Najprostsze i najsmaczniejsze faworki, jakie do tej pory jedliśmy. Nie można im się oprzeć i pomimo tego, że wychodzi ok. 130 szt. - -znikają błyskawicznie. Składniki: -3 szklanki mąki -5 żółtek -3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% -łyżka spirytusu lub octu -olej do smażenia
Maminek kulinarnywystarczy tylko lekko podgrzac w mikrofalówce, wrzuci do miski po malutkiej garstce dodatków, które lubię, na które mam ochotę. Dlaczego podgrzewam owsiankę? Robię to z dwóch powodów. Jeden to pora roku, czyli zima i dlatego mam ochotę na ciepłą miskę z rana. Drugi to mrożone owoce, które wyjęte z zamrażarki są zimne i podgrzewając je są przyjemniejsze dla podniebienia. Latem
Blondynka GotujeNajlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka
Mango Papajadzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać
Zdrowie na języku :PDzisiaj urzekła mnie herbatka kwiatowa, którą nabyłam w jednym ze sklepów. Do tej pory piłam taką w herbaciarni. Wygląd rozwijającego się po woli,podczas zaparzania kwiatu, robi wrażenie. Smak herbaty zielonej, z nutką kwiatową. W składzie kwiat lilii osmantusa, kwiatów lilii i zielonej herbaty. Najpierw pięknie rozchylają się kwiatki osmantusa ukazując kwiat lilii na podstawce liści zielonej herbaty. Polecam
W kuchennym oknie Ewykiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy
OstryKęsszaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego
OstryKęswizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków
OstryKęsziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około
Proste Potrawyjest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra! Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika . SKŁADNIKI: 215g obranych
peanutbuttermonsterProsty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :) Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową
Ze smakiem i z pasjąPudliszki (inne się nie nadają) - 3 łyżki oleju rzepakowego - chili suszone - 1 łyżeczka octu winnego Żeberka marynujemy co najmniej 5 godzin w lodówce (najlepiej zrobić rano, a potem w porze obiadowej tylko do pieca i gotowe ;-) ). Pieczemy przez 50- 60 minut, w temp. 200 stopni C. P.S.Niestety nie mam zdjęć po upieczeniu padła mi bateria.... musicie wybaczyć tym razem! Buuuuuuuuziaki
SMYKWKUCHNIpory przygotowanie golonek wydawało mi się czynnością bardzo długotrwałą, ale odkąd mam szybkowar jak i pewnie część z was jest to danie, które powstaje w godzinę. Dlatego też jest to przepis dla tych, którzy taki szybkowar w domu mają ale do golonek go jeszcze nie używali, albo dla tych których ten przepis zachęci do zakupu takiego urządzenia, bo dzięki niemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikkolejna propozycja na pyszne muffiny bez mąki. Niedawno na moim blogu pojawił się przepis na Pistacjowe czekoladowe babeczki bez mąki , a teraz pora na kolejną, pyszną alternatywę dla kalorycznych, pszennych muffinów pełnych samych złych kalorii. Są słodzone jedynie bananem, opcjonalnie można dodać stewię lub ksylitol. Fasola dostarcza nam wiele białka. Jest bogata w potas, wapń, fosfor i cynk. Zawiera
Czarnawisienkapytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. MOJE ODPOWIEDZI NA ZADANE PYTANIA Skąd pomysł na nazwę bloga? -Lubię zdrowe i kolorowe jedzenie Ulubiona pora roku - Lato Piszę bloga bo: - Pragnę podzielić się z innymi moimi pomysłami kulinarnymi Od czego zaczynasz dzień? - Dzień zaczynam od kawy Pomysł na spędzenie dnia wolnego? - Wypad w góry
Zdrowo i kolorowo