :D Mówię Wam, przysłowiowe niebo w gębie! Upieczcie ją koniecznie - nie pożałujecie:) Jak dla mnie najlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory :) Długo szukałam ciasta, które by mi odpowiadało. Zdecydowałam się skorzystać z przepisy znalezionego w internecie (poniżej źródło). Dokonałam jednak kilku drobnych zmian - dodałam trochę smalcu i część jajek zastąpiłam samymi
My simple kitchenJeden z tych słonecznych dni bez humoru... Bez weny na cokolwiek... Chyba pora zmienić tabletki na te bardziej rozweselające :P (żart ;)) A co na obiad? Miałam ostatnio ochotę na makaron a że jakiś czas temu znalazłam w internecie fajny przepis na makaron z brokułami postanowiłam w końcu go wypróbować :) Zrezygnowałam jedynie z ostrego akcentu w postaci chilli nie mniej jednak
My simple kitchenPóźna godzina. Sen ciśnie się na powieki. Jeszcze troszkę. I wpadnę w objęcia swojej poduszki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa. Z dwoma wariatami przy boku :P Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką, to zachęcam
My simple kitchendynię to jest to już mój ostatni wpis z nią w roli głównej w tym sezobie dyniowym. Dla zainteresowanych, poniżej podaję spis przepisów z wykorzystaniem dyni, które do tej pory pojawiły się na blogu. Zupa waniliowo-dyniowa Koktajl dyniowo-bananowy z cynamonem Ciasto dyniowe ze skorupką Słoneczne smoothie dynia-jabłko-pigwa Mięciutkie ciasteczka
My simple kitchenjuż dla mnie nie tylko zlepkiem kilku ładnych słów leczo nośnikiem głębszych refleksji egzystencjalnych. U mnie za oknem zimno i zaczyna padać deszcz. Ciepła herbata to już o tej porze norma. Jednak od czasu do czasu można spróbować jej nieco innej, bardziej wykwintnej wersji, nieprawdaż? :) Ten i kilka innych przepisów także znalazłam wśród mojej wycinkowej zbieraniny;) Herbata jest bardzo aromatyczna
My simple kitchenCiasteczkowania ciąg dalszy. A dzisiaj konkretnie pierniczenia :) Jeśli nie zdążyliście do tej pory upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także
My simple kitchenzdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy
My simple kitchenCzerwone maki. Ognista czerwień. Pustynny piasek. Biały akcent. Padam...chyba pora na drugą kawę... Choć do dzisiejszych drożdżówek zdecydowanie wolę mleko.Drożdżówki jeszcze ciepłe, prosto wyjęte z piekarnika, niesamowicie klejące się od nadmiaru marmolady.Pięknie pachnące i miękkie. Jedynie wyglądem trochę straszą ale co tam;) Daleko im co do niektórych idealnie wyglądających bułeczek na innych blogach ale kto by się
My simple kitchen