kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" od razu przypadł mi do gustu poniższy przepis. Oczywiście danie lekko zmodyfikowałam, np. w oryginalnym przepisie nie ma w ogóle kukurydzy, a zamiast szczypiorku dodajemy por. Chop suey to pomysł na chińskie danie - połączenie piersi kurczaka, kiełków fasoli mung, kukurydzy i lekko zagęszczonego sojowego sosu. Poniższe danie najlepiej smakuje z ryżem basmati. Składniki na 4 porcje
UgotowaćSKŁADNIKI: 800 g mięsa mielonego (wołowina) 2 szalotki [posiekać] por (kawałek około 5 cm) [posiekać] 2 ząbki czosnku [przecisnąć przez praskę] 1 łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki
ClauditteMissCookingdynie do wykorzystania. Hokaido całkiem dobrze się przechowuje w domowych warunkach i nie tylko Jesenią, można się cieszyć jej smakiem. Łamię tutaj trochę motto bloga " kuchnia w zgodzie z porami roku", ale musicie mi wybaczyć, bo cieszy mnie fakt ich posiadania w marcu. Zresztą podobna sałatkę do tej też robiłam w marcu ubiegłego roku. Zatem tradycji stało się
Gosia gotujewielkanocne baby, ja jak zwykle muszę się wyłamać :) Wymyśliłam sobie, że upiekę pyszne, aromatyczne ciasto marchewkowe. Kiedyś zapragnęłam marchewkowych muffinek i wyszło mi dwanaście spektakularnych mini-zakalców :) Od tamtej pory dłuuugo się zbierałam, żeby upiec takie ciacho, choć wiedziałam, że może być fenomenalne, jeśli zrobi się je z dobrego przepisu. A gdzie szukać dobrych przepisów, jeśli nie u moich sióstr
Kraina Tysiąca Smakówżeby się ogrzać. Czemu więc zima ma kojarzyć się z uciążliwym zimnem i nieprzyjemnościami. Lepiej myśleć pozytywnie i skoncentrować na drobnej przyjemności jaką daje nam ta nieokrzesana i uszczypliwa pora roku. Przedstawiamy wam dzisiaj taką małą przyjemność: Zimową herbatkę o intensywnym i aromatycznym smaku. Herbata ta jest z dużą dawką zdrowych i przepełnionych witaminami owoców, których wspomniany powyżej 'aromat'dopełniają
KreatywnePinynastępny dzień jest właśnie rosołek. Pamiętajmy jednak by z przepisu odjąć mocne przyprawy i makaron, możemy go wtedy zastąpić nieosolonym ryżem. Składniki: włoszczyzna (marchew, pietruszka korzeń, pietruszka nać, por, seler) 2 udka z kurczaka pieprz i sól do smaku szczypta ziela angielskiego 2 liście laurowe Przygotowanie: Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, natkę poszatkować. Zalać wodą i gotować
KreatywnePinypodlej troszkę wody. Nie gotuj sosu a podgrzewaj, cały czas na małym ogniu. sos malinowy: Gdy jabłka się robią, Zmieszaj serek mascarpone z kefirem i połóż poduszeczkę na talerzu. Pora na karmelizowane orzeszki: Na patelnie połóż cukier, podgrzewaj na małym ogniu, poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze brązowego koloru. Momentalnie dodaj posiekane orzechy laskowe, szybko mieszamy po czym wylewamy
KreatywnePinykremowa masa. Dodaj jajka oraz mleko kokosowe. Dosyp mąkę, sól, sodę oraz kakao i dobrze wymieszaj. Wypełnij masą papilotki. Piec : 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu babeczek, pora na ich dekorację. Maczamy babeczki w miseczce z roztopioną czekoladą, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pianki i kawałki czekolady deserowej, Możemy dodać również orzechy włoskie. Smacznego
KreatywnePinysię i dekoruję jak potrafię. Choć nigdy nie było i ciągle nie jest to dla mnie łatwe zadanie. Ja znam się bardziej na kulinariach: pieczeniu, gotowaniu i robieniu w porze bogatej w owoce i warzywa właśnie takich smacznych przetworów. Znam blogi które mogą być w tej dziedzinie inspiracją nie tylko dla mnie, ale samo patrzenie to za mało
Proste Potrawypory jadłam głównie tatary wołowe, moje zresztą ulubione, ale że jestem też osobą która kocha śledzie postanowiłam zrobić swojego tatara właśnie ze śledzia. Wyszedł idealny, na chrupkim chlebku to miła odmiana na kolację czy przekąskę. I na Wielkanoc też będzie jak znalazł. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwieżo i Prosto , a każdy z nich na dwie części "Słodko" i "Słono" . Bardzo fajny to układ i cieszy, że nie powiela utartego w wielu książkach kulinarnych podziału na pory roku. Jak wiadomo "je się oczami" i Donna o tym doskonale wie, dlatego każda strona książki jest prawdziwą ucztą. To zasługa oczywiście nietuzinkowych przepisów, ale także przepięknych zdjęć autorstwa Williama
KUCHARNIADietetyczne muffinki z kremem czekoladowym z czerwonej fasoli Pora na deser! Muffinki musli z krem czekoladowym z czerwonej fasoli to doskonały, pełnowartościowy oraz wysokobłonnikowy smakołyk, idealny dla dzieci, jak i dorosłych. Składniki: Muffinki: (około 12 sztuk) - musli (mieszanka wykonana samodzielnie np. płatki owsiane, jęczmienne, żytnie, orzechy, bakalie itp.) - 100 g - mąka orkiszowa - 100 g - mleko
Fit-aminajeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek. Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka kawałek selera ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej papryki 1 kopiasta łyżeczka suszonego kopru 2 łyżeczki kminku
Roślinna - blog wegańskiświeżo startych ogórków kiszonych domowej roboty. Polecam wszystkim. składniki na 6 porcji 6 skrzydełek z kurczaka 4 spore ogórki kiszone 2 marchewki pietruszka 2 ząbki czosnku seler por cebula ziele angielskie liść laurowy 2 torebki ryżu pół szklanki śmietany 18% koperek sól i pieprz przepis Skrzydełka dokładnie myjemy wkładamy do garnka z 2 litrami wody, dodajemy pokrojoną
Smakowite Daniachłodne i deszczowe dni. Rozgrzewająca i aromatyczna zupa sprawi, że od razu zrobi nam się cieplej. składniki na 4 porcje pół główki średniej kapusty porcja włoszczyzny ( marchew, pietruszka, por, seler, cebulę i czosnek ) 40 dag wieprzowiny z kością mały koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie pieprz i sól natka pietruszki 0,5 kg ziemniaków przepis Umyte mięso
Smakowite Dania