sztuk) 3/4 szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka cukru (można nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe
Di gotujebiały z wiaderka - 1 kg herbatniki kakaowe - 200 g budynie waniliowe - 2 op cukier waniliowy - 1 op jajka - 7 szt cukier - 3/4 szkl rodzynki - 10 dag skórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag Cukier puder Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka
Camilla w kuchniMasa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę
Czary - gary w kuchnijajka 1 pomarańcza 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Polewa: 2 białe czekolady 6 - 7 łyżek mleka dowolny barwnik (u mnie pomarańczowy w proszku) Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ocieramy skórkę z całej, a z połowy wyciskamy sok. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i jeszcze przez chwilę ubiijamy
Czary - gary w kuchnisłodkowodnych kwasów omega-3. Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim. Składniki: - 4 filety z pstrąga - 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach (16 plasterków) - papryka (czerwona, pomarańczowa) - kawałek pora - różowa sól himalajska - nasiona kolendry - suszony czosnek niedźwiedzi - czosnek suszony w płatkach - grubo mielony pieprz czarny - cytryna Dodatkowo: - wykałaczki Z filetów zdejmujemy skórę, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 szklanka pomarańczowej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki Ajvaru 2 łyżki słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Soczewicę namoczyć, przepłukać, zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Dodać zmiażdżony czosnek, pomidory i Ajvar. Gotować aż pomidory się rozpadną, a większość płynu odparuje. Dodać słodką paprykę. Doprawić solą i pieprzem. Można również dodać
Czerwień i błękitDziś przepis na coś lekkiego, co przyniesie ulgę naszym żołądkom po wielkanocnym obżarstwie. Pyszna i lekka zupa krem z marchewek, z imbirem, trawą cytrynową i delikatnym aromatem pomarańczowym, zabielona mleczkiem kokosowym – pycha! Szybka, łatwa i przyjemna, a na pewno zachwyci całą rodzinę. Polecam! Scroll down for recipe in English Marchewkowa zupa krem (6 porcji) Składniki: 1 łyżka oleju
karmelowypachnie jak dla mnie właśnie sernikiem. Dzisiaj więc sernik krakowski, w końcu to już pięć lat odkąd jestem Krakuską;) U nas oczywiście wersja bez rodzynek, za to ze skórką pomarańczową. Jest i lukier, co prawda nie wiem co na niego mąż, ale chyba jego łakomstwo przemoże niechęć do lukrów Sernik z kruchym spodem, bo przecież serniki muszą mieć spody
Mieszam w GarnkuSwoją przygodę z blogiem zaczęłam od dżemu pomarańczowego z wanilią . To było wiele przepisów temu ;) Tym razem przygotowałam aromatyczny, cytrusowy dżem mandarynkowy. Idealny do naleśników, tostów czy kanapek. Nie ma w nim nuty goryczy charakterystycznej dla pomarańczy. Mandarynki łatwiej się też obiera, a to duży plus. Z podanych przeze mnie ilości wyszły dwa słoiczki dżemu, które spożytkujemy na bieżąco. Gdybyście
zadanie-gotowaniecukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia nasionka z 1 laski wanilii około 150 - 200 ml mąki pszennej Wykonanie: Połączyć jajko, maślankę, kremówkę, sok i skórkę pomarańczową w misce. Dobrze wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Mąki dać tyle by uzyskać typową konsystencję ciasta naleśnikowego. Wymieszać, ale nie przesadnie - grudki są pożądane. Smażyć na oleju do zrumienienia
zadanie-gotowanieoleju 200 ml ajerkoniaku 200 g cukru pudru 4 duże jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego mąka do oprószenia formy opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta soli 100 g orzechów włoskich 1 duży pęczek natki pietruszki lub kolendry Dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wszystkie marchewki dokładnie umyj, obierz i pokrój w 0,5 cm plastry. Przełóż je do żaroodpornego naczynia
Roślinna - blog wegańskiszklanki mleka 2 łyżki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki kakao + kawa na poncz (rozpuszczalna lub parzona), wiórki czekoladowe, pół tabliczki czekolady (ja dałam gorzką ze skórką pomarańczową), orzechy laskowe, pół puszki kajmaku – około 200 g, obrane migdały do dekoracji. Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie
Ciastkozercyłyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki ziemniaczanej cukier waniliowy -1 op pół kostki (125g) stopionego masła 1 szklanka dowolnych bakali ( u mnie suszone morele , suszona żurawina i skórka pomarańczowa ) Wykonanie : Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie lub w rumie .Te większe pokroic na mniejsze kawałki. Drożdże wkruszyć do letniego mleka , dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki
Malinowa Kawiarenkałyżek oleju roślinnego 1 średnia cebula biała 1 średnia cebula czerwona 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka pomarańczowa 1 cukinia 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 400 g makaronu świderki sól pieprz Cukinię oraz papryki myjemy i osuszamy. Cukinię
peggiwkuchni