Poszłyśmy dzisiaj po południu z Ptysią do parku. Wyszłyśmy z domu, jak jeszcze było szaro - cały dzień jakiś taki zamglony, typowo listopadowy. Tina buszowała w liściach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzysmak na zakończenie mojej przygody ze szkołą językową. Bardzo mi się spodobały u Doroty - nie są trudne, a prezentują się niezwykle elegancko, wręcz wykwintnie. Zapakowałam je razem z ciastem pomarańczowym do pudełka, i poszłam na przystanek. Gdy wsiadłam do autobusu, pan na pierwszym siedzeniu bardzo się moim pakunkiem zainteresował. Poczęstowałam go babeczką, i chyba się nią naprawdę zachwycił, bo wysiadając
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSurówka z marchewki, selera i jabłka...Wiórki pomarańczowej marchewki, białego selera i soczystego jabłka.Całość oblepiona majonezem i skropiona sokiem z cytryny.Idealny dodatek do dań głównych.Pycha! Składniki:450 g marchwi;150 g selera;1 duże jabłko;sok wyciśnięty z połowy cytryny;2 łyżki majonezu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, selera i jabłko umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć
Gospodyni MiejskaSurówka z marchewki z czosnkiem...Soczyste, pomarańczowe wiórki marchewki.A do tego intensywny aromat i smak czosnku.Nieco inna, ale pyszna surówka do obiadu.Zapraszam!Składniki:3 duże marchewki;2 - 4 ząbki czosnku;1/2 łyżeczki białego cukru;1 - 2 łyżki majonezu;1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1/2 łyżki soku z cytryny; Sól;Biały pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę umyć
Gospodyni Miejskaturecka jajecznica...Paski różnokolorowej papryki.Aromatyczny sos pomidorowy.A na wierzchu jajka sadzone.Pyszna jako śniadanie, obiad czy kolacja.A dla Was jaki posiłek będzie stanowić?Zapraszam! Składniki:1 czerwona papryka;1 pomarańczowa papryka;1 żółta papryka;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);1 duża cebula;1 ząbek czosnku;1/2 łyżeczki mielonego kuminu;1/2 łyżeczki chili w płatkach;1 łyżka oleju;4 jaja
Gospodyni Miejskawitaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się w niej naturalne cukry
SzczyptaSmaQzrobić )300 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 100 gram płatków kukurydzianych 1 nutella 230 gram 1 galaretkę (użyłam pomarańczowej)owoce - użyłam 1 duże opakowanie malin SPOSÓB WYKONANIA : - galaretkę rozpuszczam w 400 ml gorącej wody - odstawiam do lekkiego stężenia - żelatynę rozpuszczam w 7-8 łyżkach gorącej wody- w misce mieszam
Basia w kuchniprzesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych składników, razem z sokiem z cytryny oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i posiekanymi migdałami oraz orzechami. Całość dokładnie mieszamy a nie jest to łatwe, gdyż masa jest bardzo gęsta. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, następnie na papier nakładamy ciasto
Mango PapajaPachnie, pachnie coraz bardziej pachnie Świętami :) Ja już się doczekać nie mogę a Wy? Dzisiaj pokaże Wam jak fajnie przygotować bułeczki drożdżowe
Niezły Młynektartą blaszkę. Masa makowa:300g maku, 2 białka, szklanka cukru,łyżka powideł śliwkowych,1 i 1/2 szklanki bakalii ( u mnie orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele, skórka pomarańczowa).Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Następnie odcedzić i przekręcić przez maszynkę. Dodać cukier, posiekane bakalie i powidła śliwkowe. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą
Z miłości do słodkościPomarańczowe placki z prażonymi orzechami laskowymi oraz karmelizowanymi pomarańczamiinspiracjaW zamierzeniu miały być z migdałami, ale tak to jest jak się ma 54567856 rzeczy w szafce i pewność, że coś czego potrzebujesz tam jest po czym się okazuje, że jednak tam tego nie ma xd I ta radość na twarzach gdy zadzwonił ostatni dzwonek... bezcenne. To co zaczynamy 2 tygodnie
More food, love and dreamskasza manna na świeżo wyciskanym soku pomarańczowym z pomarańczą i miodem No tak musiałam wczoraj zbić swoje dwie ulubione miseczki, no po prostu musiałam, jak miło -,- To już dzisiaj? Święta. Od rana krzątam się w kuchni w tym roku wszystkie wypieki spadły na moją głowę, orzechowiec i pierniczki już
More food, love and dreamsmakowo-jabłkowa owsianka podana z (obłędnie) cytrynowym twarożkiem*** z masą makową, startym jabłkiem, cynamonem, skórką pomarańczową i cytrynową, sokiem z cytryny, aromatem rumowym i waniliowym, solą **z dużą ilością skórki cytrynowej i sokiem z cytryny inspiracjaWróciłam. Zmęczona, ale szczęśliwa. Tylko wizja jutrzejszego sprawdzianu do którego się jeszcze nie uczyłam lekko mnie przeraża
More food, love and dreamskremowe gofry cynamonowe z dżemem pomarańczowym* i pomarańczą(mandarynką?) smażoną w cukrze*z kawałkami ananasa i limonki Moja gofrownica jednak nie lubi biszkoptowych gofrów i nie chce by były puszyste i takie delikatne, zdecydowanie woli takie zwykłe, choć nie powiem chrupiące o dziwo były.Nie pamiętam kiedy ostatnio tyle spałam. Składniki:40g mąki pełnoziarnistej10g mąki pszennejłyżka rozpuszczonego masłajajko40ml kremówki20ml mleka1/2
More food, love and dreamsjajka1 łyżka przyprawy do dań słodkich KamisWykonanie:Do mąki dodajemy resztę składników, wszystko dokładnie miksujemy. Do rozgrzanej gofrownicy nalewamy porcje ciasta, zapiekamy na rumiano. Świetnie pasuje do nich dżem pomarańczowy Owocowa Rozkosz
Z Majeczką w kuchni