por - 13968 przepisów (strona:670/932)

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU 105

sukcesie popękanych ciasteczek cytrynowych przyszła pora na ich wersję mocno czekoladową. Nuta pomarańczy i cynamonu to mój świąteczny dodatek. Jeśli ciągle się zastanawiacie, co jeszcze upiec na Boże Narodzenie to serdecznie polecam właśnie te ciastka. Ja zrobiłam ich więcej i razem z pierniczkami, zapakuję je pięknie i obdaruję nimi najbliższych. SKŁADNIKI: 200 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową 3 jajka

Kuchnia w opałach
RÓŻANE MAKARONIKI 120

kolejnego makaronikowego podejścia namówiła mnie córka, która się w tych ciastkach rozsmakowała. Przyznam, że chyba to moja najbardziej udana próba do tej pory. Połową sukcesu jest precyzyjne odmierzenie składników, a drugą wiara w to, że się uda :) Zachęcam do zmagania się z nimi, bo gra jest warta świeczki.     SKŁADNIKI:   3 białka 125 g mielonych migdałów

Kuchnia w opałach
Dania jednogarnkowe 278

Chili con carne Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Kurczak z cukinią i pomidorkami Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Leczo z cukinią Filet z kurczaka w warzywnym sosie

Ala piecze i gotuje
Makarony 198

Klopsiki z makaronem porem i pomidorami Sałatka warzywna z tortellini Ravioli z pieczarkami Spaghetti z cukinią Spaghetti z truskawkami Pulpety z makaronem Spaghetti z klopsikami Makaron z szpinakiem i kurczakiem Zapiekanka z makaronem Sałatka makaronowa Spaghetti carbonara Makaron z sosem dyniowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Risotto z grzybami leśnymi Sałatka z tortellini Spaghetti carbonara

Ala piecze i gotuje
Faworki siostry Ani 202

Najprostsze i najsmaczniejsze faworki, jakie do tej pory jedliśmy. Nie można im się oprzeć i pomimo tego, że wychodzi ok. 130 szt. -  -znikają błyskawicznie.     Składniki: -3 szklanki mąki -5 żółtek -3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% -łyżka spirytusu lub octu -olej do smażenia

Maminek kulinarny
Owsianka Blondynki, czyli zdrowa micha! 124

wystarczy tylko lekko podgrzac w mikrofalówce, wrzuci do miski po malutkiej garstce dodatków, które lubię, na które mam ochotę. Dlaczego podgrzewam owsiankę? Robię to z dwóch powodów. Jeden to pora roku, czyli zima i dlatego mam ochotę na ciepłą miskę z rana. Drugi to mrożone owoce, które wyjęte z zamrażarki są zimne i podgrzewając je są przyjemniejsze dla podniebienia. Latem

Blondynka Gotuje
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 157

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka

Mango Papaja
Najlepsza pomidorowa z brązowym ryżem - dietetyczna, zdrowa, pyszna! 218

dzięki któremu zupka syci na długo. Polecam :) Składniki (3 porcje): 5 średnich marchewek 2 małe pietruszki 1 średni pasternak kawałek selera 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku kawałek pora puszka pomidorów (240g) 1 wołowa kostka bio przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, szczypta curry , zioła prowansalskie , kminek mielony, łyżka natki pietruszki torebka ryżu brązowego Przygotowanie: Warzywa obrać

Zdrowie na języku :P
Zielona herbatka kwiatowa 133

Dzisiaj urzekła mnie herbatka kwiatowa, którą nabyłam w jednym ze sklepów. Do tej pory piłam taką w herbaciarni. Wygląd rozwijającego się po woli,podczas zaparzania kwiatu, robi wrażenie. Smak herbaty zielonej, z nutką kwiatową. W składzie kwiat lilii osmantusa, kwiatów lilii i zielonej herbaty. Najpierw pięknie rozchylają się kwiatki osmantusa ukazując kwiat lilii na podstawce liści zielonej herbaty.  Polecam

W kuchennym oknie Ewy
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 205

kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy

OstryKęs
Szaszłyki Yakitori 413

szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego

OstryKęs
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 245

wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja kaczka była miękka i soczysta. Dzisiaj przygotowałam w domu pierś z kaczki z sosem ze śliwek węgierek z golasami, czyli czymś w rodzaju klusek z ziemniaków

OstryKęs
Pstrąg w sosie musztardowym 191

ziaren pieprzu, szczypta majeranku Sos musztardowy : 2-3 łyżki musztardy sok z cytryny 2 łyżki mąki 1 żółtko sól, pieprz mielony Przygotowanie : Do wrzątku z cebulą, czosnkiem, cytryną, kawałkiem pora i selera, całą marchewką i małą pietruszką wkładamy rybę, oskrobaną z łuski, umytą i przekrojoną na 4 filety  Dokładamy pieprz, szczyptę majeranku oraz solimy wrzątek do smaku, gotujemy około

Proste Potrawy
Najprostszy chlebek bananowy bez cukru i tłuszczu- tylko 3 składniki! 8023

jest on doskonałym źródłem węglowodanów prostych i złożonych, które są paliwem dla organizmu, a których brakuje mu szczególnie po wysiłku fizycznym. Obojętnie więc kiedy go upieczecie- na zjedzenie każda pora będzie dobra!  Cały "bochenek" (w wersji bez miodu) to 580kcal w tym 19g białka , 7,7g tłuszczu , 110,6g węglowodanów oraz 15,7 g błonnika .  SKŁADNIKI: 215g obranych

peanutbuttermonster
Malinowy obłok - puszysty deser malinowy 864

Prosty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :)  Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania