pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:50/100)

Dyniowa owsianka 136

dynię, piekę ją i przerabiam na puree. Jego zapas po prostu mrożę, a potem wykorzystuję do dań zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wykorzystałam go do jesiennej owsianki, o pięknym pomarańczowym kolorze i nucie cynamonu. Podałam ją w towarzystwie orzechów nerkowca, pestek dyni i ziaren granatu, który ciekawie przełamał smak całości. To było pyszne przywitanie poranka. Owsianka smakuje także dobrze

Fabryka pomysłów
Kora orzechowa z brzoskwiniami 215

łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy naturalnej ¼ szkl rumu lub wódki osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie:  Wszystkie składniki  na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej

Swojskie jedzonko
Konfitura z pigwowców – kuchnia podkarpacka 122

Konfitura z pigwowców - kuchnia podkarpacka Pigwowce, bardzo popularne w naszym kraju, czasem mylnie bywają nazywane pigwami. Pigwowce to krzewy, których kwiaty mają różne barwy – czerwone, pomarańczowe, żółte lub różowe. Ich owoce mają gładką skórkę i kształt przypominający niewielkie jabłka lub gruszki. W zależności od odmiany pigwowce pachną różą, cytryną lub jabłkiem. Owoce pigwowca bogate są w witaminę

Trzeci talerz
Wilgotna Babka Dyniowo - Imbirowa 115

Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir starty, kakao i ewentualnie skórkę pomarańczową. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników.  Niepełna szklanka dyni (szklanka o pojemności 250 ml ) Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy

Gotowanie...to proste !
Prosta i przepyszna szarlotka. Przepis krok po kroku! 152

Szarlotka składniki:   400 g mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 200 g cukru skórka otarta z pomarańczy lub aromat pomarańczowy 1 opakowanie kisielu cytrynowego 1,5 kg kwaśnych twardych jabłek np. Szara reneta, Antonówka   Sposób przygotowania:   Mąkę z 4 żółtkami, masłem, cukrem, proszkiem do pieczenia

kuron.com.pl
Tarta z dynią, fetą i karmelizowaną cebulą 157

moje otwarcie sezonu na dynię! W poprzedni weekend podczas pobytu u mamy zerwałam pierwszą w tym roku dynię z ogródka. Piękną, pomarańczową, nie za dużą – w sam raz żeby z części zrobić tartę z dynią a z reszty zupę. Pomysł na tartę nie był zupełnie nowy – podobny skład był w tym placku z dynią, cebulką i serem pleśniowym

Cooking for Emily
Kostka malinowa 220

dynię. W planach mam tradycyjnie zupę i ciasto, ale dyni u mnie dostatek dlatego zaczęłam szukać inspiracji. Podczas szperania w sieci moją uwagę przykuł dżem z dyni o smaku pomarańczowym i chyba zrobię kilka słoiczków na próbę, myślę, że będzie idealnie pasował do naleśników.  A Wy jakie przetwory robicie z dyni?  Rozpisałam się o dyni, a chciałam

Cynamonowe szczęście
Ryż zapiekany z jabłkami 142

taki stary sposób, jeszcze naszych babć. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lub pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, ćwiartki pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem, skórką pomarańczową i cukrem. Naczynie do zapiekania wysmarować pozostałym masłem. Na dnie naczynia ułożyć połowę ryżu, docisnąć. Na nim ułożyć połowę jabłek, docisnąć. Na jabłkach ułożyć resztę ryżu, na nim jabłka. Docinąć

królestwo garów
Orzeźwiająca granita arbuzowo - porzeczkowa 181

Granita - cudowne orzeźwienie - to mrożony deser rodem z Sycyli przygotowany na bazie soku owocowego, w oryginale najczęściej pomarańczowym lub cytrynowym. Charakterystyczna cechą odróżniającą go od sorbetu jest ziarnista struktura lodu. Włosi do przygotowania granity wykorzystują specjalne urządzenie, tzw. granitor. Bez niego także zrobisz wspaniałą, domową granitę. To jest bardzo proste. Dziś proponuję granitę na bazie arbuza z dodatkiem polskiego akcentu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z masą i roladkami w galaretce 197

jogurty zmiksować razem z cukrem .Dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wylać na ostudzony biszkopt i odstawić do lodówki do zastygnięcia. Dodatkowo rolada o dowolnym smaku 1 galaretka [ u mnie pomarańczowa] Na zastygniętą masę ułożyć roladę pokrojoną w cienkie plasterki.Zalać tężejącą galaretką.Odstawić do całkowitego zastgnięcia

Moje domowe kucharzenie
Orzechowe ciasteczka chrup chrup 116

proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło, siekamy nożem do momentu, aż składniki trochę się połączą, następnie dodajemy żółtko, ziarenka wydrążone z 1/2 laski wanilii, posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową zagniatamy ciasto rękoma, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 60 minut. Piekarnik

KulinarneImpresje.pl
Buddha bowl, czyli misa obfitości z puree z brokuła 116

solą i pieprzem, a następnie przekładamy na talerz. Dodatkowo do mojej kompozycji buddha bowl użyłam: - pomidory koktajlowe - awokado - oliwki - liście czosnku niedźwiedziego - seler naciowy (idealny do nabierania sosów) - papryka pomarańczowa - ogórki gruntowe - jajka - sezam - sok z cytryny Sosy: - ajwar, majonez, jogurt naturalny Życzę smacznego

Apetyczna babeczka
ZUPA KREM Z KREWETEK I SOKIEM POMARAŃCZOWYM 108

czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy i podgrzewamy do wymieszania się smaków. Dodajemy krewetki i chwilę gotujemy. Na wierzchu posypujemy pieprzem

Kuchnia w oparach
Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem 140

500g sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1 szklanka mleka 40g nasion chia Mus egzotyczny: 300g mango 300g  brzoskwiń 2 pomarańczowe galaretki 1/2 szklanka wody Dekoracja: 5 połówek brzoskwiń 10 płatków migdałowych 40g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Spód: sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem pomarańczowy / Orange cream 131

jajko / 1 egg 1 żółtko / 1 yolk szczypta soli / pinch of salt  4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour 50 g miękkiego masła / 50 g soft butter aromat pomarańczowy / orange flavor   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1   Najpierw myjemy pomarańcze , suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy . Do garnka wlewamy

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania