pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:89/100)

PSTRĄG TĘCZOWY NA PARZE Z BROKUŁAMI! OBIAD FIT! 179

NISKOKALORYCZNE! NA DESCE LĄDUJĘ PSTRĄG TĘCZOWY! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - filet z pstrąga tęczowego - brokuł - kiełki lucerny - sok z 1/2 pomarańczy - sól morska - jogurt bałkański Filet z pstrąga marynuje w soku pomarańczowym około 3 godzin w lodówce. Następnie układam na sicie na garnku z gotującą się wodą, przykrywam pokrywką tak aby para nie uciekała. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Rybę na parze

SMYKWKUCHNI
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 267

pewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam!Wierzch:3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną, zieloną i pomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami

bastalena
Sobota z jajem #2 Śniadaniowe zbuki czyli śniadanie dla odważnych (i kreatywnych) 139

którym na dominować kolor zielony, ale oczywiście może zawierać składniki w innych kolorach. A ponieważ moja chrapka na blender 3w1 jest na prawdę duża, tak sobie myślę, że Pomarańczowa brukselka to może być za mało. Przypomniałam sobie o zalegającym w lodówce zielonym (!) barwniku spożywczym. Niestety kapryśne światło nie pozwoliło na wykonanie dobrego zdjęcia, bo na żywo jajka wyszły bardziej zielone

bastalena
Sezon na... #3 Na chłodzenie. The ser 191

twaróg półtłusty i ricotta)6 dojrzałych bananów (w tym 2 na "nadzienie')1 opakowanie cukru waniliowego (lub sok z 1 cytryny)5 łyżek cukru trzcinowego4 łyżeczki żelatyny40ml wrzątku1 galaretka pomarańczowa Pamiętacie Margarytkowy konkurs, w którym wygrałam blender? Dzisiejszy wpis powstał przy jego udziale.Jeszcze raz dziękuję Margarytko! Nie specjalnie lubię takie pozowane zdjęcia, ale inaczej się nie dało

bastalena
MY BONES ARE ROCKIN'. Obiad w kolorach body 162

tego kościotrupa. Swoją drogą to ostatni dzwonek, Skubaniec tak rośnie. I przymierzyłam się do obiadu. Pomysłu totalnie nie miałam. Do chwili gdy nie otworzyłam lodówki i nie ujrzałam jakże pomarańczowych marchewek. Hmm, bingo! Paczę na Młodego, na marchewki, znowu na Młodego i tak wyszło z tego, to puree. Dwukolorowe. Zakręcone jak Mama. 6 średnich marchewek 300g groszku zielonego

bastalena
Mini mazurki -jajko sadzone 149

cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli Pianka : 4 białka 3/4 szkl. cukru  4 łyżeczki żelatyny sok z cytryny barwnik żółty lub pomarańczowy  bezbarwna polewa Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek. Na ciasto położyć folię aluminiową i wysypać

Moje domowe kucharzenie
Tort Praga 175

glazura z brzoskwiniowego dżemu. Raj dla czekocholików. Koniecznie musicie go upiec.  Tort nie jest trudny do wykonania, a prezentuje się naprawdę świetnie. Jeśli użylibyśmy zamiast dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga       Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao

Mania Gotowania
Świąteczna Dynia w korzennej zalewie 144

każdej postaci , gotowaną, pieczoną(tą najlepszą robi moja warszawska siostra), duszoną i w zalewie też. Na tą ostatnią naszła mnie ochota jakiś czas temu, pamiętam jak pierwszy raz zajadałam pomarańczowe kosteczki u moich dziadków mmmm niebo w gębie. Ten przepis to mój autorski sposób na taką dynię wystarczy odrobina przypraw oraz mały trick  i dynia w zalewie staje się cudownym

Farmażony
Recenzja produktów Emako - garnek ceramiczny i ostrzałka 197

m.in. ziemniaki oraz przygotowałam zapiekankę ryżową z warzywami i kurczakiem. Świetny będzie też do przygotowania śniadania dla dwóch osób. Poza tym jest estetyczny i ładny dzięki kontrastowi pomarańczowej pokrywki i czarnego naczynia. Jego zaletą jest to, że długo utrzymuje ciepło. Dania, które w nich podgrzewałam (np. obiad z wczorajszego dnia) był ciepły przez cały okres spożywania posiłku. Natomiast wadą, jaką

Fabryka pomysłów
Zamykamy lato w słoikach! 246

Drzewa robią się coraz bardziej pomarańczowo - czerwone, liście zaczynają spadać z drzew. Jarzębina jest czerwona jak przygryzione usta. Lato daje coraz wyraźniejsze znaki, że nadchodzą ostatnie chwile aby zachować ciepłe wspomnienia, więc pakuję je do słoika. Składniki: malutkie ogórki gruntowe papryka  cebula kalafior  małe cebulki i wszystko co przyjdzie nam do głowy kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek

Brzuszki Łakomczuszki
Herbaty Richmont 179

smakowały mi:  - Mexican Dream - herbata owocowa z hibiskusem, płatkami dzikiej róży oraz przyprawami korzennymi  - Yerba Mate Lemon - pobudzająca mieszanka ostrokrzewu paragwajskiego, trawy cytrynowej i skórki pomarańczowej  - Green Jasmine - zielona herbata z jaśminem - Green Mint - zielona herbata z miętąZaś najmniej przypadła mi do gustu herbata Rooibos Sunrise. Pewnie dlatego, że za Rooibosem po prostu

Ze smakiem i z pasją
Intensywny w smaku sos czekoladowy + śmietankowy budyń + czekoladowa granola = deser idealny :) 880

szybko wyłączamy płomień, a do masy dolewamy łyżkę mleka. Mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. W wersji tylko dla dorosłych możemy zamiast mleka dodać niewielką ilość alkoholu, np. likieru pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował niczym trufle. Gotowy sos czekoladowy wlewamy na dno szerokich szklanek i odstawiamy do ostygnięcia. Budyń przygotowujemy tak samo jak ten z papierka. 1,5 szklanki mleka

Ratunku obiad
"Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku" - recenzja 147

robią się teraz trochę "multimedialne".Przepisy? Przeważnie proste, ale nie nudne i przede wszystkim z łatwo dostępnych składników. Ja na początek zaznaczyłam do wypróbowania:- królika w sosie musztardowym- tartę pomarańczową- prawdziwki marynowane z miodem (będę musiała z tym trochę poczekać!)- żytni chleb litewski na maślance- kotlety wieprzowe w sosie z sera camembertEfekty wkrótce pojawią się na blogu :) Akcja Tesco

Kraina Tysiąca Smaków
Drink Miodowe Orzeźwienie 174

była dołączona książeczka z przepisami na kilka drinków. W ramach walki z upałem postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Oto efekt: Składniki: 120 ml miodu pitnego trójniak 80 ml soku pomarańczowego kostki lodu plasterki cytryny listki mięty Wykonanie: Sok i miód pitny wlać do wysokiej szklanki. Dodać plasterki cytryny, listki mięty i kostki lodu. Wymieszać

Pasja Smaku
Słodko - makowo i bakaliowo :) 190

Makowiec - bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych

Sajkofanka smaku