pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:51/100)

ZUPA KREM Z KREWETEK I SOKIEM POMARAŃCZOWYM 101

czosnek i chilli). Dodajemy ziemniaki i marchewkę i podsmażamy. Zalewamy warzywa bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Blendujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, sok pomarańczowy i z limonki. Solimy i podgrzewamy do wymieszania się smaków. Dodajemy krewetki i chwilę gotujemy. Na wierzchu posypujemy pieprzem

Kuchnia w oparach
Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem 129

500g sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1 szklanka mleka 40g nasion chia Mus egzotyczny: 300g mango 300g  brzoskwiń 2 pomarańczowe galaretki 1/2 szklanka wody Dekoracja: 5 połówek brzoskwiń 10 płatków migdałowych 40g mlecznej czekolady Wykonanie: 1. Spód: sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Krem pomarańczowy / Orange cream 124

jajko / 1 egg 1 żółtko / 1 yolk szczypta soli / pinch of salt  4 łyżki mąki tortowej / 4 tablespoons flour 50 g miękkiego masła / 50 g soft butter aromat pomarańczowy / orange flavor   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 10 minut, ilość porcji: 1   Najpierw myjemy pomarańcze , suszymy i wyciskamy sok z tych pomarańczy . Do garnka wlewamy

Projekty ze smakiem
KAKAOWY JABŁECZNIK 122

ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg obranych jabłek 125 g cukru 2 galaretki truskawkowe Masa orzechowa: 130 g bakali :orzechów włoskich, rodzynek i skórki pomarańczowej 50 g cukru 1 łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek

Marcepanowa kuchnia
Gofry 127

Składniki na 10 sztuk: - 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 270 ml mleka - 5 dag stopionego ciepłego masła - 2 jaja, najlepiej wiejskie - 1 łyżka cukru - otarta skórka pomarańczowa lub cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki ) - szczypta soli 1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy

Apetyczna babeczka
Czekoladowe łakocie, czyli największe przysmaki dzieci 126

cukierki Składniki: – olej kokosowy – 1 szklanka – kakao ciemne – ¾ szklanki – syrop klonowy lub miód – 4 -5 łyżek lub wedle uznania – masło orzechowe – ¼ szklanki – ulubione dodatki, np. wiórki kokosowe, migdały, skórka pomarańczowa itp. Zmiksuj olej kokosowy z syropem klonowym lub miodem. Dodaj masło orzechowe i kakao, następnie miksuj do połączenia wszystkich składników. W dalszej kolejności dodaj posiekane migdały lub inne wybrane dodatki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Poniedziałek: Polędwiczki z sałatką z pieczonych brukselek i batata 103

batata, niewyględnego w stanie surowym ziemniaka, który po upieczeniu zmienia się w prawdziwego słodziaka. Sałatkę można zjeść solo z dodatkiem np. pieczywa. My podaliśmy ją z soczystą, pieczoną w pomarańczowej zalewie polędwiczką. Składniki: Brukselka 250 g Duży batat Polędwiczka 500 g Zalewa Pomarańcza 5 łyżkek sosu sojowego Imbir – 3 cm Czosnek – 3 ząbki Mała papryczka chili Przyprawy

Niedzielny kucharz
Kutia 171

indywidualną sprawą. Można dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, suszone morele, jagody goji, mnie osobiście starczyły te bakalie które były zawarte w masie makowej, a były w niej rodzynki i skórka pomarańczowa.  Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis Składniki: 250 g łuskanej pszenicy 850 g masy makowej z bakaliami 300 g orzechów ( po 100 g migdałów, orzechów laskowych i orzechów

Mój pomysł na
Keks - babka nadziana bakaliami 154

Keks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami.  Pyszny deser nie tylko od święta.   Znika szybko z talerzyka.  Koniecznie ją upiecz i spraw radość najbliższym! :)  25 dag mąki 15 dag cukru 1 duża łyżka cukru z wanilią 25 dag masła lub dobrej margaryny ( temp.pokojowa) 5 jajek (L) 2-3 łyżki alkoholu ( wódka

Takie tam pichcenie
Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem 184

stronie Mojej Delicji, lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy. Składniki: 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżka + 50 g cukru 80 g masła + 30 g 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka 1 jajo + 1 żółtko spora szczypta

Zasmakuj Kuchni
Szarlotka Świąteczna 135

śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Dodać

Świat Ciasta
Murzynek z nutellą 244

nowo można pokochać tę naszą nie zawsze złotą polską jesień. Zatem otwieram sezon na starego jak świat Murzynka w nowej odsłonie. Zobacz również przepis na MURZYNKA Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ Składniki (forma 12 cm x 31 cm): 1 i 1/2 szklanki (200 g) mąki 1 kostka (200 g) masła 1 szklanka (180 g) cukru trzcinowego 3 łyżki (30 g) kakao

Fitsweet.me
Zupa z soczewicy i pieczonej papryki 118

narzekać, nie lubię narzekać. Cieszę się z tego co mam. A wracając do kolorowego jedzenia to dziś soczyste czerwienie i pomarańcze. Aksamitna czerwona papryka i pomarańczowa soczewica. Z nich doskonały duet w postaci zupy. Do tego odrobina przypraw, parę dodatków i gotowe. Przyjemna w smaku, w kolorze zachodzącego słońca - czego można chcieć więcej w taki dzień? Zupa z soczewicy

Przysmaki Karolki
Ciasto Kubuś 142

soku marchewkowego 3 budynie waniliowe Cykoria 2 łyżki cukru waniliowego Cykoria 250 g masła w temperaturze pokojowej Krem śmietankowy: 500 ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej) 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody   Dodatkowo: kajmak o smaku kukułka masło 1 łyżka   Wykonanie: 1. Ubijamy jaja z cukrem na puch, masa potraja swoją objętość. Obydwie mąki przesiewamy nad ubitymi

Różowa kuchnia