pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:56/100)

Domowa przyprawa do kawy 133

cukru 1 laska wanilii skórka starta z jednej pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika W miseczce wymieszać ze sobą cukier, cynamon, przyprawę do piernika oraz skórkę pomarańczową. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać ziarenka, dodać do miseczki. (Resztę wanilii umieśćcie w słoiczku z cukrem; otrzymacie w ten sposób domowy cukier waniliowy). Całość dokładnie wymieszać. Następnie przesypać

My simple kitchen
Puszyste omlety z twarożkiem i słodko-gorzką pomarańczą 128

chwile to lubię realnie przegryźć coś gorzkiego, by „namacalnie” zmierzyć się z tym smakiem i poczuć go bardzo wyraźnie. Dziś kontempluję swoją niemoc i przeżuwam gorzką skórkę pomarańczową, obleczoną syropem. To połączenie bardzo mi odpowiada, bo […] Artykuł Puszyste omlety z twarożkiem i słodko-gorzką pomarańczą pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) czyli Słodki czwartek odc.118 146

mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach Po 30 ml amaretto i rumu Po pół łyżeczki mielonego cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej 60 g cykaty (skórki pomarańczowej zasypanej cukrem i odstawionej na dobę lub dłużej do lodówki) 140 g suszonej żurawiny W misce 200 ml gorącej wody łączymy z miodem i cukrem.  Mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia

Dzieje kuchennej Wiewióry
Dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami 171

minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez. Jest także bogata w beta-karoten, który jako przeciwutleniacz hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, czyli może zapobiegać rozwojowi nowotworów. Im bardziej pomarańczowa dynia tym więcej zdrowego beta-karotenu! Ponadto dynia obniża poziom złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą, zawałami i udarami. Korzystnie wpływa na stan naszych oczu, szczególnie na plamkę żółtą. Dynia ma właściwości odkwaszające

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Makowiec drożdżowy z domową masą makową 105

jajka 3 żółtka pół szkl cukru pół szkl kwaśnej śmietany masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła 3 białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Domowa masa makowa 138

zawiera tylko te składniki które ja sama do niej dodam.Same pyszności... Składniki: 400 g suchego mielonego maku 2 szkl gorącego mleka 1 garść jagód goji 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej 1 garść rodzynek 2 garści posiekanych orzechów 2 łyżki miodu pół szkl cukru 1 łyżka rozpuszczonego masła 3 białka jaj Przygotowanie: Do miski wsypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kopytka z dynią 109

Obiecywałam przepisy z dynią w roli głównej więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć

To co kocham
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 87

occie balsamicznym i upiły czerwonym winem. Nie muszę chyba dodawać, że były bohaterem dnia, a po sąsiedzku na talerzu miały zielone puree ziemniaczane i pomarańczową surówkę z marchwi i ananasa. Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 500 g śliwek węgierek, u mnie mrożone • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki czerwonego octu balsamicznego

To co kocham
Sałatka grecka 141

smak jest znany i lubiany. Składniki: • 1 mała sałata lodowa • 1 długi ogórek zielony • ok. 1 szklanki pomidorków koktajlowych • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i pomarańczowej • 1 czerwona cebula • 3 łyżki pokrojonych czarnych oliwek • 100 g sera feta Sos • 1/4 szklanki oliwy • 1/4 szklanki wody • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie: • Sałatę

To co kocham
Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 134

poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie gotowa, to zmienię zdjęcie profilowe na aroniówkę w kieliszku. Skłądniki: • 400 g aronii

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 157

ćwiartkę świni i musieli przygotować różne polskie specjały. Mama odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z  tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego

To co kocham
Domowa przyprawa do piernika 118

mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową, to można kupić gotowe suszone w bardzo dobrym gatunku. Taka domowa przyprawa do piernika zapakowana w ozdobny słoiczek, może być również doskonałym prezentem przedświątecznym. Moja przyprawa pochodzi

To co kocham
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 141

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się

To co kocham
Nalewka cytrusowa 132

pomarańczy delikatnie obrać i pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. • Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. • Rozlać do butelek

To co kocham