ogórki - 26028 przepisów (strona:594/1736)

Szaszłyki z jogurtowego kurczaka z brokułowym tabbouleh 167

czas odwracając. Brokułowe tabbouleh 1 mały brokuł 150 g ugotowanego bulgur 2 łyżki pokrojonej czerwonej cebuli 1 mały granat, pestki 3 mini ogórki lub 15 cm z długiego ogórka sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy garść natki pietruszki 4 gałązki młodej bazylii sól i czarny pieprz do smaku Rozdrobnij brokuł na „ryż” przy pomocy malaksera. Drobno(...)pokrój natkę pietruszki, bazylię i cebulę. Pokrój w kostkę ogórka. Wymieszaj wszystkie warzywa i zioła z kaszą, pestkami granatu, sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami. Odstaw na godzinę aby tabbouleh przeszło. Ugrillowane szaszłyki podaj z brokułowym tabbouleh i miętowym jogurtem. P.S. Miętowy jogurt to jogurt wymieszany z suszoną miętą pieprzową i lekko doprawiony solą. Idealny sos zwłaszcza do grillowanego mięsa

codojedzenia
Sałatka z tortellini mięsnym 133

różne sposoby, podawać jako danie główne, dodatek do zup, jak również dodatek do sałatek. SKŁADNIKI: 1 paczka tortellini z mięsem 5 jajek 3 grube plastry dobrej szynki 5 małych ogórków(...)kiszonych 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu szczypiorek sól, pieprz WYKONANIE: tortollini ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelać zimną wodą, zostawić do wystudzenia, jajka, ogórki,szynkę i paprykę pokroić w kostkę,  majonez dokładnie wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz, wszystkie produkty wymieszać z majonezem,posypać szczypiorkiem

Kuchnia Beaty
Czosnkowa sałatka śledziowa z chrupiącymi dodatkami 150

Pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka śledziowa z chrupiącym ogórkiem i słodką kukurydzą. Dodatek czosnku sprawia, że sałatka jest smaczniejsza.  4 płaty śledzi marynowanych ½ puszki słodkiej kukurydzy 1 zielony ogórek 1 łyżka koperku 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Pieprz Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę. Śledzie kroimy w paseczki około 2 cm. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Ogórka(...)kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do miski przekładamy śledzie, kukurydzę, ogórka i koperek. Doprawiamy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy majonez, mieszamy. Odstawiamy do połączenia się składników

VioletoweKucharzenie
Sałatka śledziowa z ziemniakami i jabłkiem 95

Śledź i już. Są chętni ? Składniki 4 duże ziemniaki 300 g śledzi matiasów 2 jajka 1 duża cebula sól do smaku 1 duże kwaskowate jabłko 3 średnie kiszone ogórki natka pietruszki Sos : • 200 ml majonezu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta białego pieprzu sok z 1/2 cytryny łyżeczka posiekanej natki pietruszki łyżka musztardy Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach w osolonej(...)wodzie, ( nie mogą być zbyt miękkie ). Filety śledziowe moczyłem w zimnej wodzie ok. 1 godzinę. Pokroiłem je w kostkę. Cebulę, ugotowane na twardo jajka i jabłko pokroiłem w kostkę. Ogórki pokroiłem w plasterki. Ziemniaki odcedziłem, wystudziłem, obrałem, a następnie pokroić w plasterki i delikatnie wymieszałem z pozostałymi składnikami.  Sos: majonez wymieszałem z jogurtem, dodałem sok z cytryny

