Dynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą
Wymiar Zdrowiazależności od umiejętności, której używają (w 3 Amara może władać corrosivem/kwasem – wtedy jej tatuaż jest zielony, a jeśli wybierzemy bonus do efektu ognia – to uzyskamy kolor pomarańczowy). Proste, lekkie i przyjemnie słodkie ciasto już na Was czeka, wystarczy je tylko… upiec! CIASTO NADZIANE GALARETKĄ Borderlands 3 Poke cake z niebieską galaretką i bita śmietaną CZAS PRZYGOTOWANIA
Nerds KitchenTruskawki, bądź maliny w parze z sokiem pomarańczowym. Za procenty jest tu odpowiedzialne malibu rum, tworząc słodki drink truskawkowy z posmakiem kokosowym
Koktajle i drinkiDynia to bardzo wdzięczne warzywo – nie dość, że jest dość “ziemniaczana” w obróbce, to jeszcze ma bardzo niski indeks glikemiczny. Już nie wspominając o cudownym pomarańczowym kolorze… Takie kopytka z dyni nie tylko podbiją serca dorosłych, ale i najmłodszych. Żeby trochę ograniczyć kaloryczność dania, moje kopytka zrobiłam na mące żytniej – wcale nie stracą
A to pestkapóki czas – nacieszyć oczy tymi żywymi kolorami, bo potem będzie już tylko szaro i buro… Więc zachęcam do spacerowania jeśli pogoda sprzyja, a w kuchni polecam przepiękną pomarańczową królową sezonu, czyli dynię ! Ale dzisiaj – wyjątkowo – nie będzie o niej mowa. Mimo, że kręcimy się już intensywnie wokół klimatów halloween’owych, to dzisiejsza propozycja wyjątkowo jej nie zawiera. Jednak element
Modern Cave Girlwrzącej wody tak by sięgała połowy wysokości tortownicy. 3. Śliwki na mus dzielimy na pół wyjmując pestki. wrzucamy do rondla i zasypujemy cukrem dodajemy goździki oraz startą skórkę pomarańczową. Gotujemy do momentu aż owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać, wtedy wlewamy sok i gotujemy na małym ogniu ok 5 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Po przestudzeniu wyjmujemy
vaniliowoczekoladowazawierają alkohol. Moja wersja jest zdecydowanie lżejsza, mniej kaloryczna, dostarczająca wartościowych składników odżywczych. Mianowicie mamy tutaj naleśniki orkiszowe, podane z kremowym twarożkiem, zanurzone w świeżo wyciskanym soku pomarańczowym. Smakują cudownie! Są bardzo delikatne, lekko soczyste, z wyczuwalnym akcentem pomarańczy. Ich przygotowanie opisałam w dalszej części wpisu. Znajdują się tam także dodatkowe materiały, które myślę, że zainteresują osoby lubiące wszystko
Zdrowie na języku :PTaka prawdziwa chałka grecka pieczona jest na Wielkanoc, moja propozycja z racji że do Wielkanocy jeszcze daleko jest nieco uproszczona, ale równie smaczna. Do tej chałki możemy dodać skórkę pomarańczową będzie jeszcze smaczniejsza, a wierzch posypać płatkami migdałów :) Składniki na jedną chałkę Zaczyn: 20 g drożdży świeżych 120 ml mleka 1 łyżeczka cukru Ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej
Gotowanie...to proste !którym dynia pełni główną rolę. Dzisiaj skromnie, ale jakże smacznie! Bohaterem dzisiejszego odcinka są bowiem keto trufle dyniowe. Małe niewinne kuleczki z puree dyniowego i mąki kokosowej oblane pomarańczową czekoladą. Idealne połączenie smaków pt. dynia – pomarańcza – czekolada powoduje, że trufle wprost rozpływają się w ustach. Są przy tym dość szybkie w przygotowaniu. Takie samo połączenie smaków znajdziecie w tym cieście
Modern Cave GirlPiękne, pomarańczowe poranki. Otulone chłodem. Z kubkiem gorącej kawy. Czasami z cynamonem. Pozostając w moich ulubionych, jesiennych klimatach, serwuję dzisiaj szybką i prosta potrawę - kurczaka w sosie z papryką i grzybami. Wprawdzie porcja była przewidziana dla 2 osób, jednak wyszło jej na tyle sporo, że najedzą się nawet i 4. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula
My simple kitchenProsecco lub inne wino musujące mieszamy w proporcji 1:1 z sokiem pomarańczowym, najlepiej świeżo wyciśniętym, tworząc finezyjną mieszankę
Koktajle i drinkiCiasto marchewkowe już kiedyś pojawiło się na blogu i z pewnością pojawi się kiedyś jeszcze, bo często przygotowuję je zamieniając lub dorzucając inne składniki. Wtedy o jego pomarańczowym odcieniu decydowała marchewka, teraz dodatek kakao zadecydował o ciemnym brązowym kolorze
Przepisy Kulinarnewyjątkowe okazje i święta. Przepis na brzoskwiniowiec dostałam od przyjaciółki, która częstowała mnie nim przy każdej możliwej okazji. W końcu sama musiałam je zrobić :). Do ciasta użyłam galaretki pomarańczowej. Nie wiem dlaczego, ale brzoskwiniowa galaretka wypada słabo. Skorzystaj z przelicznika foremek. Ciasto (forma śr 20 cm): 2 białka (ok 70 g) + szczypta soli 30 g drobnego cukru 1/2 żółtka
Słodki Pomysłminut. Jajka rozdzielamy. Żółtka mieszamy z sokiem i skórką z pomarańczy. W razie potrzeby możemy dosłodzić łyżeczką miodu. Białka ubijamy na sztywno. Płatki mieszamy z masą jajeczno-pomarańczową, po czym dodajemy ubite białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przelewamy do niego masę. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut. Każdą porcję podajemy
Mienta blogPaździernik jest tym czasem, w którym wielu z nas zadaje sobie pytanie- co można zrobić z dyni? Ogrody, bazarki i sklepowe półki wręcz opływają pomarańczowym blaskiem, który tak bardzo kuszący wędruje do naszych kuchni. Continue reading Zupa z dyni at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.pl