proszku do pieczenia, 25 dkg masła, 3 żółtka, jedno jajko 1 szklanka cukru pudru plus 1 łyżeczka soli. 2 duże łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej słoik powideł śliwkowych słoik dżemu jabłkowego WYKONANIE: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem. Dodajemy jaja cukier, sól i zagniatamy ciasto. Do każdego dżemu dodajemy
W kuchennym oknie Ewymąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 25 dag mielonego maku 10 dag cukru 3 białka 2 łyżki miodu olejek migdałowy 20 dag bakalii-rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa kandyzowana itp. Masa śmietankowa: 1/2 l śmietany kremówki -36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 zagęstniki do śmietany lub 2-3 łyżeczki żelatyny 1/2 tabliczki czekolady Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam
Ciasteczkowy PotwórSkładniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej Masa śmietankowa: 1/2 litra śmietany 36% 2 opakowania zagęstnika do śmietany - śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru - opcjonalnie Polewa orzechowa: 3/4 szklanki orzechów ziemnych 1/4 kostki masła śmietana
Ciasteczkowy Potwórpokolenia na pokolenie. Niezmienne pozostają jedynie główne składniki zatar czyli tymianek, sezam, sumak i sól. Czasem dodaje się także oregano, majeranek, cząber, kolendrę, kumin, nasiona kopru, suszoną skórkę pomarańczową i anyż. Jeszcze teraz w niektórych regionach wykorzystuje się dziki tymianek, który nieco odbiega smakiem od tymianku hodowlanego, który można kupić w sklepach. Zatar można przygotować ze świeżych ziół, ale najbardziej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapowoju polnego oraz uprawianego jako kwitnąca roślina ozdobna wilca purpurowego. Jadalną częścią batata są bogate w skrobię bulwy korzeniowe, które mogą ważyć nawet 3 kg. Po przekrojeniu mają one pomarańczową barwę. Batat, choć jest twardszy od ziemniaka, gotuje się krócej niż on. Jeśli chcecie, by zachował kształt, wrzućcie go do zupy na 5 minut przed końcem gotowania. Składniki: 1 bulwa
W SMAKCamilce! Cmok!! Ciasto fanta z brzoskwiniami i śmietaną Składniki na tortownicę 24 cm Ciasto: 3 jajka 80 g cukru 100 g mąki 50 ml oleju 60 ml fanty (lub pomarańczowej oranżady) 1/2 opakowania cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(U mnie Delecta) 3 krople zapachu( u mnie Delecta arakowy) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek
Mia Cucina Sofietasera tofu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam z pomarańczowym) Polewa: 80 g czekolady gorzkiej Wedel 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki mleka kokosowego Do dekoracji: migdały Przygotowanie: Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice wyłożoną
Panda i jej światJuż od progu czuć zapach drożdży i cynamonu. I wiem już, że będzie albo ciasto z kruszonką, albo bułeczki z serem i cynamonem. Chwilę ogrzewam ręce przy piecu z pomarańczowych kafli i wchodzę do kuchni, w której krząta się Babcia Tosia. Mijam duże lustro, które wisi na ścianie. Potem przystaję jeszcze obok białego kredensu. Kryje wiele skarbów (np cukier
Pełny talerzsól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z kaszą manną , cukrem i szczyptą soli. Dodajemy drobno pokrojone jabłko, podprażony i posiekane orzechy, kokos oraz skórkę pomarańczową. Wbijamy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy po kawałku, formujemy kulki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy 15 minut
Ostra na Słodkodajemy ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka z 4 jaj i jeden budyń. Wszystko razem miksujemy. Osobno ubijamy białka, a następnie łączymy z masą serową i dodajemy drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Szklankę rodzynek przepłukujemy wodą, a następnie lekko wilgotne przesypujemy mąką i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy i wylewamy ma blaszkę z ciastem. A następnie robimy kakaową kruszonkę z: Kruszonka/posypka
Smakowy RajMoże komuś się przyda na następny sezon zimowy. Przetestowany, prosty i dostępny. Główny składnik to starty lub rozdrobniony blenderem imbir. Dodajemy go do soku pomarańczowego lub kompotu owocowego. Mieszamy dwa główne składniki i gotowe. Na 1 szklankę soku daję 2 łyżeczki startego imbiru-to wersja hard core; kto wrażliwy na pikantne smaki, lepiej zacząć od mniejszej dawki. Piłam regularnie
Qlinarnie i Qlinarniepomarańczy podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Jabłko i pół pomarańczy kroimy w większą kostkę, dodajemy kilka łyżek zaprawy miodowej, mieszamy i faszerujemy perliczkę. Pozostała częścią miodowo-pomarańczowej zaprawy smarujemy perliczkę, którą wkładamy do foli do pieczenia i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Jadło i czytadłoporze roku zabrać się za przygotowanie przetworów, których kolor i smak podziała jak prawdziwy energetyczny zastrzyk. MARCHEWKOWY DŻEM Z POMARAŃCZĄ I KARDAMONEM Dżem jest po prostu przepyszny. Cytrusowo-pomarańczowa nuta orzeźwia, a kardamon dodaje nieco egzotycznego aromatu. Idealny na drożdżowe ciasto! Do pokochania nawet przez tych, którym się zdaje, że nie lubią marchewki. 500 g marchewki 300 g cukru
KUCHARNIAwtedy sfotografować. I tak miałam z nimi mnóstwo zabawy. Nie udało mi się jeszcze opanować sztuki podrzucania ich i obracania, ale wierzcie próbowałam :) W oryginalnym przepisie używamy likieru pomarańczowego i koniaku jako alkoholi, które pozwolą naszym naleśnikom stanąć w płomieniach. Ja postanowiłam użyć tego co miałam pod ręką, czyli porto. Wydaję mi się, że dobrze przełamuje smak pomarańczy i podkręca
W kuchni wieczorem