jest wspomóc się dodatkową porcją witaminy C. Potrawa w kolorach jesieni, którą można jeść też oczami. Porcja warzyw doda nam energii. 2 bakłażany 100 g makaronu muszelki drobne 3 ogórki korniszony 15 dkg szynki włoskiej 5 pomidorków koktajlowych 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam miąższ zostawiając(...)nich. Układam je na blasze, smaruję olejem, miąższ też i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 30 minut. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Szynkę, pomidorki, ogórki kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję makaron, pokrojony miąższ bakłażana, natkę pietruszki, dodaję jogurt, majonez, sól, pieprz. Całość mieszam i napełniam farszem bakłażany. Posypuję natką. Dla wszystkich czytelników bloga
wesoła kuchniafiletów z makreli 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. 2. Jajka, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Filety z makreli rwiemy widelcami na małe kawałki. W misce mieszamy wszystkie składniki wraz z majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Pastę nakładamy na pieczywo
Szefowa kuchnikolorowe, pachnące, różne konfitury, powidła, jak i te wytrawne w zalewach octowych, jak marynowana papryka, dynia, grzyby, a także kiszone ogórki. W domu pachnie wszelkimi konfiturami, słodkościami, lasem, ogórkami… wszędzie widać wypełnione pysznościami słoiki. Lubię to. Odprężam się wtedy, nie myślę o niczym innym jak tylko o tym, by eksperymentować, przyprawiać, smakować, próbować, jestem w swoim kulinarnym
Zasmakuj Kuchnikluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania 500 g mięsa na gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście(...)kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj posiekany drobno koperek, zagęść mąką kukurydzianą (jeśli chcesz może to być mąka pszenna). Smacznego
Zasmakuj Kuchnimięso wieprzowe, ale uległam prośbom o mięsny przepis i oto właśnie jest treściwy przepis – karkówka pieczona w soli z dodatkiem ziemniaczków z wody i klasycznej mizerii z sałaty, ogórka i jogurtu naturalnego. Przepis przygotowałam jakiś czas temu na konkurs, w którym zdobyłam wyróżnienie, a moja karkówka pojawiła się w karcie restauracji Grand Sal w Kopalni Soli w Wieliczce(...)tłuszczu z mięsa i w tej wersji karkówka dla mnie jest akceptowalna. Do karkówki proponuję proste dodatki – ziemniaczki z wody (bez dodatku tłuszczu) i mizerię z sałaty i ogórka z dodatkiem jogurtu naturalnego. Składniki na 6 porcji : 1 kg karkówki 1 kg soli ulubione przyprawy do karkówki (u mnie mieszanka soli, słodkiej papryki, czosnku, majeranku, kolendry, odrobiny cukru, rozmarynu
Dietologsklepu radix-bis.pl SKŁADNIKI DLA 6 OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łodygi selera naciowego 1 por 10 dag sera żółtego w kawałku 150 g mix sałat 5 ogórków konserwowych 3 łyżki suszonych wiśni Radix-bis 4 morele suszone Radix-bis 2 łyżeczki oleju kokosowego Radix-bis sól i pieprz do smaku 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu(...)kostkę. Suszone wiśnie zalewam wrzątkiem a następnie czekam ok 15 min i odcedzam. Morele kroję bardzo drobno. Pora i selera kroję drobno.ser żółty kroję w kostkę. Ogórki konserwowe drobno siekam. Do miski przekładam wszystkie składniki. Doprawiam solą, pieprzem, majonezem, ketchupem i jogurtem. Dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki
Gotowanie Patkiróżnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros Wykonanie: Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros. Odstawić na pół godziny(...)ketchupu. Posypać serem utartym na tarce o dużych oczkach. Następnie wyłożyć usmażone piersi. Posmarować majonezem i ketchupem. Posypać utartym serem. Na koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut
Agusiowe smakołykidrożdży (świeżych) 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta cukru około 3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody 3 łyżki oleju lub oliwy Dodatki: kiełbasa wiejska ogórki kiszone oliwki zielone papryka czerwona pomidorki koktajlowe kulki mozzarelli świeże listki bazylii Sos: około 1/2 szklanki passaty pomidorowej oregano bazylia 1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru(...)sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki mozzarelli pokroiłam w kosteczkę. Do szklanki dajemy passatę, dodajemy do nie zioła i mieszamy. 4. Stolnicę oprószamy mąką i po upływie
kruche babeczkisałatkę z tuńczykiem i ryżem Basmati (około 6-7 porcji): torebka ryżu Basmati puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 3 jajka 2 cebulki dymki 2 duże ogórki kiszone(...)majonez sól pieprz Ugotować ryż w osolonej wodzie, a także jajka na twardo. Odcedzić i poczekać chwilę aż ostygną. Pokroić w dosyć drobną kostkę ugotowane jajka, cebulki dymki i ogórki kiszone. Wsypać wszystkie składniki do miski. Dodać kukurydzę, majonez i przyprawy. Dodałam dużo przypraw, aby sałatka nie była mdła. Dokładnie wymieszać. Dla osób, które nie przepadają za cebulą dobra
Karola gotujekuchni zaprasza #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczeń. Świetna pasta na kanapki, krakersy lub jako mini przekąska na liściach szpinaku. Składniki: - 1 wędzony morszczuk - 4 jaja - 1 mała cebula - 5 kiszonych ogórków - 3 łyżki łagodnego keczupu Kotlin - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu - pieprz 1. Jaja gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach. 2. Rybę obieramy z mięsa, dokładnie sprawdzając czy nie zostały w niej ości, a następnie za pomocą widelca rozdrabniamy ją na małe kawałki. 3. Cebulę i ogórki kroimy w małą kosteczkę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, dodajemy jogurt i keczup, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Serwujemy wg. upodobań
Apetyczna babeczkabonduelle) puszka tuńczyka w sosie własnym ogórki konserwowe ( ilość w zależności od ich wielkości ) ok 6 majonez wedle uznania sól pieprz Odcedzić kukurydzę i tuńczyka. Wrzucić do miski. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do kukurydzy i tuńczyka. Dodać majonez, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na parę godzin aby smaki się przegryzły
cukrem pudrem posypanewłasnym) puszka kukurydzy seler naciowy 4 ogórki kiszone cebula 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Selera naciowego umyć, pokroić na niewielkie paseczki, przełożyć do sitka, przelać wrzątkiem, wystudzić. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiłyżki oliwy szczypta cukru sól Składniki – farsz: 1 kapusta włoska (ok. 1 kg) 300 g pieczarek 2 cebule 1 – 2 ząbki czosnku 150 ml wody z ogórków przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Następnie z ciasta usmaż naleśniki(...)Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno z wody i zmiel w maszynce. Teraz na patelni podsmaż cebulkę, czosnek i pieczarki. Dodaj też do nich zmieloną kapustę. Całość podlej wodą z ogórków i smaż około 30 minut. W międzyczasie dopraw. Każdego naleśnika posmaruj farszem. Teraz boczne części naleśnika zawiń do środka, a następnie całość zwiń w rulonik. Powstałe krokiety zamocz
Via Gustoascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 długie zielone ogórki 200 g sera feta 1 łyżka majonezu 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku szczypta czosnku granulowanego 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz kilka(...)rozcieramy z łyzką majonezu oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną czosnku granulowanego. Dodajemy paprykę i szczypiorek i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ogórki dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości ok 4 cm. Każdy z kawałków ściąć z jednej strony pod ukosem. W każdym kawałku od strony ukośnej małą łyżeczką wydrążamy
Olga Piecze i Gotuje