pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:54/100)

Drożdżowe babki z jabłkami, żurawiną i rodzynkami 154

obranych, pokrojonych w kostkę jabłek, 2 łyżki soku z cytryny, 120 g cukru trzcinowego, 150 g rodzynek sułtańskich, 100 g suszonej żurawiny, 1 łyżka suszonej lub świeżej krojonej skórki pomarańczowej, 300 ml mleka , zaczyn: 40 g świeżych drożdży, szczypta soli, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 kopiaste łyżki mąki pszennej typ 550 , 100 ml mleka, ponadto: 50 g roztopionego masła

Moniki Smakołyki
Słownik kulinarny: Pomidory RAF 184

Odmiana pomidorów o wyjątkowo słodkim smaku. Pomidory RAF posiadają intensywną zieloną barwę na zewnątrz i pomarańczową wewnątrz. Najlepiej serwować je z dużą ilości oliwy z oliwek, soli oraz świeżą bagietką. Źródło: Biedronka

WojnaNaSmaki.pl
Sernik z mlekiem i wiórkami kokosowymi 183

wyłożoną papierem do pieczenia. Ser mielimy trzykrotnie, żółtka ucieramy z cukrem, ucierając stopniowo dodajemy zmielony ser, wlewamy olej oraz mleko, miksujemy, na końcu dodajemy sok z cytryny oraz skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na cieście, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Z białek bijamy pianę , ucierając dodajemy cukier, masę wykładamy na gorący sernik, wierzch

Bajeczna Kuchnia
Sernik z czekoladą i skórką cytrynową 173

gotowany lub na zimno. Ten ostatni szczególnie sprawdza się z kolorowymi galaretkami i owocami serwowanymi latem. Moja Mama przygotowuje sernik na zimno wiosną - latem z dodatkiem wiśniowej i pomarańczowej galaretki, w której zatopione są mandarynki, plastry dojrzałego kiwi lub sezonowe owoce takie jak truskawki, jagody. Dziś sernik z czekoladą. Bardzo go lubimy, bo wyczuwalna jest czekolada, a dla łasuszków

Zasmakuj Kuchni
piernikowe ciasto z kremem z serka homogenizowanego... 165

łyżki, przyprawa do piernika 1 opakowanie KREM Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: serek homogenizowany waniliowy 330 ml, masło 10 dag, cukier puder 2 łyżki, sok z pomarańczy 2 łyżki, skórka pomarańczowa 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki duże składniki ciasta i kremu temperatura pokojowa, wszystkie składniki ciasta włożyć do pojemnika i mikserem utrzeć na jednolitą masę, forma silikonowa 25x25 cm, ciasto przełożyć

W Mojej Kuchni Lubię
Peeling kawowy, domowa sól do kąpieli, balsam antycellulitowy, maseczka ze spiruliny - kosmetyki DIY 181

Problem z cellulitem, trądzikiem, rozstępami lub przebarwieniami? Mam dla Was kilka sposobów :) PEELING KAWOWY NA CELLULIT Peeling kawowy - idealny na cellulit :) Używamy go pod prysznicem. Wcieramy w miejsca z pomarańczową skórką przez kilka minut i spłukujemy wodą. Skóra robi się gładka i miękka, a po pewnym czasie można zaobserwować zmniejszony cellulit! Stosujemy 2 razy w tygodniu. Składniki: 4 łyżki fusów

Czarnawisienka
Dal po delhiijsku 116

odcień, a przyprawy smażone na oleju i wykorzystane do posypania tuż przed podaniem wzbogacają smak.  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 23 min  1 i 1/2 szklanki pomarańczowej soczewicy 1 cebula 2 łodyg selera naciowego 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1 marchewka 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżeczka ziaren kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Słodki Kompromis
Ossobuco z dynią i kurkami 161

giczy cielęcej jest ossobuco alla Milanese, czyli plastrów giczy obsmażonych na maśle, a następnie duszonych w białym winie, pomidorach, cebuli i czosnku, na koniec aromatyzowanych startą skórką cytrynową lub pomarańczową i udekorowanych siekanym jajkiem i natką pietruszki tuż przed podaniem. Ossobuco, jak wiele dań włoskich różni się od siebie w zależności od regionu w jakim jest serwowane ponieważ w samej

Słodki Kompromis
Pyszny makowiec drożdżowy 139

mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę z cytryny, następnie dodajemy jajka

Słodki Kompromis
makowiec czekoladowy 131

maku/puszka 200 g masła/ w temperaturze pokojowej/ 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru 1/4 szklanki płynnego miodu* 100 g suszonej żurawiny 200 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Ugotujmy Coś
Makowiec z masą kajmakową 206

Składniki: - puszka gotowej masy makowej (około 850g) - 5 jajek - 2 budynie czekoladowe - 100g cukru brązowego - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 60 ml mleka - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 3 łyżki skórki pomarańczowej - 100g rodzynek - 3 łyżki płatków migdałowych - tabliczka gorzkiej czekolady - puszka masy kajmakowej - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy wrzątkiem  i odstawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Czarne sezamki czyli Czwartkowe Slodkosci odc.120 148

smakiem razem z koleżanką. Czarne sezamki 2 łyżki białego sezamu 6 łyżek czarnego sezamu 2 łyżki brązowego cukru (u mnie trzcinowy demerara) 1 łyżka miodu wielokwiatowego szczypta skórki pomarańczowej kilka kropli soku z limonki, cytryny lub pomarańczy Sezam wsypujemy na patelnie i podprażamy leciutko. Dodajemy cukier i mieszamy. Dorzucamy skórkę z pomarańczy, sok, mieszamy i prażymy ok. 5 minut. Dodajemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
miodownik z serem gotowanym 199

pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu

Domowy Smak Jedzenia
makowe roladki w masie serowej 184

jajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku

Domowy Smak Jedzenia
Makiełki 166

maku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki  ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki  bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód

Gotowanie jest łatwe