owoców. W każdym z nich znajdują się dwa ziarna. W zależności od regionu upraw sadzenie i zbiory mogą trwać cały rok (np. Jawa) lub mieć stałe pory. Za najdoskonalsze kawowe podgatunki arabiki uchodzą etiopski Sidam, jamajski Blue Mountain, Tarrazú i gwatemalska Antigua. Arabika jest jedynym gatunkiem kawy, który nie wymaga żadnych domieszeków w celu uzyskania dobrej jakości naparu. Robusta
Bon Ton Italiarabarbarem. Oczywiście bardzo się przykładam, żeby wynaleźć zawsze jakiś ciekawy przepis. Całkiem niedawno wpadłam na przepis - który rozpoczynał się słowami "to jedno z najlepszych ciast rabarbarowych, jakie do tej pory jadłam" - no i jak tu było się oprzeć po takim wstępie? :) Po zrobieniu tego ciasta - potwierdzam te słowa w 100%. Tarta jest przepyszna, a dzięki wymieszaniu rabarbaru z budyniem
Świat CiastaCoraz bliżej lata, wakacji, urlopu, wypoczynku zatem pora na coraz to lżejsze, zdrowsze, mniej kaloryczne słodkie przekąski. Owsiane batoniki z malinami i orzechami są genialną zdrową a zarówno słodką propozycją na drugie śniadanie, podwieczorek, do pracy, szkoły, na piknik. Są chrupiące i sycące a soczyste maliny orzeźwiają smak owsianego batonika. Bardzo Wam polecam. Składniki około 10 sztuk: 200 g mąki
Made By Mom And Sondusząc podobnie jak np. w prezentowanej w innym przepisie zupie krem z pomidorów z migdałami . I polecam takie rozwiązanie w każdym wypadku, gdy dysponujecie nieco większą ilością czasu, a pora roku jest taka, że możliwe jest kupno dobrej jakości dojrzałych pomidorów. Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa jest również bezmięsna wersja sosu, którą sam niegdyś stosowałem, choć
Kulinarna Pokusatowarzystwie wyrazistych smaków wędzonego łososia, twarożku koperkowo-czosnkowego oraz czarnego pieprzu. Możliwe do przyrządzenia w kwadrans pożywne kanapki w sam raz na śniadanie lub szybką przekąskę o każdej porze dnia. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 kromki chleba tostowego (najlepiej mieszanego) 4 jajka (najlepiej średnie M) 100g plastrów łososia wędzonego na zimno 3-4 duże łyżki twarogowego serka
Kulinarna Pokusawszystkie składniki, nie tylko zielona rukola i czerwony kawior, tworzą bardzo przyjemną dla oka kompozycję pastelowych barw. Inną zaletą przekąski jest to, że jakkolwiek możemy ją zjeść o każdej porze dnia i bez jakiejkolwiek okazji, to jednak nie można jej odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić się również przy nieco poważniejszych okazjach, gdy nie możemy podać na stół
Kulinarna Pokusaprzebycia nie jest dodatkowo poranna wizyta w piekarni celem nabycia świeżych i chrupiących bułek, to dzień możemy zacząć od śniadania niemal wyśmienitego. Aczkolwiek smakuje tak samo dobrze o każdej porze dnia (i nocy). Jajecznica ze szczypiorkiem 2014-12-25 21:15:54 Genialne w swojej prostocie i szybkości przygotowania danie - odpowiedź jak „z niczego” i w kilka minut wyczarować pyszne
Kulinarna Pokusakolorowe, a przede wszystkim zdrowe danie w stylu kuchni włoskiej. Połączenie makaronu wstążek z chudym mięsem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi na szybki obiad lub lekką kolację o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 filet z kurczaka (250g) 200g młodego szpinaku 120g pomidorków koktajlowych 180g wąskiego makaronu wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) 1-2 ząbki czosnku 50ml
Kulinarna Pokusałatwe w przygotowaniu i mało czasochłonne danie jest typowym „przepisem na szybki obiad”. Co prawda w praktyce przyrządzam je o przeróżnych porach, ale zwykle właśnie wtedy, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. I oczywiście dlatego, że lubię zarówno cukinię jak i łososia. Trzeba jedynie uważać, aby nie przesadzić z dodatkiem cytryny (chyba, że ktoś bardzo lubi) oraz soli
Kulinarna Pokusajuż żadną nowością na naszym blogu, natomiast po raz pierwsze publikujemy przepis z wykorzystaniem kurek. Użyte składniki sprawiają również, że to zdecydowanie jedna z lepiej wyglądających jajecznic. Jakkolwiek obecna pora roku zdecydowanie z sezonem grzybowym się nie pokrywa, to jednak zachęcamy do korzystania również z grzybów mrożonych. Można je kupić w sklepie, a ja mam zwyczaj samodzielnego mrożenia pewnej ilości
Kulinarna Pokusatestować” przez dobrych kilka lat, więc to przepis dobrze sprawdzony. To danie proste, lekkie i zdrowe oraz dobrze wyglądające, które niewielkim nakładem czasu i pracy można przyrządzić o każdej porze dnia. W tego rodzaju kompozycjach bardzo często stosuje się właśnie makaron typu skośno cięte rurki (penne) i wydaje się on nadawać do tego najlepiej. Nie jest wszakże powiedziane
Kulinarna PokusaPrzy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które
Kulinarna Pokusawszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji. Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 2015-04-03 13:25:59 Prosta i efektowna przystawka na zimno dla miłośników jajek, majonezu
Kulinarna Pokusaszybki obiad ”. Peperonata 2015-04-20 12:24:03 Lekkie, zdrowe i kolorowe wegetariańskie danie wywodzące się z włoskiej tradycji kulinarnej. Doskonałe na szybki obiad lub kolację o każdej porze roku, jak również w charakterze dodatku do innych dań. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka
Kulinarna PokusaŁatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli
Kulinarna Pokusa