pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:88/100)

La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 207

korzenie buraka ćwikłowego. Wyglądają dość podobnie, jednak w przypadku boćwiny liście są większe, a łodygi grubsze, bardziej soczyste i aromatyczne, no i mają przepiękne kolory - czerwony, różowy, żółty i pomarańczowy. Korzenie boćwiny nie są jadalne. Poniżej przygotowałam materiał zdjęciowy, który ułatwi wam porównanie tych dwóch roślin. Botwina użyta przeze mnie do przepisu Boćwina [by Sanjay Acharya (Own work) [GFDL

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 173

owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano na dzień 6 stycznia czyli święto Trzech Króli. Taka tarta zwana jest galette des Rois (ciastem Trzech Króli). Zgodnie z francuską tradycją, do ciasta wkładało się ziarenko bobu (feve

Chilli Czosnek i Oliwa
Long Island Iced Tea-drink 194

gin15 ml Triple Secokoło 100 ml pepsi lub colaokoło 20 ml soku pomarańczowegolimetki lód Wykonanie:Do szklanki dajemy parę kostek lodu, pokrojone 4 cząstki limetek. Nalewamy alkohole, sok pomarańczowy i dopełniamy pepsi.Na zdrowie

Smaki Edyty
JAJECZNICA NA POMIDORACH! 173

zaczną ścinać dodaj żółtka delikatnie wymieszaj, oprósz solą i pieprzem, i zdejmij z ognia. Ja jajecznicę lubię taką gdzie widzę osobno białko i żółtko(najlepiej które jest lekko płynne), pomarańczowa jednolita masa do mnie nie przemawia.... Posyp szczypiorkiem podawaj gorące! SMACZNEGO! DOBREGO DNIA

SMYKWKUCHNI
Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 1150

musztardy z wędzoną papryką.  Musztarda ta to unikalna  kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpływa na smak i kruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą) 1516

wyglądał apetycznie, również był bardzo, bardzo smaczny.Śmietanka jest doskonałą bazą do różnych deserów, smaki przygotowujemy wg naszych upodobań. Dzisiaj postanowiłam do przygotowania tego deseru wykorzystać same babeczki od Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) , które piekłam na Sylwestra. Deser czarno-biały (deser śmietankowy z czekoladą). Przepis na 1 dużą lub 2 małe porcje: 200 ml śmietanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Błyskawiczna surówka 258

sprawia , że surówka nabiera pięknego aromatu i smaku. Dzięki firmie Skworcu wiem co robić , aby potrawy i dania nabrały wyrazistości smaku :) Składniki: 1 kapusta lodowa 2 pomidory ( czerwony i pomarańczowy ) 1 zielony ogórek dymka saszetka zielonych oliwek w zalewie papryka czerwona przyprawa Caffe De Paris Skworcu 4 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę , paprykę , pomidory, ogórki, dymkę umyć . Kapustę porwać

Słodkości i nie tylko
ZEBRA 156

Jasno ciemne ciasto, dzięki  dodaniu napoju gazowanego jest niezwykle puszyste. Składniki:   (tortownica 26 cm) 4 jajka 1½ szklanki cukru 1 szklanka napoju gazowanego (dodałam o smaku pomarańczowym) 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać

RAROSSA
STAROPOLSKA BABA PARZONA 181

zawsze na Święta Wielkanocne. Przesiej do naczynia 50 dag mąki, 10 dag rodzynek namocz w gorącej wodzie. Sparz obierz i posiekaj 5 dag migdałów. Przygotuj 5 dag smażonej skórki pomarańczowej , 6 dag drożdży rozetrzyj staranie z łyżką cukru. Rozpuści w rondelku 10 dag masła lub margaryny. Tłuszcz pozostaw do ostygnięcia. Zagotuj ¼ l mleka. Zalej nim szklankę przesianej maki i rozetrzyj

RAROSSA
Mleko migdałowe 131

Jest ładnie. Gdy na niebie ciemne chmury, wieczór, ale jeszcze dość widno. Latarnie przy chodnikach już błyszczą, oświetlają drzewa, które teraz stały się pomarańczowe i zostawiają blask w kałużach. Jest ładnie. I pachnie, pachnie deszczem. I jeszcze cichutko grzmi i błyska się tak delikatnie. Przychodzi burza powoli, tak powoli i tak cicho... Jest ładnie.     Brzęczenie muchy

Weganizm infantylny
Sznycel drobiowy z masłem jabłkowym 205

Zwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 182

NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze

SMYKWKUCHNI
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 269

pewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam!Wierzch:3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną, zieloną i pomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami

bastalena
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 141

którym na dominować kolor zielony, ale oczywiście może zawierać składniki w innych kolorach. A ponieważ moja chrapka na blender 3w1 jest na prawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone

bastalena
Sezon na... #3 Na chłodzenie. The ser 194

twaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml wrzątku1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender? Dzisiejszy wpis powstał przy jego udziale.Jeszcze raz dziękuję Margarytko! Nie specjalnie lubię takie pozowane zdjęcia, ale inaczej się nie dało

bastalena