Grzanki pomarańczowe vel pain perdu. Doskonałe na śniadanie, choć dość ciężkie. Ilość chłoniętego tłuszczu zależy od użytego chleba. Grzanki są dość mokre, więc polecam bardziej zbity chleb. Pomysł na realizację podglądnęłam tutaj , a zamiast pomarańczy użyłam mandarynek. 2 mandarynki 1 jajko 40 ml mleka 4 kromki chleba Mleko wymieszać z jajkiem. Mandarynki obrać, wycisnąć sok i dodać do jajka
Czerwony Gupikforemka 30x20 cm) Składniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier
Kuchnia u KrysiMarty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą? Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 1/8 kiszonej cytryny łyżeczka kminu rzymskiego łyżka masła łyżka miodu świeży majeranek pieprz sól Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski prażymy
Quinoa Raz!łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm. Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, obydwie
Bajeczna Kuchniasię przed posiłkiem. Takie koktajle mają pobudzać apetyt, więc drinki z tej grupy mają zazwyczaj ziołowy smak. Tak własnie jest z drinkiem Negroni. Jest to mieszanka jałowcowego ginu, gorzkiego pomarańczowego campari oraz intensywne ziołowe aromaty wermutu. Składniki: 30 ml Gin 30 ml Campari 30 ml Słodki wermut Lód Sposób wykonania: Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance. Do szklanki typu whisky dodajemy
Drinkologiawiedzieli co mam na myśli. 200 ml śmietanki kremówki (na jlepiej 36%) 180g czereśni (bez pestek) 80 g cukru pudru 1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych) Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem). Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym. Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać. (Alkohol sprawi
Di gotujePrzygotowywanie posiłków ograniczaliśmy do potraw nie wymagających użycia piekarnika, a włączenie kuchenki wytrzymywaliśmy tylko przez kilkanaście minut ;) Na szczęście kilkanaście minut w zupełności wystarczy, aby przygotować krewetki w sosie pomarańczowym. Wyszły jędrne, lekko chrupiące, w orzeźwiającym, lekko gęstym sosie z pomarańczy. Do szczęścia już nic więcej nam nie potrzeba niż tylko wytrzeć pieczywem talerz do sucha ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI
W kuchni KatiePRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki łącznie z liśćmi myjemy, oczyszczamy i przekładamy do naczynia blendera wraz z obranym bananem. Wlewamy szklankę soku pomarańczowego i miksujemy aż powstanie gładka papka. W wysokim dzbanku mieszamy wszystkie składniki. Do zielonego koktajlu możemy dodać kostki lodu i podajemy. Młode liście rzodkiewek ; Zwykle zjada się bulwy, a liście wyrzuca. jednak to liście mają więcej wartości
Kulinarne Fantazje MarioliZazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów. Potem powstały bułki ale o nich będzie jutrzejszy post. Pomysł na pesto podpatrzyłam w czerwcowej KUCHNI. Bez zmian oczywiście się nie obyło. Pesto z pomidorów i bazylii 80 g suszonych pomidorów z zalewy 2 czubate łyżki nasion słonecznika, uprażonych 2 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem
Moniki Smakołykiszczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej (310 g) DODATKOWO: barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony (lub tylko podstawowe kolory do wymieszania) 1 białko roztrzepane z 1 łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego
Słodko-Słony Świat Ilonyczym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo: około 15 okrągłych biszkoptów, 2 duże banany, galaretka pomarańczowa. Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki. Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć
Z miłości do słodkościprzygotowane szaszłyki z kurczaka. Składniki: 2 szklanki Coca-Coli 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego 6 piersi z kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić
naRuszciewymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, wymieszać i wylać na płaski talerz. Odstawić do stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Posmarować drugą połową białego kremu i odstawić na godzinę do lodówki.Tort posmarować różowym
Magiczne Życie Marty