pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:72/100)

Sernik na zimno z galaretką truskawkową. 1579

Składniki : 50 dgk mielonego białego twarogu 25 dkg miękkiego masła 3 żółtka 3/4 szklanki cukru pudru 10 dkg rodzynek 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa 1 galaretka truskawkowa kilka dużych dojrzałych świeżych truskawek biszkopty lub cienki biszkopt Sposób wykonania :  Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, odstawić , aby ostygła. Galaretkę truskawkową rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W lecie można

Przepisy i porady kulinarne
Pomarańczowe pancakes 212

połączyć przesianą mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać. Gdyby ciasto było zbyt gęste to dodać więcej mleka lub soku.  Pancakes'y smażyć na suchej patelni. Podawać z sosem pomarańczowym, miodem lub syropem

Pasja Smaku
Sosy piwne do dań z grilla 175

grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki startej skórki z cytryny ½ łyżeczki cebuli w proszku ½ łyżeczki

naRuszcie
Czekoladowe trufle 160

pyszne, że cieżko się powstrzymać i znikają w mgnieniu oka. 200 g dobrej jakości, gęstego serka mascarpone 200 g dobrej jakości czekolady 70 % kakao z kawałkami skórki pomarańczowej pół łyżeczki stevi (można uzyć innego słodzidła lub pominąć) karob lub kakao naturalne (dla miłosników) do obtoczenia Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i ciepłą, ale nie gorącą dodajemy do mascarpone

Zawsze głodna!
Czekoladowe ciasto bez mąki 178

waniliowy ok. 400 g wiśni (mogą być mrożone) a na polewę: 50 g czekolady, bardzo kopiasta łyżka mleka kokosowego i 1 łyżka klarowanego masła. Można dodać też skórkę pomarańczową. Sposób przygotowania: Czekoladę, mleko kokosowe, kakao i klarowane masło rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać. Cukier utrzeć z jajami; dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem. Powoli dodawać mielone migdały, cały czas miksując

W SMAK
Zupa z dyni na mleku kokosowym 103

dodatek o orientalnym smaku. Jeśli ma mieć bardziej jednolitą konsystencję, wystarczy użyć tłuczka do ziemniaków. Do ugotowania tej zupy użyłem odmiany dyni piżmowej 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. W jej przypadku skórkę trzeba obrać. Spośród warzyw i owoców uprawianych w Polsce dynie są jednym z najbogatszych źródeł beta-karotenu, który ma właściwości przeciwutleniające. Związek ten jest odporny

W SMAK
Złote racuchy z dyni 147

oraz do  pieczenia  i marynowania. Można zrobić z niej też racuchy i właśnie to proponuję Wam dziś. Do zrobienia złotych racuchów najlepsza będzie dynia o intensywnie pomarańczowym miąższu. Ja wybrałem odmianę dyni olbrzymiej "Hokkaido". Nie trzeba jej obierać, kiedy robi się z niej zupę, jednak w przypadku racuchów lepiej ją usunąć, bo obróbka termiczna trwa krótko

W SMAK
Rydze w śmietanie z makaronem radiatori 131

obróbki. Jadalne są przynajmniej cztery gatunki grzybów nazywanych rydzami - mleczaj rydz, mleczaj smaczny, mleczaj jodłowy i mleczaj świerkowy. W przeciwieństwie do pozostałych, nazywany też krówką, mleczaj smaczny, nie posiada pomarańczowego, a białe mleczko. Tego koloru mleczko ma też mleczaj wełnianka, który uznawany jest za gatunek trujący. Swoich rydzów nie zbierałem sam. Ze względu na możliwą pomyłkę, kupiłem je w sklepie

W SMAK
Maślane purée z dyni 130

purée użyłem dyni piżmowej. Ten gatunek pochodzi z  Ameryki Środkowej i nieco różni się smakiem od naszej dyni zwyczajnej. Polecam zwłaszcza odmianę 'Muscat de Provance' o intensywnie pomarańczowym kolorze miąższu. Składniki (dla 4 osób): dynia piżmowa (ok. 1 kg miąższu) 4 ziemniaki 80 g masła sól mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skórki i usunąć pestki. Miąższ

W SMAK
Pieczone pączki z marmoladą różaną 148

Celsjusza, po czym od razu wyjmujemy, by przestygły. Zimne pączki smarujemy lukrem sporządzonym z cukru pudru dokładnie rozprowadzonego w wodzie. Nim zastygnie, pączki możemy posypać kandyzowanymi owocami lub skórką pomarańczową. Jeśli wolicie lukier cytrynowy, zamiast wody użyjcie soku z cytryny

W SMAK
Sok z cytrusów! 144

zarzutów, przy każdym ucisku na przemiennie działa w lewo lub w prawo i dokładnie wyciska sok. tu można zakupić taką wyciskarkę Ja przygotowałam dzisiaj sok pomarańczowo- grejpfrutowy. Wyszedł pyszny! Chciałabym, żeby mi ktoś taki robił codziennie do śniadanka ;-) o tak poproszę! Użyłam 3 pomarańczy i 1 grejpfruta. Za pomocą wyciskarki Ariete Spremi wyciskamy sok. Wlewamy do kieliszków

SMYKWKUCHNI
Placuszki z kaszy manny z serkiem orzechowym i sosem z czerwonej pomarańczy. 165

też trochę zaniemogła, a i pewnie to już czyta, więc nici z mego planu... Czego użyłem? Do placuszków: -3/4 szklanki semoliny (kasza manna) -jajko -łyżeczka cukru pudru -skórka pomarańczowa, pół łyżeczki -mleko 1/2 szklanki -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -mała szczypta soli -łyżeczka oleju rzepakowego -olej do posmarowania patelni Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką do jednolitej masy. Smażymy

BaRepas
Pomarańczowy indyk 133

brokuł 1 cukinia opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy Wykonanie: Ryż brązowy gotujemy. W tym czasie cebulę i mięso pokrojone w paski dusimy na patelni około 5 minut. Dolewamy sok pomarańczowy, wkładamy liść laurowy, dusimy około 10 minut.  W garnku gotujemy wodę, wrzucamy na wrzątek różyczki brokuła, gotujemy 2 minuty. Dorzucamy cukinię pokrojoną w kostkę, gotujemy ok. 3 minut. Odlewamy wodę

Powiedz dietom nie
Jak wzmocnić odporność? 128

cytrusach, choć nie w tak dużych ilościach, jak nam się wydaje. Witaminę A – wpływa na wzrost tworzenia ciał odpornościowych we krwi. Znajdziemy ją w owocach i warzywach koloru żółtego, pomarańczowego oraz czerwonego. Selen – hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Jego zawartość zależy od jego ilości w glebie oraz od rodzaju produktu. Najlepszym źródłem są drożdże, produkty zbożowe, jaja i orzechy. Niezbędne nienasycone

Powiedz dietom nie
Pieczony pstrąg w sosie jogurtowo-pomarańczowym 121

Dawno mnie nie było, wiem. Musicie mi wybaczyć, maj to ciężki miesiąc;) A dziś pomysł na... pstrąga w sosie jogurtowo-pomarańczowym. Rzadko goszczą u mnie ryby - a szkoda, bo o rybach zapominać nie wolno. Dlaczego? M.in dlatego, że: ryby biorą udział w profilaktyce chorób układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko ataku serca zawierają kwasy omega

Powiedz dietom nie