R'n'G Kitchen
Koreczki z sercem :) 188

Składniki: papryka konserwowa ogórki konserwowe ser żółty oliwki kabanosy bułka lub chleb tostowy Przygotowanie: Z papryki wyciąć serduszka, ogórki pokroić w plasterki, kabanosy również, pieczywo i ser w kostkę, oliwki … Czytaj dalej Koreczki z sercem

czarrna od kuchni
Quinoa i dzikie żeberka 172

czerwone cebule 3-4 łyżki sosu sojowego BG pół łyżki miodu gryczanego 2 łyżki pikantnego ketchupu BG 2 łyżki wody  słodki pimienton majeranek liść laurowy ziele angielskie kilka ogórków kiszonych Wykonanie: Żeberka myjemy osuszamy, kroimy na kawałki (według uznania) i wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ćwiartki cebuli, liście laurowe i ziele angielskie. Sos sojowy, wodę, miód, ketchup, pimienton(...)stopni na około 3 godziny od czasu do czasu przewracamy, żeberka na drugą stronę. Po ty czasie, mięso powinno być gotowe, podajemy je z quinoą i kiszonymi ogórkami, polewamy sosem który powstał w czasie pieczenia. Smacznego

Quinoa Raz!
Zielony owocowo - warzywny koktajl 106

Zdrowy, domowy, bez dodatku cukru i innych substancji koktajl owocowo – warzywny na bazie szpinaku, zielonego ogórka, kiwi, pomarańcza i banana. Odżywczy koktajl jest doskonałą przekąską między posiłkami, która dostarczy nam niezbędnej energii. Składniki: 50g świeżego szpinaku 1/2 zielonego ogórka 2 kiwi 1 banan 200ml świeżego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1.  Ogórka(...)kiwi i banana obrać i pokroić w grubszą kostkę. 2.  Szpinak umyć i pozbawić twardych gałązek, następnie wrzucić do blendera, dodać ogórka, kiwi, banana, podlać pomarańczowym sokiem i zmiksować na gładki koktajl. Na końcu dodać sok z cytryny, miód i całość wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka filet z dorsza na zielono 139

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku(...)smaku solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut. 3. Bób i zielony groszek wrzucić do osobnych garnków z osolonym wrzątkiem i ugotować według instrukcji na opakowaniu. Ogórka pokroić  na półplasterki, a szpinak umyć i osuszyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. 4. Szpinak, bób, groszek i ogórek dokładnie wymieszać, przełożyć na duży półmisek. Następnie wyłożyć kawałki ryby

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka meksykańska z tortellini 673

szynką 200 gram kabanosów z peperoni 200 gram sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle 1 mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle 1 duża czerwona papryka Kawałek pora 10 malutkich ogórków z chili  Majonez(...)Sól, pieprz Sposób przygotowania: Tortellini gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Oczyszczoną paprykę czerwoną i ser żółty kroimy w paski, kabanosy i ogórki kroimy w plasterki, pora kroimy w pół plasterki, fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, wszystko dokładnie

Bajeczna Kuchnia
Zakwas buraczany 101

skorzystaliśmy z innego, równie dobrego. Polecamy ;) Składniki 3 litry letniej, przegotowanej wody 1 kg butaków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 30 g chrzanu 250 ml kwasu z ogórków kiszonych 1 główka czosnku 1 łyżeczka kminku (całego) 3 łyżeczki soli szczypta cukru Przygotowanie Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy(...)plastry. Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka). Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać. Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni. Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito. W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy

R'n'G Kitchen
Zapiekanki domowe z kiełbasą 172

boczkiem . Zobacz mój film z przygotowania zapiekanek Składniki – Zapiekanki domowe z kiełbasą 3 bagietki po ok. 30 cm 6 kiełbasek śląskich 300 g sera cheddar 2 średnie cebule ogórki lub papryka konserwowa 100 g masła pieprz, sól, oregano Przepis – Zapiekanki domowe z kiełbasą Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Celsjusza wraz z włączonym termoobiegiem. Rozgrzewamy patelnię. Tarkujemy nasz(...)połowę wzdłuż. Wybieramy wnętrze bagietki. Jeśli bagietka jest wąska, możecie ją trochę rozwałkować. Cebulkę z kiełbasą rozkładamy na naszych bagietkach. Dodatkowo układamy na nich pokrojone w paski nasze konserwowe ogórki bądź paprykę. Całość posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do pieca na 10 minut. Podajemy z keczupem lub innymi sosami. Koszt: 12 zł (8 zapiekanek) Przygotowanie: 30 minut Zapiekanki domowe

