pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:59/100)

Lody wodne z owocami 169

łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym 142

pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm.  Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, obydwie

Bajeczna Kuchnia
Negroni Cocktail 153

się przed posiłkiem. Takie koktajle mają pobudzać apetyt, więc drinki z tej grupy mają zazwyczaj ziołowy smak. Tak własnie jest z drinkiem Negroni. Jest to mieszanka jałowcowego ginu, gorzkiego pomarańczowego campari oraz intensywne ziołowe aromaty wermutu. Składniki: 30 ml Gin 30 ml Campari 30 ml Słodki wermut Lód Sposób wykonania: Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance. Do szklanki typu whisky dodajemy

Drinkologia
Lody śmietankowo-czereśniowe (bez maszynki) 141

wiedzieli co mam na myśli. 200 ml śmietanki kremówki (na jlepiej 36%) 180g czereśni (bez pestek) 80 g cukru pudru 1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych) Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem). Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym. Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać.   (Alkohol sprawi

Di gotuje
Krewetki w sosie pomarańczowym 138

Przygotowywanie posiłków ograniczaliśmy do potraw nie wymagających użycia piekarnika, a włączenie kuchenki wytrzymywaliśmy tylko przez kilkanaście minut ;) Na szczęście kilkanaście minut w zupełności wystarczy, aby przygotować krewetki w sosie pomarańczowym. Wyszły jędrne, lekko chrupiące, w orzeźwiającym, lekko gęstym sosie z pomarańczy. Do szczęścia już nic więcej nam nie potrzeba niż tylko wytrzeć pieczywem talerz do sucha ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI

W kuchni Katie
KOKTAJL Z LIŚCI MŁODYCH RZODKIEWEK I POMARAŃCZY 101

PRZYGOTOWANIE :  Rzodkiewki łącznie z liśćmi myjemy, oczyszczamy i przekładamy do naczynia blendera wraz z obranym bananem. Wlewamy szklankę soku pomarańczowego i miksujemy aż powstanie gładka papka. W wysokim dzbanku mieszamy wszystkie składniki. Do zielonego koktajlu możemy dodać kostki lodu i podajemy.  Młode liście rzodkiewek ;   Zwykle zjada się bulwy, a liście wyrzuca. jednak to liście mają więcej wartości

Kulinarne Fantazje Marioli
Pesto z pomidorow i bazylii 133

Zazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów.  Potem powstały bułki ale o nich będzie jutrzejszy post. Pomysł na pesto podpatrzyłam w czerwcowej KUCHNI. Bez zmian oczywiście się nie obyło. Pesto z pomidorów i bazylii 80 g suszonych pomidorów z zalewy 2 czubate łyżki nasion słonecznika, uprażonych 2 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 132

ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem

Moniki Smakołyki
CIASTECZKA TĘCZOWE SERDUSZKA (NA DZIEŃ DZIECKA I NIE TYLKO) 584

szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 żółtka (w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki mąki pszennej  (310 g) DODATKOWO: barwniki spożywcze: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony (lub tylko podstawowe kolory do wymieszania) 1 białko roztrzepane z 1 łyżeczką wody kolorowa posypka 2 łyżki cukru pudru + odrobina wody WYKONANIE: Zanim przystąpisz do pracy, odsyłam Cię do oryginalnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką 296

czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką. Dodatkowo:   około 15 okrągłych biszkoptów,  2 duże banany, galaretka pomarańczowa.  Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki.  Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć

Z miłości do słodkości
Grillowane szaszłyki z kurczaka marynowane w Coca-Coli 238

przygotowane szaszłyki z kurczaka. Składniki: 2 szklanki Coca-Coli 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 1/2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka soku pomarańczowego 6 piersi z kurczaka pokrojonwego w 2 cm kostkę 15-20 szaszłyków bambusowych (moczone w wodzie min. 30 minut) Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem kurczaka dokładnie wymieszać. Kawałki kurczaka umieścić

naRuszcie
Tort z galaretkami dla babci 88

wymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, wymieszać i wylać na płaski talerz. Odstawić do stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i  połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Posmarować drugą połową białego kremu i odstawić na godzinę do lodówki.Tort posmarować różowym

Magiczne Życie Marty
Czerwony ryż z roszponką i orzechami 159

również dodać kapary) 2 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami garść prażonego słonecznika garść średnio posiekanych orzechów włoskich 1-2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu, a jeśli macie pieprz pomarańczowy, to już w ogóle bosko 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Ziarna ryżu zalać 500 ml gorącej wody, posolić i gotować 40-45 minut. Jeśli ktoś lubi, jak ja, bardziej twardy

gutfut
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 123

Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :  Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż  do miękkości warzyw-ok 20 min. Następnie wszytsko przecedzam.  Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego

Gotowanie Patki
Ciasto cytrynowe z polewą pomarańczową 91

pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut lub dłużej, suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie.  Polać lukrem. Lukier pomarańczowy 4 łyżki soku 1/2 - 3/4 szklanki cukru pudru Sok podgrzać, wsypać cukier puder, wystudzić i polać ciasto.Smacznego. Zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

WYSPA SZCZĘSLIWA