por - 13968 przepisów (strona:613/932)

DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - cz.3, wrażenia - proces oczyszczania, waga i samopoczucie 148

głowa, niezależnie od wszelkich innych czynników. Po trzecie - dobiłam się chyba obiadem, na który postanowiłam zjeść surową zupę (czyli surowe warzywa zmiksowane z wodą), złożoną z takich składników (m.in. pora, którego nienawidzę ale chciałam mieć zdrowo :P), że mój żołądek powiedział "nie no, kobieto, oszalałaś?!" i odwdzięczył mi się właśnie efektami specjalnymi, po których zresztą, plus godzinnej drzemce, wszelki ból

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb żytni 100% zakwas 171

zakwasie rzuciłam w kąt. Zapomniałam o tym, zniechęciłam się. Jednak postanowiłam, że musi mi się udać! Od początku do końca, skrupulatnie robiłam zakwas: każdego dnia, o tej samej porze (u mnie wieczorem) w słoiku mieszałam 50 gram mąki żytniej chlebowej (typ 720) i 50 ml wody. Drewnianą łyżką. Zakwas przykryłam gazą i nałożyłam gumkę recepturkę. Nie stawiałam na słońcu, lecz

Mango Papaja
Espresso romano – o kawie, której nie znajdziemy na ulicach Rzymu 213

Włoszech zamawiając caffè otrzymamy espresso. Jest to jedna z prawd o Italii. Podobnie jak ta, że cappuccino pija się tylko w porze śniadaniowej, a zamawiając w restauracji herbatę z pewnością zostaniemy zapytani o to, co nam dolega. . . Jednakże jak wiele włoskich prawd, tak wiele i fałszów. Większość z nas była zaskoczona dowiadując, że ryba po grecku wcale nie pochodzi

Bon Ton Italia
Serek z pomidorami, sałatką, słonecznikiem i przyprawami 192

dziś na kolację? Kanapki - nie za bardzo pasują o tej porze dnia, jajecznica - znudziła się, zielona sałata - ale tak sama? Mam pomysł, który na pewno Wam się spodoba. Serek graniasty, np. firmy Piątnica, ze świeżym pomidorem, chrupiącą sałatą, posypany aromatycznymi przyprawami. Polecam zioła prowansalskie lub bazylię i oregano :) Składniki : 150 g serka graniastego, np. Piątnica pół pomidora, pokrojonego w kostkę

Chocolate Muffin Blog
Skubaniec - Pleśniak czyli szybkie ciasto 191

Bardzo łatwe i szybkie ciasto półkruche, skubańca zwanego również pleśniakiem robi się w wielu wersjach i zestawieniach. W zależności od pory roku i dostępności produktów można dodawać sezonowe owoce, dżemy lub nawet owoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z  dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka

Apetyczna babeczka
Karkówka z jabłkiem 170

Majówka już za nami, więc pora wrócić do pracy. A w pracy nie ma nic lepszego jak kanapka z własnoręcznie przygotowaną wędliną taką jak ta :) Składniki: - 1 kg karkówki - 4 ząbki czosnku - 1 duże jabłko - 1 średnia cebula - 4 ziela angielskie - 2 liście laurowe - sól - pieprz - oliwa - zioła prowansalskie Przygotowanie: Mięso nacieramy solą. Czosnek i cebulę obieramy i kroimy

Zainspirowana w kuchni
GULASZ Z KARKÓWKI Z CYDREM 143

Zapraszam dzisiaj na nietypowy gulasz. Dlaczego nietypowy? bo się przeważnie przyzwyczaili wszyscy że gulasz robimy albo z łopatki, albo szynki wiperzowej lub też z drobiu. Pora więc przyzwyczaić swoje kubki smakowe do nowego doznania jakim niewątpliwie jest ten gulasz. Podałam go na ostatnim pokazie kulinarnym w moim mieście i zrobił on duże wrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego

Z Majeczką w kuchni
syrop z sosny--- sciroppo fatto di pino 168

Dobrze ,że Agnieszka z blogu  moje mniam, przypomniała,że pora na zbieranie młodych pędów sosny potrzebnych do przygotowania syropu, to maj.Przyda się przy wszelkiego rodzaju przeziębieniach katarze, czy zapaleniu oskrzeli.Pędy sosny bogate w witaminę C, sole mineralne i olejki eteryczne, wzmocnią nasz organizm. Syrop świetnie smakuje dodany do herbaty, czy naleśników

w mojej kuchni
Sernik klasyczny 302

Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już

dom-agi.pl
Sałatka z kurczakiem i ananasem 325

poszatkować. Do chłodnego kurczaka dodać odcedzoną kukurydzę, ananasa i kapustę pekińską. Dodać majonez. Całość dokładnie wymieszać. Można podawać od razu, ale najlepiej smakuje po ok. godzinie. ----------------- Podobne: Surówka z porów do obiadu Czosnkowa sałatka makaronowa Żółta sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek z rabarbarem Babci Julii 203

trzeba szanować ;) A więc na początek maja trzeba upiec placek z rabarbarem, taki jak piekła moja Babcia.  Ten smak przypomina mi dzieciństwo...  Tak smakuje zawsze o tej porze z domowego rabarbaru ciasto, które można jeść i jeść... Sezon na rabarbar dopiero się zaczyna, a możliwości przyrządzenia wiele ;) Placek z rabarbarem Babci Julii    Składniki: Ciasto

Lawendowe Niebo
wątroba wieprzowa z cebulą i jabłkami... 156

gorącym olejyu smażyć na rumiano wątrobę z każdej strony i odkładać na talerz tłuszcz po smażeniu wylać, przetrzeć rondel ręcznikiem papierowym, wlać śieży olej kilka łyżek i wsypać cebulę, por, jabłka, doprawić przyprawami i zamieszać na wierzchu poukładać porcje wątroby i pod przykrycoem dusić z 20-25 minut co jakiś czas zamieszać wątroba jest krucha, soczysta i smakuje na obiad

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretka drobiowa naturalna - bez żelatyny z szybkowaru 396

WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 850 g skrzydełek drobiowych 2 nóżki drobiowe - udko z podudziem (opcjonalnie) lub skrzydełka drobiowe ok. 400g 1 por, tylko biała część 1 duża cebula, obierz, przekrój na pół i opiecz  2 średnie marchewki  ok. 100 g/szt, obierz, przekrój każdą wzdłuż na pół, następnie pokrój w talarki

Szybko Szybkowar
Sos chrzanowo - cytrynowy na zimno. Do ryb i mięs być może. 207

Grillowe menu najwyższa pora odświeżać i poszerzać. Weekend majowy przed nami. Wielu z nas wyruszy na różnego rodzaju wyprawy. Spacery, rowery, grille, ryby i inne biwaki - mimo, że jak zwykle zapowiedzi pogodowe są lekko niepokojące. Wg mnie w tym roku majówka nie wypada zbyt atrakcyjnie. Ani długa, ani ciepła się nie zapowiada.... A może takie mam nastawienie tym razem - wszystko

Kuchnia po mojemu
Styropian 169

Udało się! Do tej pory serniki u mnie to tylko na zimno, ale nabrałam odwagi i jest. Pyszne ciasto przypominające sernik. Będzie gościło u nas częściej, bo naprawdę smakuje jak super aksamitny pieczony sernik. No i jak ja potrafiłam go upiec to znaczy po pierwsze, że praktyka się opłaciła, a po drugie znalazłam super przepis . Ja używam kwadratowej blaszki

NA MOIM TALERZU