Sałatka z białej kapusty i buraczków nie jest droga w wykonaniu, za to w smaku pyszna, a co najważniejsze można ją zrobić o każdej porze roku, bo buraczki i kapusta dostępne są w sklepach zawsze. Do tego jest zdrowa i można ją długo przechowywać. No, a poza tym zawsze dobrze mieć coś zmagazynowanego na czarną godzinę, kiedy przydałaby się jakaś
Smakowy RajNigdy nie sądziłam, że będę gotowała grochówkę z jarzynami, bo ta którą do tej pory gotowałam, składała się z dwóch podstawowych składników, czyli grochu i kiełbaski . Jednak jak widać co kraj to obyczaj, a w tym wypadku co region :) No w każdym razie grochową z jarzynami nauczyła mnie robić moja Teściowa, którą w tym miejscu pozdrawiam :) Oczywiście propozycja jarzynek przeze
Smakowy Rajilości, jaka mu odpowiada :) Składniki: 2 kisiele o różnych smakach i kolorach 2 kiwi Ananas (świeży lub z puszki) 3 mandarynki Maliny (mrożone lub świeże w zależności od pory roku) Wszystkie owoce obieramy. Kiwi i ananasa kroimy na kawałki, następnie owoce układamy w miseczkach lub pucharkach i zalewamy pierwszym kisielem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Następnie układamy kolejną warstwę owoców
Smakowy RajPrzepis na tą szybką i prostą sałatkę z ananasem, porem i kapustą pekińską mam od mojej mamy, która przyniosła go z ośrodka zdrowia.można jeść jako danie samo w sobie, ale również doskonale nadaje się, jako dodatek do obiadu (zastępujący ziemniaki), czy do kolacji. W każdym razie przypadła nam ta sałatka do gustu, zwłaszcza że jest z ananasem, którego osobiście
Smakowy RajKerna, który znalazłam na początu tworzenia bloga i pada tam jego nazwa :) „2 kilo w 3 dni" Ludwik Jerzy Kern Widzę wyraźnie, Jak Wernyhora: Oto znów TYCIA nadchodzi pora! Przeciętny Polak w owe 3dnie Nic tylko je i je. Potem go duszność męczy i kolka Razem z nim jęczy Przeciętna Polka. Lecz nim tak jęczeć zaczną pospołu, Siadają sobie ślicznie
Smakowy RajWiśniowe torty to już tradycja w mojej rodzinie :) muszę powiedzieć, że wszyscy je bardzo lubią, a ich atutem jest to, że można je zrobić o każdej porze roku, bo zwykle mamy słoje z wiśniami schowane gdzieś w spiżarni na czarną godzinę. Połączenie wiśni, czekolady i bitej śmietany to po prostu bajka! Już mam na blogu jeden przepis na Black Forest
Smakowy RajMąż miał urodziny :) Serniczek wyszedł przepyszny i mam ochotę znowu go upiec. Zapraszam więc do pieczenia sernika, ale też do odwiedzenia Kalwarii, gdzie można miło spędzić czas o każdej porze roku, ale też dobrze podjeść, bo oprócz wspaniałego ciasta mają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g
Smakowy Rajznów wracam do sprawdzonego przepisu: Rosół z makaronem Odgrzebałam stary przepis na rosół . Spisywałam go i robiłam zdjęcie jakieś 4 lata temu. Chyba przyszła pora na poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany
Buniabaje w kuchniJarmuż to do tej pory przy zakupach omijałam szerokim łukiem. Dlaczego? Sama nie wiem, nigdy go nie jadłam i chyba jak ze szpinakiem ciężko mi było się do niego przekonać. Ale wzięłam byka za rogi, kupiłam paczkę jarmużu i udało się go wykorzystać w 100%. Powstała zupa, makaron na obiad, część powędrowała do porannych kanapek. Okazało się ze jarmuż
Bernika - moj kulinarny pamietnikkonfitury z czeremchy jesienią, możecie zastąpić ją k onfiturą pomarańczową z imbirem i czerwonym pieprzem lub k onfiturą z papryki , do przygotowania o każdej porze roku. Sprawdzi się też karmelizowana czerwona cebula. Burgery są chrupiące na zewnątrz z miękkim, lekko orientalnym środkiem. Można jeść je na ciepło i na zimno, na śniadanie, obiad
SzczyptaSmaQprognozy pogody alarmują, iż jeszcze na tę wymarzoną wiosnę będziemy musieli poczekać. Miejmy jednak nadzieję, że to już niedługo potrwa i te kroki będą naprawdę wielkie (; Dziś mimo późnej pory chciałybyśmy zaprosić Was na kawałeczek bajecznie pysznej i lekkiej tarty z plastrami mango i kremem na bazie śmietanki i białej czekolady.. Rewelacyjnie komponuje się z ziołowym smakiem świeżego tymianku
Symfonia Smakówtakie dni, że zima wydaje nam się bardziej zimna. Faceci wydają się być bardziej z Marsa niż zwykle, a kobiety mogłyby wrócić na Wenus! To znak, że pora na ciacha mocno czekoladowe i słodycz, która nigdy nie idzie w boczki! W innych przypadkach też sprawdzą się na 100%. Dodam tylko, że są znacznie smaczniejsze niż te ze sklepu, kruche delikatne
zabawa smakiemwielu innych dań. Wykonanie proste, a tak przygotowany wywar stanowi doskonałą bazę pod dalsze kulinarne szaleństwa. To do dzieła! SKŁADNIKI 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 1/2 małego pora 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka pieprzu sól 1,5 l wody PRZYGOTOWANIE Warzywa obrać, opłukać (ja cebulę zostawiam w łupinie, wtedy
zabawa smakiemSzybki deser w 10 minut? Nie ma problemu! Po tych zdrowych smakołykach pora na bombę kaloryczną Od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie niezdrowe rarytasy. Uwierzcie mi SKŁADNIKI 2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie można zastąpić rozpuszczalną) 1/2 pomarańczy 100 ml śmietany kremówki 2 gałki lodów waniliowych 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE Wycisnąć sok z połowy pomarańczy. Przecedzić
zabawa smakiemJeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy tonik. Tym oto akcentem kolacja dobiegła końca. Myśleliśmy o prawdziwej, włoskiej kawie, ale niestety oboje nie pijamy jej o tak późnej porze. Następnym razem przybędę prędzej i pokuszę się o filiżankę. Reasumując: genialna pizza (i będę to powtarzać do znudzenia), świetny makaron, przytulne i ciepłe miejsce, przyjazna atmosfera, przystępne ceny
W kuchni Karmel-itki