lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko 3 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka
Kolorowa kuchnia Elkimarchewką Dynia zapiekana z grzybami Prażone pestki dyni Schabowe roladki z dynią w sosie śliwkowym I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa do ciasta dyniowego Ciasto dyniowo-pomarańczowe z suszonymi owocami Sernik dyniowy Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką
Kulinarne przygody Gatityprzypraw Galaxy, w tym młynków grawitacyjnych, pozbawionych przycisków, uruchamiających się w skutek przechylenia. Miłośnicy kolorów docenią również garnki Sempre z silikonowymi uchwytami dostępnymi w soczystych kolorach - zielonym i pomarańczowym oraz czerwonym i czarnym. Garnki wykonane są ze stali nierdzewnej i posiadają pokrywy z hartowanego szkła o grubości 4 mm. Na wewnętrznych ściankach znajduje się oznaczenie pojemności, które pomaga w odmierzaniu
Kuchcik gotujebardzo nie kojarzy się z jesienią, jak słonecznie pomarańczowa, słodko- wytrawna zupa dyniowa. Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 2 litry wody - 3 marchewki - 1 pietruszka - 1 cebula - 4 ząbki czosnku - pół selera - 300 g obranej dyni - pół pora - 4 pomidory suszone - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 papryczka chili ( bez pestek) - 100 ml mleka - sól
Zainspirowana w kuchniDopada Cię jesienna chandra? Dni krótsze, szarość, deszcz, wiatr… Wszystko sprawia, że człowiek czuje się bardziej przygnębiony Podobno na chandre dobre są słodycze Dlatego zachęcam do zrobienia dyniowo pomarańczowego ciasta. Jest delikatne, puszyte i mokre. Idealne do kubka gorącego kakao lub dobrej herbaty. Naprawde polecam upichcić! SKŁADNIKI : mąka pszenna typ 550 – 1½ szklanki – 300 gram masło – 1 kostka
kuchniabellissima.wordpress.compuszki (820g) brzoskwiń 1 i 3/4 szkl. wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 4 żółtka 300 g masła ponadto: 1 podwójna paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć. Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę
Kolorowa kuchnia Elkijakościowo czekolady 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki zimnej śmietany 30 lub 36 % pół łyżeczki brązowego cukru Śmietanę ubijamy z cukrem i wstawiamy do lodówki. Mleko zagotowujemy razem ze skórką pomarańczową. Odstawiamy na pół godziny.Odcedzamy i ponownie zagotowujemy razem z czekoladą i kakao rozpuszczonym w małej ilości mleka. Mieszamy do rozpuszczenia składników i do momentu kiedy nasz napój będzie gorący. Podajemy
WYSPA SZCZĘSLIWAszklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli ma rmolada: 5-6 du ż ych jabłek 3-4 duże marchewki sok z 1/2 cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu masa budyniowa: 0,75 l mleka 2 budynie 100 g masła dodatkowo: kilka małych biszkoptów biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy
Bon appetit mon amieosuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i na małym ogniu gotować aż cukier się rozpuści. Dodać imbir, skórkę pomarańczową, cynamon i zagotować. Wrzucić figi i zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Odstawić. Następnego dnia zagotować figi, uważając aby się nie przypaliły i gotować 10 minut. Odstawić do ostudzenia
królestwo garówrazu widać było kolor): - aby uzyskać kolor zielony - szpinak; - aby uzyskać kolor różowo - bordowy - sok z buraka; - aby uzyskać kolor żółty - kurkumę; - aby uzyskać kolor pomarańczowy - tartą marchewkę. Eksperymentuj i baw się domowymi bułkami, możesz je posypać makiem lub siemieniem lnianym - do woli;) Smacznego
Zasmakuj Kuchnimożna wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba gdy dni coraz krótsze, a drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa
KasiaiKrzysiu.pljajek 1/2 kostki masła miękkiego (kostka masła 200 gram) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić
Wołowina od rekinaGrzanki pomarańczowe vel pain perdu. Doskonałe na śniadanie, choć dość ciężkie. Ilość chłoniętego tłuszczu zależy od użytego chleba. Grzanki są dość mokre, więc polecam bardziej zbity chleb. Pomysł na realizację podglądnęłam tutaj , a zamiast pomarańczy użyłam mandarynek. 2 mandarynki 1 jajko 40 ml mleka 4 kromki chleba Mleko wymieszać z jajkiem. Mandarynki obrać, wycisnąć sok i dodać do jajka
Czerwony Gupikforemka 30x20 cm) Składniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany Lukier
Kuchnia u KrysiMarty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą? Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 1/8 kiszonej cytryny łyżeczka kminu rzymskiego łyżka masła łyżka miodu świeży majeranek pieprz sól Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski prażymy
Quinoa Raz!