korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne kolory - czerwony, różowy, żółty i pomarańczowy. Korzenie boćwiny nie są jadalne. Poniżej przygotowałam materiał zdjęciowy, który ułatwi wam porównanie tych dwóch roślin. Botwina użyta przeze mnie do przepisu Boćwina [by Sanjay Acharya (Own work) [GFDL
Chilli Czosnek i Oliwaowoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve
Chilli Czosnek i Oliwagin15 ml Triple Secokoło 100 ml pepsi lub colaokoło 20 ml soku pomarańczowegolimetki lód Wykonanie:Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.Na zdrowie
Smaki Edytyzaczną ścinać dodaj żółtka delikatnie wymieszaj, oprósz solą i pieprzem, i zdejmij z ognia. Ja jajecznicę lubię taką gdzie widzę osobno białko i żółtko(najlepiej które jest lekko płynne), pomarańczowa jednolita masa do mnie nie przemawia.... Posyp szczypiorkiem podawaj gorące! SMACZNEGO! DOBREGO DNIA
SMYKWKUCHNImusztardy z wędzoną papryką. Musztarda ta to unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawia , że surówka nabiera pięknego aromatu i smaku. Dzięki firmie Skworcu wiem co robić , aby potrawy i dania nabrały wyrazistości smaku :) Składniki: 1 kapusta lodowa 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy ) 1 zielony ogórek dymka saszetka zielonych oliwek w zalewie papryka czerwona przyprawa Caffe De Paris Skworcu 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę , paprykę , pomidory, ogórki, dymkę umyć . Kapustę porwać
Słodkości i nie tylkoJasno ciemne ciasto, dzięki dodaniu napoju gazowanego jest niezwykle puszyste. Składniki: (tortownica 26 cm) 4 jajka 1½ szklanki cukru 1 szklanka napoju gazowanego (dodałam o smaku pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać
RAROSSAzawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj
RAROSSAJest ładnie. Gdy na niebie ciemne chmury, wieczór, ale jeszcze dość widno. Latarnie przy chodnikach już błyszczą, oświetlają drzewa, które teraz stały się pomarańczowe i zostawiają blask w kałużach. Jest ładnie. I pachnie, pachnie deszczem. I jeszcze cichutko grzmi i błyska się tak delikatnie. Przychodzi burza powoli, tak powoli i tak cicho... Jest ładnie. Brzęczenie muchy
Weganizm infantylnyZwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniNISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze
SMYKWKUCHNIpewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam!Wierzch:3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną, zieloną i pomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami
bastalenaktórym na dominować kolor zielony, ale oczywiście może zawierać składniki w innych kolorach. A ponieważ moja chrapka na blender 3w1 jest na prawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone
bastalenatwaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml wrzątku1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender? Dzisiejszy wpis powstał przy jego udziale.Jeszcze raz dziękuję Margarytko! Nie specjalnie lubię takie pozowane zdjęcia, ale inaczej się nie dało
bastalena