por - 13968 przepisów (strona:615/932)

Torrechiara – nawiedzony zamek, nieoblężony przez turystów 257

iście rycerska tawerna, serwująca bardzo dobre piwa, własnego wyrobu. Zasługuje na szczere polecenie. Torrechiara jest miejscem wartym zobaczenia między innymi dlatego, że nie jest oblężona przez turystów. Mimo wczesnej pory zamknięcia kas (w okresie listopad-luty już o godz. 16) w ciągu dnia z łatwością można znaleźć spokojne miejsca na samotną kontemplację i obcowanie z historią. W państwie zadeptanym przez

Bon Ton Italia
Placuszki z cukini 133

formowały się idealne okrąglutkie placuszki. Gdy będą gotowe polecam odłożyć je na chwilę na papierowe ręczniki aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Tak jak pisałam są idealne na przeróżne pory dnia i w różnych kombinacjach z sosami i innymi potrawami. Serdecznie wam polecam! Smacznego

Jedzeniomania
Domowa Chałka 197

Znalazłam go na blogu pracowniawypiekow.blogspot.com delikatnie zmieniłam i voila! Chałka jest mięciutka, delikatna, prosta w przygotowaniu i bardzo długo zachowuje świeżość - robiłam ją 5 dni temu, a do tej pory jest tak samo miękka, nie czerstwieje ani się nie psuje (!! Ważne aby po całkowitym wystudzeniu, przechowywać ją w foliówce i w całości - nie pokrojoną na kawałki jak chleb, który można

Jedzeniomania
Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką 188

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Jak zwykle o tej porze, zaczynam pozbywać się mrożonych owoców, żeby zrobić miejsce na nowe, więc postanowiłam upiec ciasto z owocami. Przepis znalazłam na tej stronie. Miała rację Asia, że jest pyszne. Nie za słodkie i ta chrupiąca kokosowa

Na słodko lub wytrawnie
Pomidorowa z dużą ilością warzyw 137

Uwielbiam pomidory, bardzo żałuję, że obecnie nie smakują tak jak latem. Dla mnie pomidorowa pora powinna trwać wiecznie :D Dlatego u mnie pomidorówka, ale taka w mojej wersji, na wywarze z warzyw, które później blenduję, dzięki czemu zupa jest gęsta i kremowa, tak jak lubię. Potrzebujemy: udko z kurczaka, bądź porcję rosołową dwie duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

MamaOskarka
Pęczotto z olejem arganowym na pierzynce z rukoli. 147

Kiedyś kupiłam pęczak. Stał sobie w szafce i stał, aż nadeszła jego pora. ;) miał wielkie wejście, zapewniam że wybaczył mi, że o nim zapomniałam. Olej arganowy nadał mu orzechowego posmaku, dzięki niemu danie to zyskało ogromnie na wartości, nie tylko smakowej, olej ten jest niezwykle zdrowy. Więcej o cennych właściwościach oleju arganowego przeczytacie na stronie Sklepu Maroko . Zachęcam bardzo

MamaOskarka
Pomidorowa zupa literkowa. 200

zjedzenia. Zachęcam do zakupienia tego typu makaronów. Podpowiedź gdzie je kupić znajdziecie TUTAJ .  250 makaronu Wesołe Literki 1 l wody 1 duża marchew pół pietruszki 3 cm pora 250 ml przecieru pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka oliwy z oliwek lub nierafinowanego oleju rzepakowego świeża bazylia Wodę zagotowujemy z liściem laurowym, zielem

MamaOskarka
kapuśniak z kiszonej kapusty na golonce 122

Przedstawiam Wam efektowny przepis na pyszną potrawę Produkty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 marchwie 1 selera 1/4 selera 1 pora 3 ząbki czosnku 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 2 łyżki vegety 1 cebula 3 ziemniaki 2 łyżki smalcu ze skwarkami 1 golonka

Ugotujmy Coś
Tarta z rabarbarem i truskawkami pod bezą 175

Rabarbar już na straganach, a że truskawki o tej porze roku w tym roku są wyjątkowo smaczne przedstawiam Wam przepis na pyszną tartę z truskawki i rabarbarem pod bezą czyli super połączenie smaków kwaśnego i słodkiego. Polecam :) SKŁADNIKI 200 g mąki tortowej 100 g zimnego masła (najlepiej wsadzić na 10 min. do   zamrażarki a potem zetrzeć na tarce

Moje Kuchenne Rewelacje
Wołowina i skrzydełka z grilla 455

grilla, warto zapoznać się z tajnikami grillowania, by nasz obiad, kolacja,  impreza , czy tez grill rodzinny był nie tylko radosny i szcześliwy , ale też smaczny. O tej porze roku, staramy się wykorzystać piekną pogode rozpalać grilla niemalże w każdy weekend :) Uwielbiam wołowinę i skrzydełka- więc moje kubki smakowe przeżyły ucztę. Polecam i zachęcam do wykorzystania przepisu : Składniki na skrzydełka

Smaki Edyty
Raffaello bez pieczenia z mleczkiem kokosowym i kaszą jaglaną, bez mąki i cukru 1385

mleczkiem kokosowym, ciasto rozpływa się w ustach i znika ze stołu bardzo szybko, muszę przyznać, że jest to najlepsze ciasto z kremem z kaszy jaglanej jakie do tej pory robiłam :) Kokos jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy zawarte w nim średniołańcuchowe trójglicerydy MCT pobudzają metabolizm i pozwalają spalić więcej kalorii, podnoszą poziom dobrego cholesterolu i chronią przed chorobami

zdrowa vege kuchnia
Katarzynki na Katarzynki 89

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Gdy przychodzi pora na Walentynki lub Halloween podnosi się gdzie nie gdzie krzyk, że promowane są święta z zachodu… (szczególnie dotyczy to zabaw „z duchami”) a nie pamięta się o naszych polskich świętach, tradycjach

królestwo garów
Zupa grzybowa na gęsinie 114

suszonych – prawdziwki i podgrzybki, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy, sól, 3-4 ziemniaki, Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać obraną włoszczyznę ( marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, cebulę – nie dodaję pora), kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy, sól. Zalać zimną wodą i na wolnym ogniu gotować aż mięso będzie miękkie. Ugotowaną zupę przecedzić – z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki

królestwo garów
Dorsz gotowany na parze 111

cytryny, sól, natka kopru włoskiego – ja użyłam suszonej, Dostałam ze sklepu redcoon.pl do przetestowania zestaw do kuchenki mikrofalowej. Mam kuchenkę mikrofalową ale służy ona jedynie do podgrzewania potraw ( różne pory przychodzenia domowników po szkole, pracy…), nie gotuję w niej niczego. Na początku chwila zastanowienia, co ja mogę ugotować w kuchence…. Mój wybór padł na rybę na parze…. Wyszła naprawdę bardzo

królestwo garów
Wino i ciasto na świątecznym stole 112

daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie po wina od dawna u nas znane, wręcz tradycyjne, czyli tokaje. Historyczne gatunki tych win osiągają wysoką słodycz i złożony smak dzięki pojawiającej się na owocach pod koniec

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania