por - 13968 przepisów (strona:677/932)

Co na obiad jak nie wiadomo co zrobić...szybkie danie obiadowe 195

Nowy post na nowej stronie bloga czas zacząć. Do tej pory jak mogliście zaobserwować posty były skopiowane z poprzedniej strony mego bloga (ze strony www.myspacemyworld.blog.pl. ) Dziś nowa odsłona bloga i po krótkiej wakacyjnej przerwie (o tym już niebawem na blogu) piszę dziś nowy przepis na szybki obiad. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Proste i szybkie lasagne bolognese 412

wiem, nie są zbytnio zdrowe, ale jakie są smaczne! Uwielbiam włoską kuchnię! Istnieje tak dużo dań z wykorzystaniem makaronów. Dziś zaproponuję proste i szybkie lasagne bolognese. Do tej pory lasagne tak średnio mi się udawało. Płaty lasagne pękały, wysuszały się podczas pieczenia. Próbowałam ze wstępnym gotowaniem ich i bez gotowania. Za każdym razem coś było nie tak. Tym razem

Ana Mari's world
Ciasto na świąteczne pierniczki cz.2. Pieczenie i lukrowanie pierniczków. 369

Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Cukinia z wędzonym łososiem i avocado 164

Pora na przystawkę. Dziś cukinia zrolowana z wędzonym łososiem i avocado. Palce lizać :)Czas przygotowania: 20 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:50 g wędzonego łososia1/2 cukinii1/2 avocadokremowy serek typu Bieluchkaparycytrynasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności kroimy cukinię wzdłuż na cienkie plastry i smażymy je tłuszczu. Usmażone plastry cukinii układamy na ręczniku papierowym. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Avocado kroimy

kulinarnyJa
Tarta ze śliwkami na kruchym cieście 147

Nadeszła pora na słodkości. Będąc wczoraj na zakupach napotkałem świeże śliwki i zdecydowałem się na przygotowanie tarty. Zrobiłem ją na klasycznym kruchym cieście. Aby ją troszkę urozmaicić wypełniłem ją masą sernikową. Dało to efekt śliwek osadzonych na puszystej pierzynie. Zachęcam do zapoznania się z moim przepisem i życzę udanych wypieków.Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania

kulinarnyJa
Rozgrzewająca herbata zimowa 168

Nadeszły długie i mroźne wieczory. Pora się rozgrzać. Oto moja metoda, czyli gorąca i aromatyczna herbata. Smaczna i prosta w przygotowaniu. Polecam każdemu.Czas przygotowania: 7 minPorcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 2,00 złSKŁADNIKI:1 czarna herbata1 plaster pomarańczy1 plaster cytryny2 łyżeczki miodu6 goździków4 plasterki świeżego imbiruszczypta cynamonu2 gwiazdki anyżuPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy herbatę. Dodajemy plasterki imbiru, pomarańczy

kulinarnyJa
Kremowy deser mascarpone z powidłami i sasankami 152

Pora osłodzić ten ponury klimat panujący wokół. Nic tak nie poprawia humoru jak odrobina słodkości. Dziś kremowy deser, który pobudzi Wasze kubki smakowy, a jednoczenie nie pochłonie zbyt wiele czasu w przygotowaniu. Czas przygotowania: 25 minPorcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g sera mascarpone1 jajko6 ciasteczek typu sasanki2 łyżki konfitury truskawkowej3 łyżeczki cukru pudruorzechy włoskiePRZYGOTOWANIE

kulinarnyJa
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym sosie 182

Dziś Tłusty Czwartek. Zapewne objadacie się pączkami i faworkami -Basta. Na obiad warto zjeść coś lekkiego. Dlatego pora na sałatkę z szynką parmeńską i mozzarellą w cytrynowym vinaigrette. Smacznego.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 8,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:2 plastry szynki parmeńskiej1/2 kulki mozzarelli1 pomidormix sałat ( dębowa, karbowana, rukola)szczypiorekSKŁADNIKI na cytrynowy vinaigrette:1 cytryna100

kulinarnyJa
Sałatka z gruszką, prosciutto i oliwą truflową 230

Wiosna zbliża się wielkimi krokami. Wszyscy jesteśmy spragnieni słońca i świeżych warzyw. Pora wzbogacić nasze codzienne menu o lekkie i zdrowe sałatki. Aby zachować jej lekkość nie przygotowywałem dresingu, gdyż przy tej kompozycji smaków wystarczyła wyłącznie aromatyczna oliwa truflowa. Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 9,50 złSKŁADNIKI:1/2 świeżej gruszki2 plastry szynki prosciutto2 plasterki sera brie3

kulinarnyJa
Sałatka z buraczków i marynowanych karczochów 157

Pora na smaczne i zdrowe buraczki. Dziś w formie sałatki. Połączyłem gotowane buraki z serem feta oraz marynowanymi karczochami w oleju słonecznikowym. W efekcie uzyskałem lekką, a zarazem sycącą sałatkę, którą możecie również zaserwować w formie przystawki. Czas przygotowani:  10 min.Porcja dla 3 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:4 ugotowane buraki200 g marynowanych karczochówser fetaszczypiorek2 łyżeczki oliwy

kulinarnyJa
Pierś kaczki pieczona w rozmarynie i oregano 150

Słyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki. 

kulinarnyJa
Konfitura z truskawek 157

Sezon na truskawki powoli się kończy. To najlepsza pora, aby przygotować drobne zapasy na zimę. Na początek postanowiłem przygotować konfiturę z truskawek. Wyszła boska. Nie za słodka, w sam raz. Truskawki same w sobie były bardzo słodkie. Proporcje cukru dodanego do truskawek okazały się idealne. Ponad to, zależało mi aby konfitura była w pełni naturalna, bez dodatku chemicznych zagęszczaczy. Moim

kulinarnyJa
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 385

Sezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej.Kurki idealnie komponują się w sosach na bazie śmietany, białego wina i masła. I właśnie takie połączenie jest najbliższe moim kubkom smakowym. Mój przepis na sos z kurkami możecie wykorzystać również do innych rodzajów mięs. Idealnie pasuje zarówno do wołowiny

kulinarnyJa
Konfitura z jagód 219

mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy.Czas przygotowania: 1,5 hSkładni na 400 ml konfituryKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:1 kg świeżych jagód150 g cukru kryształPRZYGOTOWANIE:Jagody myjemy i osuszamy.Owce przekładamy  do garnka i dodajemy  150 g cukru.Wstawiamy

kulinarnyJa
Pieczony stek z łososia na szpinaku 201

wartościach odżywczych ryb i szpinaku nie będę się rozpisywał. Gdyż wpajano nam to już od najmłodszych lat. Dlatego dziś pora na rybkę. A konkretnie, pieczony stek z łososia na szpinaku. Samo zdrowie na talerzu, a do tego smacznie. Czas przygotowania: 35 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 12,00 złSKŁADNIKI:200 g świeżego łososia ze skóra lub bez100 g świeżego

kulinarnyJa