Kuchennyviral.pl
Aromatyczna jajeczna pasta z wędzoną makrelą 134

makrelą, pikantną rzodkiewką, świeżym szczypiorkiem i pachnącą bazylią, podana na krakersach, grzankach lub chrupkim pieczywie to ciekawa propozycja na imprezową przekąskę. Składniki: 240g wędzonej makreli 3 jajka 150g kiszonych ogórków 100g rzodkiewki 7 listków(...)świeżej bazylii 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: 1.  Makrelę dokładnie obrać ze skóry, ości i rozgnieść widelcem. 2.  Ogórki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć  z nadmiaru soku. 3.  Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryżowa Zapiekanka Gyros 103

Uwielbiam sałatki gyros wiec czemu by nie zrobić zapiekanki gyros??:) SKŁADNIKI: 3 saszetki ryżu płaska łyżeczka curry duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 2/3 puszki kukurydzy 3 pomidory 2 ogórki konserwowe pół papryki żółtej cała papryka czerwona zioła prowansalskie 5 ząbków czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2 kulki sera mozzarella WYKONANIE: Ryż gotujemy wedle wskazań producenta z tym że do wody dodajemy curry. Pierś smażymy na niewielkiej ilości oleju z przyprawą gyros. Pomidory,ogórki,papryki kroimy w kostkę mieszamy razem w misce dodajemy kukurydzę i około pół łyżeczki ziół prowansalskich. Przygotowujemy sos - jogurt majonez i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warstwowo układamy: Połowa Ryżu

Dziś Ja gotuje
Sałatka z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli 183

koniecznie posadźcie tam topinambur. Rośnie sam i jest pyszny. Zwłaszcza w daniach typu sałatka z topinamburu. Składniki: 200 g topinamburu – obrany i pokrojony na cienkie plasterki pół dużego ogórka wężowego – pokrojonego na plasterki pęczek rzodkiewki pokrojonej na plasterki puszka czerwonej fasoli – odsączona i przepłukana wodą (żeby sos nie barwił innych warzyw) mała czerwona cebula pokrojona w krążki(...)posolona marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki octu jabłkowego łyżka miodu pieprz szczypiorek – drobno posiekany do dekoracji pestki granatu do dekoracji Przepis na sałatkę z topinamburu, ogórka, rzodkiewki i fasoli Topinambur, ogórek, rzodkiewkę i fasolę wymieszać. W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i polać nimi sałatkę. Posypać szczypiorkiem i pestkami granatu. Artykuł Sałatka z topinamburu, ogórka, rzodkiewki

Ugotowane pozamiatane
ZRAZY WOŁOWE + FILMIK 116

zimno. Nadają się do zamrożenia.  SKŁADNIKI :   1/5 kg mięsa wołowego roladowego 30 dkg boczku wędzonego, parzonego 350 g kiełbasy podwawelskiej 2 średnie cebule 2-3 ogórki kiszone 2-3 łyżki musztardy sarepskiej sól, pieprz, słodka papryka do smaku  mąka do obtoczenia mięsa olej 1 litr wody lub bulionu wykałaczki(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso dokładnie myjemy, kroimy w plastry i dokładnie rozbijamy. Boczek, ogórki i cebulę należy zmielić rozdrabniaczem, lub pokroić na drobną kostkę. Przekładamy farsz do miski, dodajemy musztardę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Plastry mięsa rozkładamy na desce, smarujemy po jednej stronie musztardą, nakładamy farszu tyle ile się zmieści, zwijamy i spinamy wykałaczkami. Roladki obtaczamy w mące

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania