kurczakiem w tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża pszenna lub mieszana tortilla (ok. 25cm) 1 średni filet z kurczaka (250g) 1-2 liście sałaty lodowej 1 średni pomidor
Kulinarna Pokusalekkie i średnio sycące danie, które najlepiej podać ze świeżą francuską bagietką (bułką). Obiadu może z tego nie będzie, ale w gruncie rzeczy nada się na przegryzkę o każdej porze dnia i roku, na co dzień i oś święta. Ponieważ bardzo efektownie się prezentuje, warto spróbować podać je gościom. Składniki sałatki w zasadzie należą do typowych i łatwo dostępnych, chociaż
Kulinarna Pokusaszczególnego nakładu sił można przygotować smaczne, kolorowe i sycące danie. Technicznie rzecz biorąc najlepsze będzie na pożywny obiad – chyba że kogoś nie przeraża spora dawka kalorii o późniejszej porze, bo wówczas np. idealnie pasuje również do naszych kryteriów przepisu na „kolację we dwoje”. Z drugiej strony, chociaż kuchnia węgierska niekoniecznie należy do tych o najmniejszym wykorzystaniu tłuszczu, smak tak przyrządzonego
Kulinarna Pokusaporze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem... Składniki: 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 3 łyżki cukru szczypta soli 1 jajko budyń waniliowy 0,5 l mleka 3 duże jabłka 3 łyżki drobnych rodzynek cynamon i cukier
Piąty grzech głównyobiedzie przyszła pora na deser, który przygotowałam wcześniej. Banany, truskawki, miód i owocowe crunchy to sekret tego pysznego deseru; orzeźwiający, owocowy, delikatny i chrupiący. Dzięki zakupom zrobionym w CABAS.pl miałam pod ręką musli owocowe crunchy z dodatkiem wiśni i malin, które w połączeniu z sorbetem były doskonale wyczuwalne w smaku. Sorbet banannowo-truskawkowy z miodem i owocowym crunchy Składniki
Moja smaczna kuchniachadzać regularnie na bilard i wracać owiany zapachem damskich perfum, bo pojęcie „bilard” oznaczało dwa krągłe cycki. Mogło być gorzej. On gra a my korzystajmy z tego, co nam pora roku ofiaruje. Dziś szparagi. Nie następny przepis na krem ze szparagów, szparagi z boczkiem albo szparagi z omletem. Tego pełno. Dziś tarta ze szparagami, podana w trochę inny sposób. DROŻDŻOWA
ladykitchenPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy
Świat SmakuPodczas gotowania gorąca woda nie tylko pozbawia szparagi witamin, szczególnie termowrażliwej witaminy C, ale także pochłania część aromatu zawartego w tych smakowitych łodygach. Wrzucone na gorący tłuszcz zamykają swoje pory, dzięki czemu aromat i smak zostają wewnątrz szparagów. Nie wiesz, co przyrządzić ze szparagów? Oto kilka moich propozycji! Kaszotto ze szparagami Jajko w koszulce na szparagach Pełnoziarnisty makaron świderki
W kuchni Karmel-itkiczarnego 5 listków salam (azjatycki liść laurowy) lub zwykłych 5 listków limonki (mogą byc suszone) -opcjonalnie 4 ząbki czosnku sól do smaku dodatkowo: 250 g kiełków soi biała część pora pokrojona w cienkie długie pasemka 6 łyżek mixu do Soto garstka posiekanej kolendry 3 jajka na twardo Wykonanie: Kurczaka pokroić na mniejsze części a cełe udka na pół,oczyścić
Sztuka gotowania w/g Samiryzawsze o tej porze roku coraz chętniej siegamy po chłodniki lub zimne zupy.Tak naprawdę w ogóle zdrowiej jest jeść chłodne lub letnie dania.Cżęsto podajemy na stół "parujące" i zjadamy je w pośpiechu "puki gorące" a wcale to nie jest wskazane dla naszego trawienia.Podane gorące może sobie lekko wystygnąć.Mówi się,że właściwa tmp. dania jest wtedy kiedy nie parzy
Sztuka gotowania w/g Samirytakie pyszne… Aż ciężko uwierzyć, że jeszcze nie tak dawno świeże koktajle owocowe częściej kupowaliśmy niż robiliśmy…. Pyszny z truskawką i awokado poleca się o każdej porze roku, dnia a nawet i nocy Wypróbujcie! Składniki: 0,5 awokado obranego, bez pestki 150 g mrożonych lub świeżych truskawek 4 łyżki jogurtu naturalnego 200 ml mleka sok z cytryny
Made By Mom And SonUważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie
apetytnapieczeniemój wujek - do zwykłej mąki wystarczy dodać otręby. Tak jak większość moich "razowych przepisów" i ten jest podobny. Według mnie jest to jeden z najlepszych chlebów jakie do tej pory jadłam i jakie udało mi się upiec. Ponieważ mój mąż jest największym krytykiem moich wypieków i jemu też smakował - to dodatkowo przekonało mnie o tym, że warto było i będzie
apetytnapieczeniepory moje omlety były zawsze "naturalne", zazwyczaj z dodatkiem aromatu waniliowego :) Ostatnio poszalałam i powstało to cudo :D Polecam! Przepyszny! Mocno czekoladowy i bardzo puszysty :) Składniki: 1 żółtko 3 białka 40 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 5 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka kakao dodatki: jogurt naturalny, banan, dżem "galaretkowaty" wiśniowy
Zdrowie na języku :Pzrobiłam ją sobie dzisiaj na sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 ząbek czosnku
Z Majeczką w kuchni