marcepanem i suszonymi wiśniami Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Marcepanowe ciasteczka Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane
Aga w kuchniodcedzania makaronu, mycia warzyw, można go także użyć zamiast sitka do odparowania pyz :) U mnie właśnie pełnił ostatnio taka fukncję :) Szpatułe z silikonową krawędzią możecie kupić tutaj. Dzięki silikonowej, pomarańczowej krawędzi zapobiega rysowaniu patelni. Jest odporna na wysokie temperatury, a do tego bardzo estetyczna :)Ostrzałkę do noży możecie kupić tutaj. Naostrzy wam każdy nóż w bardzo łatwy sposób. Wystarczy przeciągnąc
Aga w kuchnidrożdży, 3/4 szklanki mleka, 150g masła, 6 żółtek, 6 łyżek cukru, 1,5 łyżki oleju, szczypta soli, 1 łyżka spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej
Aga w kuchniStała piękna i dumna, tak soczyście pomarańczowa, aż przykuwała wzrok. Uśmiechnęła się i szepnęła: "Weź mnie". Nie mogłam się oprzeć i zaprowadziłam ją do domu, aby nie była już taka samotna.I co teraz? Studentka - blogerka i dynia, duet dość ekstrawagancki. Długo nie trwało, aby zdecydować się, jak ją wykorzystać. DYNIOTKA SYPANA. /cytuję za: Trochę inna cukiernia; z drobnymi zmianami
W kuchni Karmel-itkiprzepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: 400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni3 jaja8 łyżek oleju1.5 szklanki cukru 0.5 szklanki mleka200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu barwnik pomarańczowy (opcjonalnie) Krem:3 białka5 kopiastych łyżek cukru8 łyżek wody Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu
Kuchnia Łukaszasię przyda :)"Rozgrzewająca jesienna zupa" - taki właśnie był temat kolejnej akcji wspólnego gotowania. Postanowiłam wreszcie zaprosić do mojej kuchni Panią Dynię i przeobrazić w pyszną zupę-krem w ognistych pomarańczowo-czerwonych barwach. Jako miłośniczkę czosnku oraz chilli, wprost zachwycił mnie prezentowany dziś przepis, który znalazłam w bardzo fajnej książce Vegetarian Mediterranean Cooking (może kiedyś napiszę Wam recenzję?).Dynię
Chilli Czosnek i Oliwauspokajający smak z lekko wyczuwalną nutką cytrynową pobudza zmysły, koi nerwy, łagodzi. Podana między posiłkami działa relaksująco. Natomiast Herbatka Rooibos zielony z mietą..to inna historia. Herbatka ma lekko pomarańczowy kolor, ma wyrazisty smak mięty, nazwałabym ją herbatką „od każdej boleści” Idealnie sprawdza się do posiłku lub po nim. Koi nasz żoładek po obfitym jedzeniu, pomaga w trawieniu, jednym
Z Kuchni Do Kuchnicałym naczyniu, co wpływa na czas i smak przygotowanych potraw. Ceramiczna powłoka zapobiega przywieraniu i jest odpornna na zarysowania i łatwa w czyszczeniu. Wymiar 32 cm. Kolor- pomarańczowy, cudny jak TOSCANA-TOSKANIA Dostępna w wielu internetowych sklepach i na Allegro. Już niebawem przeniosę Was do kolorowej, słonecznej i zdrowej Toskanii, byście mogli poznać właściwości tej brytfanny. Póki co zapraszam
Z Kuchni Do Kuchnitego, jakiego rodzaju dyni użyjemy. Najbardziej intensywną barwę ma miąższ dyni hokkaido. Mój sernik powstał w oparciu o purée z innej odmiany, więc jego wnętrze nie jest tak intensywnie pomarańczowe.Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik dyniowy z orzechamiSkładniki:ciasto 65g mąki pszennej35g masła30g cukru pudru1 żółtko1/2 łyżeczki cynamonuszczypta solimasa serowa500g twarogu trzykrotnie zmielonego250g purée z dyni100g cukru3
Smakołyki BerenikiDynia w kolejnej odsłonie... Szybkie placuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe
Kulinarne przygody Gatityrazu nie kupiłam gotowych lodów, domowa produkcja szła pełną parą ! Sezon zaczynam od domowych lodów truskawkowych z karmelizowanym rabarbarem. Duet idealny ! Oto moje inne propozycje lodowe: Domowe lody pomarańczowe Domowe lody gruszkowe Domowe lody żurawinowe Domowe lody wiśniowe Domowe lody morelowe Domowe lody porzeczkowe Domowe lody malinowe Domowe lody kawowe z rodzynkami Domowe lody cafe latte Domowe lody z borówką
Kulinarne przygody Gatityopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 6 łyżek cukru 250 g ricotty 5 świeżych fig 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki i zostawiamy na 10 minut. W misce mieszamy cukier, ricottę, jajka i przyprawy. Figi kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi do wysokości formy
Kulinarne przygody Gatityoleju 2 łyżki wody ½ proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu
Kolizje SmakówPrzepyszne, sycące i mega zdrowe! Uwielbiam zupy- krem, a krem z dyni po prostu ubóstwiam! Wrzesień i początek jesieni kojarzy mi się chyba najbardziej z jabłkami i pomarańczowymi dyniami! Te wielkie kule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni
SMYKWKUCHNIapaszkę wychodząc z domu, a na gołe stopy tenisówki, udaje, że lato jeszcze nie mija... Wszystko dookoła mówi jesień: najsmaczniejsze polskie jabłka, późne bordowe maliny- najsłodsze i najzdrowsze, obsypana pomarańczowym słońcem dynia dumnie stoi w kuchni, a gruszki w swych krągłością kuszą aromatem... jesień tuż tuż ciepłego wieczoru
SMYKWKUCHNI