por - 13968 przepisów (strona:603/932)

Grochówka 165

jeszcze się może Wam przydać, bo pogoda za oknem zmienna. Sycąca, rozgrzewająca, po prostu pyszna!! Składniki: 3-4 spore ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek selera korzeniowego 1 por 1 szklanka grochu 20 dag wędzonego boczku sól pieprz 1 pełna łyżka majeranku Wykonanie: Namoczony i podgotowany groch, odcedzam, ponownie zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości. Dodaję obrane, starte

Bea(u)ty kitchen
Majonez domowy z żółtek 248

przez tyle lat kupowałam ze sklepu zamiast robić sama. Powiem tylko, że warto poświęcić te kilka minut. Nawet moje dzieciaki zgodnie stwierdziły, że jest najlepszy :) Jeśli do tej pory nie próbowaliście sami robić w domu majonezu, koniecznie musicie to zmienić, a na pewno nie pożałujecie:) Pamiętajcie tylko o jednej rzeczy: wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wtedy ucieranie majonezu trwa

Bea(u)ty kitchen
Topielec 167

nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 jajka Kruszonka

Ciasteczkowy Potwór
Słodki Sycylijczyk 174

Przyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto z płatkami pszennymi 178

Dzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie

Ciasteczkowy Potwór
Kwitnący tulipan 168

znalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam widocznie szerokim łukiem.  Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego

Ciasteczkowy Potwór
W-Z 179

ciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 220

Przyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa

Ciasteczkowy Potwór
Nominacje 164

szpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć do tej pory  :) Sałatka jarzynowa-ubóstwiam !!!! A teraz odpowiem na pytania autorki bloga  http://bialaglowka.blogspot.com/ .  Czego najbardziej się boisz? Twój autorytet, osoba której postawa jest dla Ciebie wzorem do naśladowania

Ciasteczkowy Potwór
Czas na pierwsze smardze i podglądanie wiosny 200

zajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności od warunków atmosferycznych, ale zawsze coś wypatrzę

Smaczna Pyza
MONTE – CIASTO MEGA CZEKOLADOWE Z SERKAMI MONTE 517

serki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ). Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą , który swego czasu mocno reklamowany był w tv. Do tej pory dzieciaki go uwielbiają , a i ja od czasu d czasu „wrzucę go na ruszt!” :) Niesamowicie p uszysty biszkopt przełożyłam kremem zrobionym właśnie z serków Monte i tak lubianego przeze

Ostra na Słodko
Szarlotka na cieście kruchym 244

chwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam Wam te szarlotkę, na prawdę warto ją upiec!   Składniki na ciasto

In my kitchen
Ciasto czekoladowo-truskawkowe z bananami 147

prezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki kakao; 1 płaska

In my kitchen
Danie, którego nie jedliście! Mój sekretny i najlepszy przepis !!! 167

Zdradzę Wam dzisiaj mój sekretny przepis, NAJLEPSZY ze wszystkich moich przepisów zebranych do tej pory w moim pilnie strzeżonym zeszycie! A oto i przepis! Składniki: 2 pełne szklanki niczego; 1 czubata łyżeczka nic; 1/2 łyżeczki nic; 1/2 szklanki niczego; około 3/4 szklanki niczego; 1 szklanka niczego; 1 szklanka nic lub niczego; 2 łyżki nic; 1 duże nic; Wykonanie: Na stole

In my kitchen
Chicken Ramen 186

lepiej uchwycić smak i aromat dania.  Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza

KreatywnePiny