jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję obrane, starte
Bea(u)ty kitchenprzez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama. Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli do tej pory nie próbowaliście sami robić w domu majonezu, koniecznie musicie to zmienić, a na pewno nie pożałujecie:) Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa
Bea(u)ty kitchennieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 jajka Kruszonka
Ciasteczkowy PotwórPrzyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie
Ciasteczkowy PotwórDzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie
Ciasteczkowy Potwórznalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam widocznie szerokim łukiem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego
Ciasteczkowy Potwórciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka
Ciasteczkowy PotwórPrzyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa
Ciasteczkowy Potwórszpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć do tej pory :) Sałatka jarzynowa-ubóstwiam !!!! A teraz odpowiem na pytania autorki bloga http://bialaglowka.blogspot.com/ . Czego najbardziej się boisz? Twój autorytet, osoba której postawa jest dla Ciebie wzorem do naśladowania
Ciasteczkowy Potwórzajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności od warunków atmosferycznych, ale zawsze coś wypatrzę
Smaczna Pyzaserki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ). Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą , który swego czasu mocno reklamowany był w tv. Do tej pory dzieciaki go uwielbiają , a i ja od czasu d czasu „wrzucę go na ruszt!” :) Niesamowicie p uszysty biszkopt przełożyłam kremem zrobionym właśnie z serków Monte i tak lubianego przeze
Ostra na Słodkochwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam Wam te szarlotkę, na prawdę warto ją upiec! Składniki na ciasto
In my kitchenprezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki kakao; 1 płaska
In my kitchenZdradzę Wam dzisiaj mój sekretny przepis, NAJLEPSZY ze wszystkich moich przepisów zebranych do tej pory w moim pilnie strzeżonym zeszycie! A oto i przepis! Składniki: 2 pełne szklanki niczego; 1 czubata łyżeczka nic; 1/2 łyżeczki nic; 1/2 szklanki niczego; około 3/4 szklanki niczego; 1 szklanka niczego; 1 szklanka nic lub niczego; 2 łyżki nic; 1 duże nic; Wykonanie: Na stole
In my kitchenlepiej uchwycić smak i aromat dania. Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza
KreatywnePiny