pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:69/100)

Wielkanocne chlebki 133

Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 łyżeczki kardamonu 2 jaja 70 g masła 1 żółtko  jajka ugotowane na twardo (ostudzone)  Sposób przygotowania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozkrusz, zasyp

Wielki apetyt
958. Dyniowe popovers. 143

twarożkiem i miodem  Kiedy zobaczyłam dyniowy pomys ł na te "wystrzałowe" muffiny, wiedziałam, że na pewno go wypróbuję. Może typowo nie wyrosły, ale za miały cudowny pomarańczowy kolor w środku ^^ Może wczoraj pogoda zbytnio się mnie nie posłuchała, za to dzisiaj chyba coś do niej dotarło, bo jak na razie wszystko zapowiada się dobrze

More food, love and dreams
Papaja i whisky w jednym, pysznym, zdrowym lodowym drinku, który ma na imię Slushy 219

szklanka zimnej, świeżej papai pokrojonej w małe kostki (można umieścić je w zamrażarce na ok. 30-60 minut) sok z 1 dużej pomarańczy (lekko zmrożony) ½ łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej 50 ml whisky 1 łyżeczka miodu 4 duże kostki lodu czereśnie koktailowe Maraschino Zebrać razem wszystkie składniki. W blenderze, wymieszać z papaję, sok i skórkę z pomarańczy, miód, whisky

Jem więc Jestem
Dorada pieczona w boczku 111

solą, do środka włożyć trochę rozmarynu, plasterki pomarańczy, cytrynę.    Rozłożyć na folii plasterki boczku. Na nich ułożyć rybę. Na rybie położyć plasterki cytryny i posypać ją skórką pomarańczową oraz rozmarynem.  Rybę okryć boczkiem. Zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Aby sprawdzić czy ryba jest upieczona należy widelcem lub metalowym

królestwo garów
Pomarańczowy łosoś z jajkiem 134

skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Sok wycisnąć. Łososia podzielić na 8 części, na każdej ułożyć trochę szalotki i połówkę jajka. Skropić sokiem z pomarańczy i ozdobić skórką pomarańczową.   zastawa

królestwo garów
Szparagi i wino 117

zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną na miejscu pomarańczową oliwą i karmelizowanymi zielonymi szparagami. Pycha. Od szefa kuchni dostaliśmy również przepisy na degustowane dania. Przepisy niedługo. Degustowaliśmy na zaproszenie Kondrat Wina Wybrane. więcej o doborze wina do potraw ze szparagami

królestwo garów
Najprostsze wafelki z kolorową galaretką 257

Dziś przedstawiam przepis na banalne w przygotowaniu wafelki wypełnione masą galaretkową. Ja wybrałam smak truskawkowy i pomarańczowy, ale wybór jest całkowicie dowolny :) Przepis znalazłam na stronie ' Z cukrem pudrem '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 porcji: 5 prostokątnych wafli tortowych 250 g margaryny lub masła 200 g kwaśnej śmietany 18% 2 galaretki w kontrastowych kolorach 1/2 szklanki cukru CZAS PRZYGOTOWANIA

My Culinary Art
Kurczak po włosku z ziemniakami! 360

piersi kurczaka - garść zielonych oliwek - włoska oliwa z oliwek - 1 łyżeczka octu winnego  - bazylia, tymianek, sól, czosnek - utarte w moździerzu z łyżką masła - łyżeczka miodu - łyżeczka musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - młode ziemniaki, masełko tymianek cytrynowy- świeży Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami utartymi w moździerzu, wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Musztardę, miód, oliwę z oliwek, ocet

SMYKWKUCHNI
Marchewka - wartości odżywcze 169

jest jeść ją po prostu na surowo. Uwielbiam chrupanie jej z sosem czosnkowym lub po prostu solo. Marchewka i jej wartości odżywcze: zawiera beta-karoten, czyli barwnik o kolorze pomarańczowym, który nadaje skórze lekką opaleniznę zawieraj najwięcej witaminy A, która najlepiej wchłaniania się z tłuszczami (najlepszym sposobem jest starcie marchewki na tartce o grubych oczkach i polanie łyżeczką oliwy

Truskawkowa Fiesta
Ciasto kruche jabłkowo -śliwkowe 185

proszku do pieczenia, 25 dkg masła,  3 żółtka, jedno jajko 1 szklanka cukru pudru plus  1 łyżeczka soli. 2 duże łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE:  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec na biszkopcie pod pierzynką 204

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam

Ciasteczkowy Potwór
Szarlotka z polewą z orzechów 183

Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4  szklanki cukru  2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła  śmietana

Ciasteczkowy Potwór
Zatar czyli za'atar - z kuchni emigranta 190

pokolenia na pokolenie. Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż. Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach. Zatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa curry z batatem 152

powoju polnego oraz uprawianego jako kwitnąca roślina ozdobna wilca purpurowego. Jadalną częścią batata są bogate w skrobię bulwy korzeniowe, które mogą ważyć nawet 3 kg. Po przekrojeniu mają one pomarańczową barwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa

W SMAK

Proponowane wyszukiwania