narzekać, nie lubię narzekać. Cieszę się z tego co mam. A wracając do kolorowego jedzenia to dziś soczyste czerwienie i pomarańcze. Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca - czego można chcieć więcej w taki dzień? Zupa z soczewicy
Przysmaki Karolkisoku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody Dodatkowo: kajmak o smaku kukułka masło 1 łyżka Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi
Różowa kuchniadomową lemoniadą, bo zrobić ją może każdy. A jak przygotować taką domową lemoniadę? Wystarczy użyć świeżych owoców, wody i trochę dosłodzić całość, a później rozkoszować się orzeźwiającym, cytrynowo-limonkowo-pomarańczowym smakiem. Moja lemoniada gościła na stole w pewne upalne popołudnie podczas baby shower, który zorganizowałyśmy dla mojej przyjaciółki Ani. A że słodkości było mnóstwo, to lemoniada swoim lekko kwaśnym smakiem
Eat me! Fit me!warzyw około 10 sztuk Składniki: 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 3 papryki (najlepiej żółta, czerwona, zielona) 20 małych pieczarek 20 małych pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i pomarańczowe) łyżka oliwy z oliwek pieprz sól Warzywa myjemy. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na mniejsze kawałki. Bakłażana obieramy ze skórki i również dzielimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy
PatiGotujebomba witaminowa. No cóż, do smaku z lekką goryczką trzeba się jednak przyzwyczaić lub dodać mu odrobinę słodyczy. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, wzbogacając koktajl świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczowy. Dla podkręcenia smaku dorzuciliśmy też kawałek świeżego imbiru. Dłuższą chwilę zajęło nam wypracowanie proporcji odpowiadających naszym upodobaniom smakowym, ale w końcu się udało. Po zblendowaniu otrzymaliśmy gęsty, wyjątkowo zielony
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataherbaty, świetnie gaszą pragnienie. Polecam z lodem z kawałkiem cytryny lub limonki i liściem mięty cytrynowej. Poznajcie Teekanne World of Fruits Tea Collection aromatyzowaną mieszankę herbat owocowych o smaku: pomarańczowym, malinowo jeżynowym, czarnego bzu i cytryny, wiśni i żurawiny z acerolą, i wiśniowo – truskawkowym. Opakowanie zawiera sześć różnych, owocowych herbat zapakowanych w kopertach. Z World of Fruits Collection
Kasia i jej kobiecy świattruskawek 500 g białego sera w kostce (może już być mielony) 1 jajo łyżka skórki z otartej z pomarańczy 3 łyżki cukru Biały ser miksujemy z jajkiem, skórką pomarańczową i cukrem na gładką masę. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera. Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej
Poezja Smaków - blog kulinarnyużyłam gruszkowo-limonkowej z pieprzem) masa: 500g ricotty, 200g twarogu półtłustego (niemielonego), 3 jajka, 2/3 szkl cukru pudru, 2/3 opakowania budyniu waniliowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej, kilka kropel olejku pomarańczowego Wykonanie: spód : W rondelku rozgnieć herbatniki, dodaj kakao i kardamon, całość podlej kilkoma łyżeczkami słodkiej herbaty. Wymieszaj do połączenia się składników. Gotową masą herbatnikową wylep dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem
Raj dla Podniebieniaposmarować konfiturą, wyłożyć krem, przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym. Całość wysmarować kremem, ozdobić wiórkami kokosowymi oraz przepołowionymi kulkami Raffaello, cukrowymi gwiazdkami i zielonym cukrem. Schłodzić przed podaniem. Artykuł Tort kokosowo-pomarańczowy z różowym winem i konfiturą z mirabelek pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaserka mascarpone 4 łyżki śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru 6 dużych jajek ziarenka z 1/2 laski wanilii skórka otarta z cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji pomarańczowej 250g jagód cukier puder do posypania wierzchu po upieczeniu Wykonanie: spód: ciasteczka i orzechy rozdrobnić w blenderze, wymieszać z roztopionym masłem; taką masą wylepić tortownicę 26cm wyłożoną papierem do pieczenia
Raj dla PodniebieniaSkładniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch kilka orzechów nerkowca kilka migdałów
Raj dla PodniebieniaTakie ciasta to ja lubię! Składniki (na tortownicę o śr. 22 cm): Ciasto: 1,5 szklanki quinoa (komosy ryżowej) 1 szklanka suszonych daktyli 2 szklanki wody (u mnie sok pomarańczowy) 4 łyżki kakao 4 łyżki syropu klonowego (lub innego słodziwa) 2 łyżki nasion chia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Masa truskawkowa
Domowa Cookierenka Agiserka mascarpone - duży kubek 1 kubeczek śmietany 30% - ok. 200 ml 1-2 łyżki cukru pudru – jeśli ktoś lubi słodsze to nawet 4 łyżki 2 galaretki – ja użyłam pomarańczowych Owoce – np. borówki, jagody, maliny… co kto lubi Galaretki rozpuścić w dwóch miskach. Jedną galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Drugą galaretkę rozpuścić w przepisowej ilości 500 ml gorącej wody
Ze smakiem bez glutenuryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami, a potrawa wchłania aromat palącego się drewna. W domowych warunkach, bez specjalnej patelni i ogniska też jesteśmy w stanie przygotować dobrą paellę
Smakowity Blog Kulinarnydowolnej granoli i dowolnych owoców. Również do mleka można użyć syropu smakowego – dzięki temu zrobicie taki deser, na jaki tylko macie ochotę. Zobacz również: Naturalny domowy kisiel – tapioka Tapioka – pomarańczowy pudding Waniliowa tapioka z musem ze świeżego mango Tapioka – pudding ze świeżymi owocami
MarcinChef