por - 13968 przepisów (strona:609/932)

Wiosenna surówka z sosem miodowo - musztardowym 71

Surówka, która jest symbolem wiosny. Świeże warzywa, które pojawiają się o tej porze roku i których brakowało nam przez całą zimę oraz delikatny słodko-ostry sos, który podkreśla ich smak. Świetnie się sprawdza jako dodatek do wielu dań

Milion Smaków
Kurczak pieczony 215

Pieczony kurczak to najlepsze danie o każdej porze i każdego dnia. Wystarczy dobra marynata, zioła, dodatki i może być pyszny obiad. A jaki to będzie smak zależy tylko od naszej wyobraźni. Ja do zwykłego kurczaka zagrodowego dobrałam czosnek, tymianek i cytrynę. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Grecka uczta z Pascalem 147

dodać, jako urozmaicenie, właściwie wszystko, co zalega w lodówce i dorsz pieczony w papilotkach z farszem z pomidorów i bazylii oraz z farszem ze smażonego boczki, suszonych pomidorów i pora podlany białym winem. Pascal miał jeszcze w planie deser, ale po pięciu godzinach wspólnego gotowania, widząc nasze oczy pełne łez, pozwolił nam zrobić go innym razem. Wszystko to będziemy powtarzać

GRUBY WAŁEK
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 173

Dziś zapraszam Was na pieczone pikantne ziemniaczki. Smakują zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku

Słodkie okruszki
Kawa nie tylko do picia czyli prosty domowy scrub ujędrniająco-nawilżający 183

kawie kofeina pomaga również w redukcji objętości komórek tłuszczowych i wykazuje działanie regeneracyjne oraz antycellulitowe . Kawy zmielone dostępne na rynku są zbyt drobne i zamiast właściwości ściernych wnikają w pory, dlatego najlepszą metodą przygotowania tego peelingu jest jego własnoręczne wykonanie. Kawę mielimy do konsystencji grubego proszku, ziarenka nie mogą być zbyt grube aby nie powodowały uszkodzeń zdrowego naskórka. Następnie mieszamy

upichcona
Tarta z chorizo i rucolą 167

mąki pszennej 25 dag margaryny 1 jajo 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany  szczypta soli  Dodatki: chorizo sos pomidorowy czosnek w plastrach lub przeciśnięty przez praskę por cebula oliwki  pomidory ser feta słonina lub boczek ser żółty do starcia świeże listki rucoli 1. Ciasto zagniatamy z podanych składników, na ok. 30 minut umieszczamy w lodówce. 2. Formę

Apetyczna babeczka
Sernik tradycyjny z rodzynkami 242

temperaturze 180 stopni.  Do przygotowania sernika użyłam rodzynek MIX JUMBO, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek do ciast, ciastek, deserów i sałatek. Polecam gorąco!!! Serdecznie zapraszam do sklepu SKWORCU , gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów

Tradycyjna kuchnia Kasi
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI SELERA 179

reakcje alergiczne oraz uczulające na promienie słoneczne. 2. TYLKO 7 KCAL!     Wspomniałam wcześniej o kaloryczności - w 100g selera naciowego znajduje się od 7-13 kcal (zależnie od pory roku czy warunków uprawy). Seler korzeniowy dostarczy nam ok 21 kcal - również malutko. Jest więc warzywem idealnym dla osób, które chcą zrzucić parę kilo. Plusem jest to, że może być

Katsuumi
Smażony kleń z pędami sosny i test patelni Ballarinii 184

kwiaty są pyszne! Bardzo słodkie, smakiem przypominają groszek cukrowy. Lubię eksperymentować w kuchni. Zjadam wszelkie chwasty. I teraz testuję iglaki w kuchni. Do tej pory gałęzie i szyszki drzew iglastych dodawałam do marynowania mięs, do duszenia i do gotowania sosów. By nadały aromatu. Nie nadawały się do jedzenia bo były zbyt stare i kujące. Ale maj jest miesiącem porostu iglaków

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z pora z gruszką. 382

Kupiłem Żonie Mej konwalie. To jej ulubione sezonowe kwiatki. Tak ładne były, że musiały się znaleźć w tle zdjęcia. Porową sałatkę do tego dopisałem. Czego użyłem? -por posiekany w drobne krażki -papryka konserwowa obrana i posiekana w krótkie paski -ser żółty starty na grubej tarce -gruszka, obrana i pokrojona w drobną kostkę -jogurt naturalny dwie łyżki -majonez (u mnie kielecki

BaRepas
JAK PRZYGOTOWAĆ SZPARAGI? 153

warzywa nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Uznaje się je również za afrodyzjaki ;) Przygotowane w odpowiedni sposób stworzą danie, którym zachwycą się nawet Ci, którzy do tej pory szparagów nie darzyli specjalną miłością. * Jakie szparagi wybrać? * Czy trzeba je obierać? * Jak gotować? * I co można z nich przyrządzić? Przeczytajcie! RODZAJE SZPARAGÓW Szparagi występują w trzech kolorach – każdy rodzaj ma nieco

Ostra na Słodko
Duszona golonka 149

przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się oryginalna zawartość młynka soli Azjatico) świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka papryki wędzonej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/4 pora 1 duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda

ClauditteMissCooking
Wiosenna tarta z fetą i sosem jogurtowym 202

Wiosna to moja ulubiona pora roku. Uwielbiam ją między innymi za bogactwo smaków, za wszystkie warzywa i owoce które wtedy się pojawiają. Gdy przechodzę obok straganu z warzywami, od razu w mojej głowie kiełkuje mnóstwo pomysłów i nie mogę się doczekać aż wejdę z zakupami do kuchni. Wiosenne ciepłe dni sprzyjają wszelakim wycieczkom, piknikom i spędzaniu czasu na świeżym powietrzu

Mienta blog
Deser czekoladowo-truskawkowy 191

Dziś niedziela, więc pora na odrobinę lenistwa oraz słodkości. Postanowiłam zrobić deser bez mąki, cukru i jajek, czyli jak zawsze przekombinować by był zdrowy.  W deserze oczywiście nie mogło zabraknąć owoców! Wykorzystałam mus z truskawek, który miałam zamrożony, ale lada moment będzie można kupić nasze-polskie na targach. Truskawki to przede wszystkim bogactwo witaminy C, znajdziemy również witaminę

Życie na widelcu
Wegańskie aromatyczne prawie-puree z marchwi i kalafiora 145

mnie dzisiejsza pogoda jakoś jesiennie nastraja. Niebo zachmurzone, wieje silny wiatr, pada. I naszła mnie ochota na pieczone warzywa, choć wczoraj miałam na nie zupełnie inny pomysł. Do tej pory jadałam kalafiora klasycznie, jak niemal każdy Polak - ugotowany w osolonej wodzie i podany z bułką tartą podsmażoną na maśle. Przypomniałam sobie jednak proszony obiad u Afgańczyka sprzed lat. Podał wtedy

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania