pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:79/100)

Fondue czekoladowe 139

zastąpić wykałaczkami).Można dać odrobinę wanilii, cynamonu, rumu lub ulubionego likieru, niech fantazja Was poniesie :)Gorąco polecam! :)* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 200 ml* skórka z pomarańczy- łyżeczka* likier pomarańczowy- 1 łyżka* dodatki- u mnie banan, pomarańcza i piankiDo naczynia wkładamy pokruszoną czekoladę, wlewamy kremówkę i mieszamy aż składniki się połączą.Następnie wlewamy likier, mieszamy i dodajemy skórkę z pomarańczy

Kraina Miodem Płynąca
Florentynki 172

Składniki: 50 g kandyzowanych wiśni 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynków 50 g suszonej żurawiny 200 g migdałów w płatkach 50 g mąki tortowej 120 g margaryny lub masła 120 g cukru 50 ml śmietanki 30% W rondelku rozpuścić margarynę z cukrem. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i przestudzić. W dużej misce umieścić wszystkie bakalie (te większe

kulinarnyswiatdomi
Dyniowa chałka domowa 166

smakowity dyniowy przepis i mogę go wypróbować… Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na chałkę dyniową, który znalazłam na blogu razadobrze.blogspot.co.uk. Dyniowa chałka domowa jest cudnie mięciutka i wilgotna z pomarańczową nutą. Z przepisu przygotowałam dwie chałki, z czego jedną z cynamonową kruszonką… Chałka dyniowa jest wypiekiem, który naprawdę warto przygotować tej jesieni :)! Zapraszam Dyniowa chałka domowaSkładniki: na dwie średnie

UgotujmyTo.pl
MUFFINY MARCHEWKOWE 147

pieczenia – 1 łyżeczka – starta marchew – 100 g – jajko – 1 szt – cukier – 50 g – olej – 40 ml – kandyzowana skórka pomarańczowa – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę mieszamy z proszkiem. Jajko roztrzepujemy, mieszamy z cukrem i olejem. Do płynnych składników dodajemy suche oraz marchew, skórkę. Krótko mieszamy, aby się ze sobą połączyły

Ostra na Słodko
DOMOWA MASA MAKOWA 182

samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód – 70 g* bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno

Ostra na Słodko
Świąteczne kruche ciasteczka 289

zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek).SKŁADNIKI:1 kg mąki pszennej2 kostki margarynycukier8 żółtek4 cukry wanilinowe+ dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina)Składniki potrzebne do zrobienia czekolady:2 łyżki masła2 łyżki mleka2 łyżki cukru2 łyżki kakaoWYKONANIE:Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny

Serce zamknięte w formie pyszności
Omlet bananowy 163

Czerwone banany od świętego mikołaja już dojrzały :)Poza kolorem, od żółtych różnią się trochę konsystencją. U zwykłego banana miąższ jest żółty, zwarty i sprężysty, natomiast u czerwonego jest pomarańczowy, kremowy, delikatny i puszysty. Jak dla mnie bomba !~ Omlet z czerwonym bananem, serkiem naturalnym i cynamonem ~Składniki:3 jajkaszczypta solicynamonłyżka serka naturalnegosłodzidło+ 150g serka naturalnegoczerwony bananNa rozgrzaną patelnię wbijamy jajka

Kuchenny Skrawek Nieba
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 192

szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny

Projekty ze smakiem
Tęczowy Deser 378

żelatyną.W celu uzyskania wszystkich kolorów tęczy należy przygotowaną masę podzielić na 6 równych części i do każdej z nich dodać odrobinę barwnika, kolejno: fioletowego, granatowego, niebieskiego, zielonego, żółtego, pomarańczowego.Do każdego pucharka wlewamy po jednym kolorze, wkładamy do lodówki (pozostałe trzymamy w ciepłym miejscu aby opóźnić proces zastygania). Gdy jedna warstwa zacznie tężeć

Słodka Strona
Raclette, patelenka pełna smaków i zabawy 170

coraz to bardziej pomysłowych urządzeń i specjalnie dobranych gatunków sera.Podstawą do raclette jest ser raclette.Ser Raclette, to pełnotłusty ser półtwardy, produkowany ze świeżego lub pasteryzowanego mleka. Ma jasną, pomarańczowo-brązową skórkę i wnętrze koloru kości słoniowej. Najlepszy smak osiąga po trzech miesiącach dojrzewania. Oryginalny produkowany jest w Szwajcarii ,ale również bardzo popularny we Francji.Bardzo dobrze sprawdzają się też inne

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekanka śródziemnomorska z warzyw i makaronu 165

Zapiekanka:500g makaronu farfalle marki om nom nom*2 cukinie1 bakłażan1 brokuł3 czerwone cebule3 papryki (czerwona, zielona i żółta)200 g mini marchewek200 g czarnych oliwek bez pestki200 g pomarańczowych pomidorków koktajlowych300 g białego sera szopskiego z mleka koziego (można użyć również innego sera typu bałkańskiego)4 ząbki czosnku3 łyżki masła1/4 łyżeczki nitek szafranu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku1 łyżka

Food Square
Dżemik z dyni z pomarańczą 176

Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.   Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy   Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę

Maminek kulinarny
Tarta czekoladowa ze śliwkami i brzoskwiniami 168

obieramy ze skórki- najlepiej obieraczką do warzyw, tak by uzyskać wąskie paseczki. Te z kolei drobno siekamy. W rondlu na dużym ogniu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem, skórką pomarańczową, rozmarynem i ekstraktem z wanilii. Dodajemy śliwki oraz 2 łyżki wody i gotujemy 5 minut, mieszając od czasu do czasu- śliwki powinny lekko zmięknąć.Owoce wraz z powstałym syropem rozkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy makaron cynamonowy - przepis świąteczny 233

wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście.  SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną)2 jajkaszczyptę soli1 łyżeczka pełna cynamonu SPOSÓB WYKONANIA:- semolinę mieszamy z cynamonem, szczyptą

Basia w kuchni
Cytrynowe bułeczki na wytrawnie 129

posmarować mlekiem, naciąć ostrym nożem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!U mnie w sklepach nastąpił już wysyp dyń - wielkie i malutkie, pomarańczowe, zielone i żółte, o najróżniejszych, fantastycznych kształtach. Chyba trzeba będzie jakąś niedługo kupić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania