również krótko zapiec w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Smacznego! Składniki: ugotowane ziemniaki (10-12 sztuk) 4-5 łyżek oleju 3 marchewki 2 małe selery 2 cebule lub 1 por 2 pietruszki ½ szklanki przecieru pomidorowego lub kilka łyżek koncentratu 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego lubczyk sól, cukier, pieprz woda posiekany szczypiorek posiekane czarne oliwki Pokrój ziemniaki
Qlinarnie i QlinarnieMało popularny jarmuż przetwarzam w ilościach nieopisanych. Dzisiaj w szybkiej wersji: zapiekany na cieście francuskim, do tego czysty barszczyk czerwony. Aby zrobić nadzienie, ugotuj dowolną ilość jarmużu, pokrój pora lub cebulę, podsmaż na oleju, dodaj posiekany jarmuż, jeszcze chwilę podsmaż. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Matryoshkę mogę polecić z czystym sumieniem. Wcześniej pisałam o niej tutaj . Obsługa bardzo
Qlinarnie i Qlinarniesyropu/cukru, a otrzymamy puszyste i całkiem zdrowe lody wegańskie. Potem do zamrażarki na kilka godzin i gotowe. Przepis dodaję do akcji: Organizator: vegestrefa Kto w Rzeszowie jest w porze wiosenno-letniej, musi zaglądnąć do lodziarni U Myszki (przy deptaku na ul. 3 maja obok kina Zorza lub na ul. Sokoła obok teatru im. Wandy Siemaszkowej). Kultowe miejsce w Rzeszowie
Qlinarnie i Qlinarniereżyserowi zresztą cały obraz jest dedykowany. Gagów tutaj pełno, lepszych i gorszych – pośmiać się można, choć nie zawsze jest to humor w granicach dobrego smaku (ale nie jest wulgarny). Pora na obiad I w końcu spływ kajakiem po rzece ...i zalewie Rudka . Jak widać Kiedyś budynek był siedzibą Ordynacji Zamojskiej Dąb Zdzisław zasadzony pod Technikum w latach 50. XX wieku
Qlinarnie i Qlinarniebardzo kaloryczne, czekoladowe i słodkie. Ale to nie pora, aby oszczędzać na kaloriach i tracić na smaku. Nie zmniejszajcie więc ilości masła, cukru ani czekolady. P.S. Ciasto jest niskie i nie wyrasta, ale tak ma być:). Zapewniam, że podbije wasze podniebienie. Przepis na ten amerykański deser dostałam od… angielskiej rodziny, u której kiedyś mieszkałam. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Qlinarnie i Qlinarniekreatywności, chęci i OTWARTOŚCI, a można odkryć mnóstwo ciekawych połączeń. Na zdjęciu: kotlet fasolowy wg tego przepisu ale z białej fasoli, sos z suszonych śliwek, puree brokułowo-ziemniaczane, surówka: por, jabłko, ogórek kiszony z czarnuszką i olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu
Qlinarnie i Qlinarniejest znaleźć na półkach sklepowych słodycze bez ww. składników. Taki z tego wniosek, że najlepiej jest je zrobić samemu (przynajmniej jak na razie), co starałam się pokazywać do tej pory na blogu. Oatmeal and coconut cookies coated in chocolate without wheat Ingredients: products from wholegrain oats 40.8% (oatmeal, oat flour), chocolate 25% (cocoa mass, sugar, cocoa butter, emulsifier: soy lecithin
Qlinarnie i Qlinarnienadmiarem białek można sobie radzić na różne sposoby. Pierwsze do głowy przychodziły mi do tej pory same słodkości ( bezy , angel food cake czy ptasie mleczko ). Można też przygotować coś zdrowszego, czyli omlet białkowy. Takie nawet miałam plany na zutylizowanie białek po tegorocznych Tłustym Czwartku. Kiedy jednak zobaczyłam ten oto ni to omlet, ni to pizzę
Sto kolorów kuchniPyszne i proste ciasto z jabłkami bez jajek. Kilka razy już je jadłam ale przyszła pora i zrobiłam sama. Ochota na słodkie była a jajek brak więc przepis na szarlotkę został szybko wykorzystany. składniki: 1 szklanka mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru (można dać mniej ja dałam ok 3/4 szklanki
Monia miesza i gotujeBardzo prosty koktajl, tylko 3 składniki a wspaniałe doznania smakowe gwarantowane:) Jak dla mnie - zdecydowanie najlepsze koktajlowe połączenie, jakie udało mi się uzyskać do tej pory :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 3-4 pomarańcze 1 duża dojrzała gruszka 1 duże dojrzałe kiwi 1. Z pomarańczy wycisnąć sok i razem z miąższem przełożyć do blendera. 2. Gruszkę i kiwi obrać, pokroić
Kto ugości moich gości?mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa 1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki kalafior ½ sztuki natka pietruszki 1 pęczek żelatyna 70 g. kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę
Jadło i czytadłojajka 1 cebulka 1 rybna puszka (dowolna) 2 serki topione 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy pieprz, sól natka pietruszki lub szczypiorek por (opcjonalnie) Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę, cebulę również pokroić w kostkę, serek rozetrzeć z konserwą rybną, wszystkie składniki połączyć razem i dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoSeler to moje ulubione warzywo. Do tej pory oprócz surówek i sałatek robiłam kotlety z selera. Przygotowywałam je jednak z obgotowanych plastrów warzywa, panierowałam i smażyłam. Przekonałam się jednak, że placki z poszatkowanego selera są o niebo lepsze, gdyż łatwiej taką masę można doprawić przed smażeniem, co w poprzedniej wersji nie zawsze mi się udawało. Na 20 placków
Jadło i czytadłojednolitą masę i doprawić do smaku. Masę wylać do podłużnej foremki i piec przez 40 minut w 170 stopniach. Do pasztetu można dodać marchewkę pokrojoną w słupki lub por
Jadło i czytadłosurimi 250 g 4 jajka ugotowane na twardo 1 świeży ogórek pęczek szczypiorku odrobina pora majonez sól, pieprzy, przyprawa do sałatek Wszystkie składniki pokroić w kostkę, dodać majonez, przyprawić do smaku
Jadło i czytadło