por - 13968 przepisów (strona:616/932)

Noc Restauracji - Białystok 106

czują gdy to my na nie czekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera prawdziwe węgierska – muzyka na żywo, mimo bardzo późnej pory. Na zakończenie węgierski likier ziołowy Unicum o korzennym gorzkim smaku, który wspaniale działa na trawienie – polecam na zakończenie wędrówki po restauracjach, wpaść na kieliszek tego specjału. Wracając do gęsi – myślę

królestwo garów
Barolo i Przyjaciele 122

wspomnieć, że mimo iż system apelacji jest dość skomplikowany i zawiły, to istnieje tam 58 apelacji kontrolowanego pochodzenia – 42 DOC i 16 DOOCG. Po małej dawce informacji o Piemoncie pora przejść do win, które zostały wybrane i były omawiane podczas seminarium, które prowadziła Ewa Wieleżyńska. Wyselekcjonowano osiem win, które teraz pokrótce omówię. Pierwsze do naszych kieliszków trafiło Rivetto Langhe Nascetta

królestwo garów
La Rotisserie 103

oraz w plastrach, opiekany podany z dressingiem z rokitnika, a do tatara piłyśmy Pascal Bellier Cheverny 2012. Następnie otrzymałyśmy terrinę presse z kaczki confit i foie gras z karmelizowanym porem i jabłkiem, a do niej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler

królestwo garów
LUXITALYWINE w Piwnicy pod Harendą 114

kształty i smak to już włoska specjalność. Ja zrezygnowałam z sosów sam Parmigiano Reggiano wystarczył. Do tego oczywiście kieliszek wina. Połączenie idealne. Bardzo ciekawym nieznanym mi do tej pory produktem okazały się sycylijskie galaretki produkowane na bazie win Nero d’Avola, Marsala, Zibibbo, Insolia i Malvasia. Ich producent Scyavuru  (w sycylijskim dialekcie oznacza zapach) zapewnia, że są one przygotowywane

królestwo garów
Wiśnia nadwiślanka bez cukru, w słoikach 121

produkty pierwszego przetworzenia, będące w związku z tymi produktami) lub środki spożywcze (m. in. piwo, chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, inne wyroby piekarnicze, makarony, korek i bawełna). Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów. bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka

królestwo garów
Pierogi z kaczką i wiśniami 119

podkreślającej ich związek z tym miejscem. Wszystkie surowce, potrzebne do wytworzenia tego produktu pochodzą z określonego obszaru geograficznego oraz wszystkie fazy wytwarzania odbywają się na tym obszarze. Do tej pory oznaczeniem ChNP wyróżniono w Polsce 9 produktów: bryndza podhalańska, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, fasola wrzawska, karp zatorski, miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny, oscypek, podkarpacki miód spadziowy, redykołka, wiśnia nadwiślanka

królestwo garów
ABC Gotowania - Marieta Marecka w akcji 125

był to kolejny szczebel do własnego programu kulinarnego - ABC gotowania. W tej chwili powstaje trzecia już seria. ABC Gotowania to autorski program Kuchni+.    Program jakiego do tej pory brakowało na naszym rynku. Po prostu podstawy gotowania, nie jakieś wymyślne, skomplikowane, trudno dostępne, ale proste podstawy dla każdego.    Pokazuje jak radzić sobie z podstawowymi produktami, jak przygotować

królestwo garów
„ SMAKI SĄDECCZYZNY ” Sądecki Bartnik 102

Bartnej Chacie jest co jeść i to smacznie zjeść. Na obiad podano nam: - Zupa patriotycza z kozim serem – połączenie na jednym talerzu kremu z buraków i kremu z pora. Zupa otrzymała w tym roku tytuł „Perła Kulinarna”, Poznań 2014. Uważam, że całkiem zasłużenie. Ser kozi wytwarzany jest na miejscu.  - Pierś kurczaka glazurowana sądeckim miodem spadziowym, podana na lustrze konfitury

królestwo garów
Festiwal smaku w Grucznie 109

pierwszy ( bardzo żałujemy tego co straciliśmy przez te wszystkie minione lata ) i na pewno nie po raz ostatni. Wyjechaliśmy z Warszawy bladym świtem. Droga o tej porze minęła błyskawicznie i już około godziny 9 zaparkowaliśmy na świeżo ściętym ściernisku - parkingu tuż koło zabytkowego młyna. Wokół zabytkowego młyna na dość dużym terenie od samego rana rozstawia się kilkaset stoisk.  Aleja

królestwo garów
Lidl. Kolekcja win francuskich na święta. Wszystkie smaki świątecznej radości. 115

Oznaczenie Geograficzne)  Najwcześniejsze zapisy dotyczące jej produkcji pochodzą z XV wieku. Mięso wołowe jest solone (sól i przyprawy) i pozostawiane na okres około 20 dni (w zależności od pory roku oraz wielkości), w międzyczasie kilkakrotnie obracane. Następnie jest myte i suszone w specjalnych komorach przez okres 2 – 4 miesięcy. Produkcja odbywa się wyłącznie we włoskiej prowincji Sondrio. Można

królestwo garów
4 urodziny Food & Friends 124

course: kasza gryczana, tłuszcz wieprzowy, langustynki, soliród; szpik kostny, foie gras, brązowe masło. Intermezzo: lody jabłkowe, herbata matcha, mięta. Second course: pierogi po polsku – wiejski ser, cebulowe consome, ziemniaki, por; sandacz, kapusta; jeleń, dzikie owoce, orzechy buczyny, buraki, chrobotek, trufle. Desserts: ciasteczka maślane, wędzone lody, syrop z jabłek i imbiru, czekolada; sosnowe lody, borówki, jabłka. Wszystkie dania dostarczały nam wspaniałych

królestwo garów
Olivier Nasti i jego jajko 97

spotkaniu z Olivierem Nasti, podczas którego, Szef opowiadał o swojej pasji, miłości do gotowania i jajku. Dla Oliviera jajko stanowi obowiązkowy punkt menu, z którym przechodzi przez wszystkie pory roku. W czasie gdy tworzył swoją pierwszą kartę, we Francji pracował chemik Hervé This (autor książek na temat chemii w kuchni, między innymi „Kuchnia i nauka” oraz „Odkrycia kulinarne”), który przedstawił

królestwo garów
Skrei z sosem pomarańczowym 130

ubijanym sosem ustawić na garnku z gotującą się wodą i ubijać dalej sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić solą. Podawałam rybę z ziemniakami z wody i surówką z pora. Sos przygotowałam z soku z czerwonych pomarańczy (tarocca), dlatego ma taki kolor. zastawa

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 162

hotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard.  Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym chciałoby

królestwo garów
Kruche ciasto z jabłkami. 167

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra ciasta .....chyba

Basia w kuchni