pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:83/100)

Kiełkujący makaron z łososiem 206

sklepie  łososia zobaczyłam to od razu kupić go postanowiłam. Cena mnie tylko za polędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam

Moniki Smakołyki
Miodowe ciasto z jabłkami 242

blat miodowy. Będą potrzebne dwa.300 g mąki1 żółtko150 g margaryny1 łyżeczka sody50 g cukru2 łyżki miodu1 łyżka wody Masa jabłkowaokoło 2 kg jabłek, może być więcej2 galaretki- 1 pomarańczowa druga cytrynowaNajpierw zajmujemy się miodowymi blatami .Uruchomiłam robot i wsypałam do niego mąkę , sodę, dodałam margarynę , następnie dodałam pozostałe składniki i mieszadłem K połączyłam wszystko, do uzyskania kuli ciasta, które rozwałkowałam

Z Kuchni Do Kuchni
Niebędnik świąteczny. Prawdziwy cukier waniliowy domowej roboty 369

zwykle pachnące i pyszne bo sama przygotuję wszystkie potrawy. Sama też upiekę ciasta. Do wypieków potrzebne mi będą różne dodatki, takie jak aromatyczna przyprawa korzenna czy smażona skórka pomarańczowa. Na pewno przyda się też zapas cukru waniliowego, ale takiego z dodatkiem wanilii a nie sztucznymi aromatami.Przygotowania takiego cukru trwa zaledwie chwilę a potem mam zapas do wielu wypieków

Smaczna Pyza
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 190

cukru2 jaja + 2 żółtkaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 cytryny (wcześniej sparzonej)0.5 op. cukru z prawdziwą wanilią (u mnie firmy Kotanyi)5dkg drożdży0.5 szkl mleka100g rodzynek100g skórki pomarańczowej (u mnie obowiązkowy element drożdżowej babki)Wykonanie:Do miski przesiewamy mąkę. W rondelku podgrzewamy delikatnie mleko (uważając, aby nie było gorące), rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę

Walijskie Pichcenie
BABKA CYTRYNOWA Z KISIELEM 187

drożdżowe ciasto z owocami. Dziś miałam wielką ochotę na babkę cytrynową :)Ciasto :4 całe jajka1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki oleju1 łyżeczki proszku do pieczenia1 kisiel cytrynowyop.skórki pomarańczowej (100g)Lukier:2 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytryny Wykonanie:Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodawać kolejno mąkę, kisiel i proszek do pieczenia

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻOWE BABECZKI DO ŚWIĘCONKI 174

ostatnio nabyłam fajne, nieduże foremki do takowych babeczek - postanowiłam zrobić "próbę" przed wielkanocną i sprawdzić, czy nie wyszłam z wprawy. Babeczki wyszły pyszne! Puszyste, pachnące cytryną i skórką pomarańczową, której do ciasta dodaję zawsze sporo.  Nie mogłam się oprzeć i jedną zjadłam jeszcze ciepłą...  Skoro próba zakończyła się sukcesem - następne podejście w  Wielki Piątek :))) Babeczki ozdobią koszyczek

Walijskie Pichcenie
SERNIK GOTOWANY 1623

minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut. Na koniec dodajemy bakalie : rodzynki (wcześniej namoczone) i skórkę pomarańczową. Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie np. cienką warstwą galaretki lub polewą czekoladową. Chłodzimy w lodówce, najlepiej kilka godzin

Walijskie Pichcenie
MAŚLANE CIASTKA CRANBERRY NOEL 204

ciastek.  Są one jasne, mają tylko lekko zrumienione brzegi.  Taki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziwego masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką

Walijskie Pichcenie
Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami 273

Polewa. 1 tabliczka czekolady z orzechami  1 łyżka masła 50 ml kremówki Wykonanie. Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut. Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami

Kulinarny karnet Christophera
GOFRY NAJLEPSZE Z NAJLEPSZYCH! 163

mąki pszennej 15 g drobnego cukru szczypta soli 50 g stopionego masła 2 jajka, żółtka i białka oddzielnie 270 ml mleka kilka kropel esencji waniliowej lub pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny Mąkę, cukier, sól, stopione masło, żółtka i 1/3 mleka wymieszać i roztrzepać lekko na gładką masę, dolewając stopniowo resztę mleka. Dodać ulubiony aromat, odstawić

Malinowe Pocałunki
Bułeczki dyniowe 172

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bułeczki drożdżowe z dodatkiem dyniowego puree nadziane domowymi powidłami śliwkowymi Polane są pysznym pomarańczowym lukrem. Są miękkie, delikatne i bardzo smaczne. Kto posiada dynie niech spróbuje a nie pożałuje Post Bułeczki dyniowe pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Sałatka z pieczonej papryki z kozim serem 170

cytryny oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz Wykonanie: Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nią umyte i osuszone papryki w różnych kolorach. Ja upiekłam paprykę czerwoną, pomarańczową, żółtą i białą, w sklepie zabrakło zielonej :) Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, do chwili aż skórka się pomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy

Taste Of My Day
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 163

kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się

ladykitchen
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 206

wymieszaj, przełóż z powrotem do garnka i gotuj bez przykrycia przez ok. 45 min. Często mieszaj, aby galaretka się nie przypaliła. W czasie gotowania zgęstnieje i zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Gotowa galaretka powinna być tak gęsta, że gdy nałożycie łyżeczkę galaretki na talerzyk, powinna zastygnąć.  Taką galaretkę można już wylać do formy i zostawić do zastygnięcia, jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Jajko na kukurydzianej grzance 174

dużo energii na pracowity dzień. Składniki:- dwie kromki chleba tostowego- trzy garście płatków kukurydzianych- 3 jajka- ok. 100 ml mleka- masło / margaryna do smażenia- sól, biały pieprz- szklanka soku pomarańczowego 100% Tymbark W pierwszej kolejności przygotowujemy dwie miseczki - do jednej wrzucamy rozgniecione nieco w rękach płatki kukurydziane, do drugiej zaś wbijamy jajko i wlewamy mleko, obydwa składniki mieszamy razem

Kulinarne zapędy Kokosa

Proponowane wyszukiwania