pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:60/100)

Tort motocyklisty 204

orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej 250 g masy pomarańczowej 250 g masy żółtej klej spożywczy Biszkopt jasny Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania

Wędrówki po kuchni
Ciasto z czerwonymi pomarańczami 130

pomarańcze 1,5 szklanki maki pszennej szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 3/4 szklanki jogurtu typu greckiego pół szklanki oleju np.rzepakowego galaretka np. pomarańczowa Przygotowanie W mniejszej misce wymieszaj suche składniki, poza cukrem. Pamiętając, by przesiać make. Do drugiej, większej miski zetrzyj skórkę z pomarańczy. Należy je uprzednio bardzo dokładnie umyć w cieplej wodzie

Karczma Honorietty
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 140

Czyż nie jest słodki ten ptasi domek? :) Składniki: 36 ciastek szkolnych 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem

Tradycyjna Kuchnia
Makaron z krewetkami w sosie pomarańczowym (Pasta con gamberetti all'arancia) 102

Makaron z krewetkami w sosie pomarańczowym to przepis na szybki obiad w 30 minut. Użyłam makaronu typu fettucce, ale można wykorzystać dowolny rodzaj makaronu. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr makaronu 250 gr krewetek 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku natka pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz   PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanym

La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 139

sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe

Di gotuje
Sernik na herbatnikach kakaowych 100

biały z wiaderka - 1 kg herbatniki kakaowe - 200 g budynie waniliowe - 2 op cukier waniliowy - 1 op jajka - 7  szt cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag skórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag Cukier puder Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem  i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka

Camilla w kuchni
Sernik odwrócony 195

Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę

Czary - gary w kuchni
Babka dyniowa 145

jajka  1 pomarańcza  1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Polewa: 2 białe czekolady 6 - 7 łyżek mleka dowolny barwnik (u mnie pomarańczowy w proszku) Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy

Czary - gary w kuchni
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 165

słodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki   Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem

mojewypiekiinietylko
Soczewica z pomidorami i Ajvarem 140

Składniki: 1 szklanka pomarańczowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Soczewicę namoczyć, przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Dodać zmiażdżony czosnek, pomidory i Ajvar. Gotować aż pomidory się rozpadną, a większość płynu odparuje. Dodać słodką paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać

Czerwień i błękit
Ciasto Marlenka 317

garnuszku, dodać miód oraz cukier puder i cały czas mieszając gotować, aż masa stanie się jasno- żółta. Następnie wlać rozpuszczoną sodę i ciągle mieszać. Gdy masa zabarwi się na pomarańczowo, zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 2-3 minutki do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając.   Po tym czasie do masy dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując

Nastoletnie Wypiekanie
Marchewkowa zupa krem / Creamy carrot soup 175

Dziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju

karmelowy
Sernik krakowski 102

pachnie jak dla mnie właśnie sernikiem. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody

Mieszam w Garnku
Dżem mandarynkowy. 138

Swoją przygodę z blogiem zaczęłam od dżemu pomarańczowego z wanilią . To było wiele przepisów temu ;) Tym razem przygotowałam aromatyczny, cytrusowy dżem mandarynkowy. Idealny do naleśników, tostów czy kanapek. Nie ma w nim nuty goryczy charakterystycznej dla pomarańczy. Mandarynki łatwiej się też obiera, a to duży plus. Z podanych przeze mnie ilości wyszły dwa słoiczki dżemu, które spożytkujemy na bieżąco. Gdybyście

zadanie-gotowanie
Naleśniki pomarańczowe. 172

cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1 laski wanilii około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia

zadanie-gotowanie