pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:70/100)

Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną 250

Camilce! Cmok!! Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną Składniki na tortownicę 24 cm Ciasto: 3 jajka 80 g cukru 100 g mąki 50 ml oleju 60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady) 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(U mnie Delecta) 3 krople zapachu( u mnie Delecta arakowy) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek

Mia Cucina Sofieta
Tofurnik czyli nie bójmy się tofu 174

sera tofu  1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam z pomarańczowym) Polewa: 80 g czekolady gorzkiej Wedel 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki mleka kokosowego Do dekoracji: migdały Przygotowanie: Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice wyłożoną

Panda i jej świat
Puszysta drożdżówka z cynamonową kruszonką. Jak u Babci :) 232

Już od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem przystaję jeszcze obok białego kredensu. Kryje wiele skarbów (np cukier

Pełny talerz
CIASTECZKA GRYSIKOWE Z BAKALIAMI 148

sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z kaszą manną , cukrem i szczyptą soli. Dodajemy drobno pokrojone jabłko, podprażony i posiekane orzechy, kokos oraz skórkę pomarańczową. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy 15 minut

Ostra na Słodko
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 209

dajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka

Smakowy Raj
Napój odporności, Ona 201

Może komuś się przyda na następny sezon zimowy. Przetestowany, prosty i dostępny. Główny składnik to starty lub rozdrobniony blenderem imbir. Dodajemy go do soku pomarańczowego lub kompotu owocowego. Mieszamy dwa główne składniki i gotowe. Na 1 szklankę soku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie

Qlinarnie i Qlinarnie
59. Perliczka w miodzie i pomarańczach 84

pomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią  miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę, którą wkładamy do foli do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Jadło i czytadło
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 252

porze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk.  MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru

KUCHARNIA
Crepes Suzzete w porto 198

wtedy sfotografować. I tak miałam z nimi mnóstwo zabawy. Nie udało mi się jeszcze opanować sztuki podrzucania ich i obracania, ale wierzcie próbowałam :) W oryginalnym przepisie używamy likieru pomarańczowego i koniaku jako alkoholi, które pozwolą naszym naleśnikom stanąć w płomieniach. Ja postanowiłam użyć tego co miałam pod ręką, czyli porto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca

W kuchni wieczorem
Kruche ciasteczka orzechowo-pomarańczowe 140

Niesamowicie aromatyczne, dzięki skórce pomarańczowej, chrupiące przez kawałki orzechów, a jednocześnie rozpływające się w ustach jak najlepsze kruche ciasteczka. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Możemy przygotować je nawet 5 dni przed świętami i przechowywać w szczelnie zamkniętej puszcze :) Składniki :   150 g schłodzonego masła 75 g cukru pudru 230 g mąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 75 g drobno posiekanych orzechów

Chocolate Muffin Blog
Sernik królewski 548

półtłustego białego sera, jajko,  10 żółtek,  5 białek,  2 szklanki cukru,  200g masła,  budyń śmietankowy (40g), 2 łyżki mąki ziemniaczanej,  łyżeczka aromatu pomarańczowego,  skórka starta z pomarańczy,  szczypta soli. Wykonanie Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników. Ser zmielić. 10 żółtek utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać zmielony ser, jajko, sproszkowany budyń

Z miłości do słodkości
Szybki dżem z kiwi 188

Najpyszniejszy ekspresowy dżem :) Niestety pomarańczowy chociaż bardzo dobry przegrał ;) Składniki (na 0,5 l): - 7 szt. kiwi (najlepiej miękkiego), - 1 banan, - 3 - 4 łyżki cukru, - garść rodzynek (najlepsze duże jasne), - 1 pełna łyżeczka agar-agar (można spróbować z mąką ziemniaczaną) Wykonanie: Umyć i obrać owoce, pokroić je na mniejsze kawałki i lekko je zblendować (ale nie na mus), gotować przez

Co na wege obiad?
Ryż z soczewicą. Wyprawa do Indii. 148

Wasze kubki smakowe, zabieramy się do pracy :) Ryż z soczewicą i warzywami : (4 osoby) Składniki: 2 torebki ryżu parboiled 1 puszka soczewicy 1 papryka czerwona 1 papryka żółta lub pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1 średnia marchewka 1 średni burak 1 cebula czerwona makaron rosołowy np. "Babuni" szczypiorek garam masala, pasta tandoori, pieprz, tymianek oliwa z oliwek Ryż gotujemy

vegetanie
Kolorowy, azjatycki czwartek :) 132

wtedy wkładamy sajgonki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy na papier, aby odsączyć z oleju. Kolorowa sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 duży czerwony pomidor 1 pomarańczowy pomidor 1/2 papryczki chili 2 łyżki kukurydzy konserwowej oliwa z oliwek limonka młoda dymka Kapustę szatkujemy, pomidory kroimy w kostkę, mieszamy razem i dodajemy kukurydzę. Papryczkę chili drobno siekamy

vegetanie
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 141

sezamem. Wkładamy do piekarnika po ok. 10 min. od wstawienia papryczek. Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka słodki sos chili sos sojowy Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy

vegetanie

Proponowane wyszukiwania