nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis. Składniki: 10 dag drożdży 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 kostka masła 4 jajka Kruszonka
Ciasteczkowy PotwórPrzyznam, że zaintrygował mnie ten przepis już dość dawno temu, ale jakoś do tej pory nie złożyło się by go przygotować. A szkoda, gdyż teraz wiedziałabym, że należy masę wyłożyć np; na waflu lub rozsmarować cienko na blasze, poczekać aż stężeje i pokroić w niewielki prostokąty, a następnie oblać czekoladą. A tak zrobiłam wielką truflę w formie
Ciasteczkowy PotwórDzień Matki mam za sobą:) Leniuchowanie także. Pora zabrać się za codzienne obowiązki. Zacznę od uzupełnienia bloga:D Przepis, owszem, zaległy, jak większość ostatnio. Ciasto z wyglądu raczej przypomina chlebek i smak równie wyrazisty, chyba dzięki tym płatkom. W pierwotnej wersji były płatki owsiane, lecz okazało się, że takowych u mnie już brak, a pozostały płatki pszenne. I jest takie
Ciasteczkowy Potwórznalazłam w Poradniku Domowym ten oto przepis. Może nie zupełnie czerwone, ale jednak:) Świetna, rewelacyjna babka, która wygląda cudownie, a smakuje jeszcze lepiej i którą, jak do tej pory, omijałam widocznie szerokim łukiem. Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki cukru 6 jaj 1 kostka margaryny 6 łyżek oleju 2 łyżki kakao 1/2 szklanki maku 2 opakowania kisielu wiśniowego
Ciasteczkowy Potwórciasto na pewno każdy z Was zna, ale na moim blogu jeszcze go nie było, a na moim stole gościło tak dawno, że nie pamiętam dokładnie kiedy :D Dlatego pora najwyższa by o nim wspomnieć. Tym bardziej, że ciasto jest pyszne i ładnie się prezentuje. Składniki na biszkopt: 5 jaj 10 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka
Ciasteczkowy PotwórPrzyszła pora podzielić się z Wami przepisami na ciasta, które w tym roku zagościły na moim świątecznym stole:) Pierwszym z nich będzie makowiec, troszkę inny niż zwykle, ale jeszcze smaczniejszy. No, może nie pierwszy, a drugi, gdyż pierwszy był piernik dojrzewający. Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa
Ciasteczkowy Potwórszpinaku, lub Ciasteczka ze skwarek :D Nigdy się nie poddawać, bo praktyka czyni mistrza. Wszystko to, co udało mi się osiągnąć do tej pory :) Sałatka jarzynowa-ubóstwiam !!!! A teraz odpowiem na pytania autorki bloga http://bialaglowka.blogspot.com/ . Czego najbardziej się boisz? Twój autorytet, osoba której postawa jest dla Ciebie wzorem do naśladowania
Ciasteczkowy Potwórzajrzeć do łęgowego lasu i sprawdzić stanowisko smardza stożkowatego oraz smardzówki czeskiej. O obu tych gatunkach pisałam szczegółowo w swoim małym atlasie grzybów . Od kilku lat właśnie o tej porze roku sprawdzam te same miejsca w poszukiwaniu pierwszych wiosennych grzybów. I co roku je znajduję. Ilości i stan owocników bywają różne w zależności od warunków atmosferycznych, ale zawsze coś wypatrzę
Smaczna Pyzaserki znajdą chyba wszyscy i wszyscy się nimi zajadali ( nie tylko dzieciaki! ). Delikatny, kremowy serek mleczny z czekoladą , który swego czasu mocno reklamowany był w tv. Do tej pory dzieciaki go uwielbiają , a i ja od czasu d czasu „wrzucę go na ruszt!” :) Niesamowicie p uszysty biszkopt przełożyłam kremem zrobionym właśnie z serków Monte i tak lubianego przeze
Ostra na Słodkochwalona i ja również podzielam zdanie moich poprzedników i też te szarlotkę chwalę... Cóż tu dużo mówić? To ciasto z jabłkami jest najpyszniejsze spośród wszystkich jakie do tej pory jadłam!!! Do upieczenia tej pięknej szarlotki zainspirowała mnie Dorotus , a autorką przepisu jest kolejna mistrzyni w pieczeniu Bajaderka Polecam Wam te szarlotkę, na prawdę warto ją upiec! Składniki na ciasto
In my kitchenprezentowanym cieście są jedynie miłym akcentem, bo główną rolę grają tutaj: czekoladowe Creme Ole i truskawki w syropie. Ciasto jest smaczne, lekkie. Szkoda tylko, że nie spotkałam do tej pory w naszych sklepach "Creme Ole" Dr Oetker'a:( Tym razem Creme zakupiłam w Czechach:) Biszkopt: 4 jajka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki kakao; 1 płaska
In my kitchenZdradzę Wam dzisiaj mój sekretny przepis, NAJLEPSZY ze wszystkich moich przepisów zebranych do tej pory w moim pilnie strzeżonym zeszycie! A oto i przepis! Składniki: 2 pełne szklanki niczego; 1 czubata łyżeczka nic; 1/2 łyżeczki nic; 1/2 szklanki niczego; około 3/4 szklanki niczego; 1 szklanka niczego; 1 szklanka nic lub niczego; 2 łyżki nic; 1 duże nic; Wykonanie: Na stole
In my kitchenPora na nową porcję pysznych drożdżówek ;) Tym razem mam dla Was pyszne, mięciutkie drożdżówki z dodatkiem prażonych jabłek i masła orzechowego. Słodycz owoców doskonale łączy się z lekko słonym masłem, całość smakuje świetnie. Z ciastem dobrze się współpracuje. Polecam :) Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 1 łyżka cukru 50 ml oleju 1 jajko 500 g mąki
Domowa cukiernia Ewylepiej uchwycić smak i aromat dania. Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza
KreatywnePinybyć jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 250 ml gęstego przecieru pomidorowego 1 - 2 gałązki selera naciowego pokrojone w kostkę 1 por pokrojiny w kostkę 3/4 szklanki suchej zielonej lub czerwonej soczewicy 1/2 szklanki suchych ziaren ciecierzycy 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki posiekanej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata