boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek
Kuchnia Beatypasztet. Przed każdymi świętami dostajemy od niej "w prezencie". Zajadają się dzieci i dorośli. Co roku obiecuję sobie, że wreszcie sama go przygotuję, ale do tej pory jakoś nie wyszło. Może teraz, kiedy wreszcie mam przepis to się zmobilizuję? Składniki: 800 g łopatki / karkówki 500 g wołowiny 500 g podgardla lub surowego boczku
Sto kolorów kuchniRobiłam już ptysie według innego przepisu, ale tym razem stwierdziłam, że pora przetestować kolejny, co pozwoli mi z czasem wybrać ten najlepszy :-) Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzą ładne, złociste eklerki i co najważniejsze, nie przypalają się. Minusem jest gęste ciasto, w które ciężko się wprowadza każde kolejne jajko. Na tym etapie trochę się namęczyłam ;-) Ale jak widać było warto. SKŁADNIKI
Passions hobbies lifetydzień o tej porze, będziemy pochłonięci przygotowaniami do Świąt, czas więc na pierwszy wielkanocny wpis! Pyszne mazurki, które mogą być również ozdobą wielkanocnego stołu. Są kruche, posmak migdałów w cieście jest wyczuwalny i bardzo przyjemny. :-) Masa kajmakowa nadaje im słodyczy a samo ciasto zbyt słodkie nie jest, dlatego wszystko się równoważy. Jak dla mnie idealne! Dodatkowo proces produkcji jest szybki
Szefowa kuchniPrzy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te gotowe, a dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że są zdrowe, smaczniejsze, a także mają o wiele niższy indeks glikemiczny dlatego nadają się również dla tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego
zdrowa vege kuchniapory nie przepadałam za paschą, w sumie dlatego, że wizualnie do mnie „nie przemawiała”. Kojarzyła mi się raczej z śmietanową galaretką, w sumie nie wiem dlaczego. Miałam trochę podejście dziecka, nie podoba mi się, nie próbuję. W tym roku jednak postanowiłam spróbować przygotować samodzielnie paschę, gdyż po zapoznaniu się ze składnikami doszłam do wniosku, że wszystkie z nich
dom-agi.plmiejscu powstała knajpa z azjatyckim jedzeniem) były sprzedawane w okienku najlepsze zapiekanki w mieście, długa bułka, pieczarki z dużą ilością natki z pietruszki i ciągnący się ser. Od tej pory nie jadłam nic lepszego, a minęło dobre ćwierć wieku! Ot smaki PRL-u najlepsze! Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami
Moja smaczna kuchniaWielkanoc tuż tuż, pora zacząć myśleć o wielkanocnych wypiekach :) Poniżej przedstawiam przepis na nieodłączny dodatek do wielkanocnych mazurków - domową masę kajmakową. Składniki na domową masę kajmakową: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego w puszce Przygotowanie: Puszkę umieszczamy pionowo w wysokim garnku. Nalewamy tyle wody, aby pokryła całą puszkę i stawiamy na średnim ogniu. Przykrywamy i gotujemy 2 godziny - w razie
My Culinary ArtŚwiąt pozostało już tylko 10 dni - najwyższa pora pomyśleć co przygotować dla kochanej rodzinki i gości. Święconka, świąteczne śniadanko, obiadek, przekąski i słodkości. Trochę tego jest... Święconka: przede wszystkim jajka, baranek z masła, chlebek, wędlina- kiełbaski, jakaś dobra szyneczka, ciasto: wielkanocna babeczka, sól, chrzan, te wszystkie potrawy mają symboliczne znaczenie i muszą się znaleźć w święconce, dekoracyjnie można
Kuchnia Beatyuprzejmości firmy Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania blender Aura 6w1 . Składniki (na 5 osób): - 3l wody - 2 marchewka - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek białej części pora - mała cebula - 1kg żeberek lub innego mięsa - 2 liście laurowe - 6 ziarenek ziela angielskiego - sól do smaku - 1/2 szklanki ryżu - 1 duży słoiczek przecieru pomidorowego (ja mam własnej roboty
Tanio szybko zdrowoDziś pora na jakiś pyszny wypiek. A że moja kochana córeczka uwielbia mi pomagać w kuchni, zakasałyśmy obie rękawy (ona małe rękawki) i przystąpiłyśmy do pracy. Ja odmierzałam i wsypywałam składniki, ona je pięknie miksowała. Z tym swoim rozbrajającym uśmiechem na ustach... Ach, przygotowanie ciasta w towarzystwie ukochanej pociechy, to po prostu sama przyjemność i ogromna radość. Zapraszam
Słodkie okruszkikolejna propozycja na śniadaniową sałatkę z jajkiem. Na blogu pojawił się już przepis na Sałatkę z porem i Sałatkę, która doda energii . Jajko na śniadanie syci na bardzo długo, dlatego taka lekka, a zarazem pożywna sałatka jest świetną alternatywą śniadaniową. Dodatkowo awokado dostarczy naszemu organizmowi zdrowych tłuszczy. Składniki: 2 jajka 3 garście rukoli 100 g pomidorków
Czarnawisienkaosób. Podstawę deseru stanowi serek mascarpone zmiksowny z bananami i jest mega, mega pyszny. Wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Jeśli nie wykorzystałaś jeszcze limitu zimowych kalorii pora nadrobić zaległości i zjeść ten bajeczny deser bez wyrzutów sumienia. Składniki: 250 g serka mascarpone 2 dojrzałe banany 1 łyżka kakao 2 łyżki ksylitolu lub cukru garstka ciasteczek amarettini 2 łyżki soku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego się nadawała. Nigdy więcej sklepowych pseudo wędzonek! Składniki: wywar: 900 g kości wieprzowych wędzonych 2000 - 2500 ml wody 1 cebula - przypieczona włoszczyzna - marchewka pietruszka, seler, por 2 liście laurowe kilka ziarenek angielskiego ziela kilka ziarenek pieprzu do zupy: 230 g grochu łuskanego 100 g boczku pokrojonego w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
Stare Garymarchew, oraz dodatki: sól, cukier, pieprz, natka pietruszki oraz olej. Można też surówki przygotować inaczej: Surówka z kiszonej kapusty bez cebuli Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka do ryby smażonej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię