pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:67/100)

Pieczona marchewka w pomarańczowo-miodowej glazurze 156

Bardzo prosta i fajna propozycja w postaci młodej marchewki pieczonej w słodkiej glazurze na bazie soku pomarańczowego i miodu, podanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować

Kraina Miodem Płynąca
Letnia Sałatka z Brzoskwiniami, Rukolą, Parmezanem, Jeżynami i Kremowym Octem Balsamicznym 154

zaczynamy! Składniki: kilka dojrzałych brzoskwiń garść jeżyn garść rukoli niewielki kawałek parmezanu ziarna słonecznika pestki dyni suszone jagody Goji kremowy ocet balsamiczny figowy kilka listków świeżej mięty pomarańczowej (można użyć pieprzowej) Wykonanie: Rukolę umyłam pod bieżącą zimną wodą, owoce opłukałam. Liście rukoli porwałam na mniejsze kawałki, brzoskwinie podzieliłam na ćwiartki. Rukolę, ćwiartki brzoskwini, jeżyny umieściłam w głębokim talerzu, na wierzch

Blondynka Gotuje
Dal z czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią 110

czerwonej fasoli + brązowy ryż + marchewka z dynią Dynia, jak zapewne wiecie, jest bardzo zdrowym warzywem. Osobiście używam głównie odmiany hokkaido; ma intensywny pomarańczowy kolor, orzechowo- maślany smak i nie rozmięka w gotowaniu jak inne odmiany. Co jeszcze   wyróżnia dynię hokkaido? Potężna dawka witaminy A- trochę ponad 100gram tego warzywa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Jest to witamina bardzo ważna

Wegańska kuchnia orientalna
Kruche ciasteczka waniliowe 196

poście. Robię z nich nawet „lizaki” – ciasteczka na patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek)     Składniki powinny być

Mała Cukierenka
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 149

Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi o pełnoziarnistą nie może być jej więcej niż połowa. Krem: - 500 g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą

Corner With Recipes
Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 166

byłam do końca pewna, czy wyszło(zmieniłam zupełnie mąkę, więc mogło nie wyjść), ale nie powstał zakalec, a ciasto okazało się lekkie i puszyste, trochę przypomina gąbkę ;) Zamiast skórki pomarańczowej, której  nie miałam, dodałam otartą skórkę z limonki - ciasto zyskało fajny, cytrusowy aromat :) Gryczano - orkiszowe ciasto z białek 6 białek 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

FitKot
Ciasteczka Kruche 135

Jest to podstawowy przepis na kruche ciasteczka  Z którego piekę różne ciasteczka Składniki - 400 g masła - 4 żółtka - 1,5 szkl cukru pudru - 4 szklanki mąki - pomarańczowy olejek zapachowy - 1 łyżka kakao - 50 g marcepanu - dowolny dżem - polewa lukier dowolne ozdoby Sposób przygotowania 1. - Na stolnicy wysypać mąkę dodać masło cukier i żółtka oraz olejek zapachowy  wyrobić

W królestwie smaków Beaty
Tort tęczowy 208

mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy. Na paterze układamy kolejno blaty: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony i przekładamy je kremem. Na każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można

na moim stole...
Masa cukrowa jednokolorowa (gdy nie mamy barwnika spożywczego) 152

zimnej wody 2 pełne łyżeczki margaryny do ciast (miękkiej np. Palma) 50-70 dag cukru pudru by wzmocnić smak można dodać jeszcze kilka kropel aromatu do ciast np. pomarańczowego lub cytrynowego (ja dałam 3 krople, by zapach ten nie zdominował reszty, a jedynie wzbogacił doznania:-)      Żelatynę i galaretkę mieszamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Kandyzowana skórka pomarańczowa z dodatkiem kumkwatu. 140

słoiczka, zalać powstałym syropem, włożyć do lodówki i cieszyć się jej aromatem nawet przez kilka miesięcy, chociaż wątpię czy przez ten czas nie zniknie :-) Polecam! Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczową z dodatkiem kumkwatu skórka z jednej pomarańczy 8 owoców kumkwatu 4 łyżki cukru 4 łyżki wody      Przed obraniem pomarańczę oraz kumkwaty dokładnie szorujemy i wyparzamy, dwukrotnie zmieniając

Rozpustne gotowanie
Babka kakaowa z serem. 167

twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki  cukru waniliowego cukier do smaku  kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)  1.5 łyżki słodzonego kakao (ewentualnie) DO DEKORACJI: ulubiona polewa czekoladowa płatki kokosa      Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry

Rozpustne gotowanie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli. 142

Pyszny! Idealny do naleśników, kanapek, ciast. Mi posłużył jako nadzienie do ciasteczek. Idealnie się sprawdził, bo jest gęsty i nie wypływa. Dodatek skórki pomarańczowej jest odświeżający, sprawia, że całość ma wielowymiarowy smak. Polecam! Składniki na dżem z pomarańczy i suszonych moreli  na 2 małe słoiczki: 2 duże pomarańcze (lub 3 mniejsze) 150 g suszonych moreli ewentualnie cukier

Rozpustne gotowanie
Egzotyczny drink z mango i marakują. 164

mocno schłodzonym alkoholem to istny raj dla kubków smakowych. Koniecznie spróbujcie, ale uważajcie bo jest uzależniający ! :) SKŁADNIKI : 60 ml wódki 20 ml syropu z marakui 40 ml soku pomarańczowego miąższ z połowy bardzo dojrzałego mango sok z 1/4 cytryny lód  6-8 kostek SPOSÓB WYKONANIA: 1. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. 2. Przelać do szklanki i udekorować

DefinicjaSmaku
Cytrynowe szparagi z pomarańczowo- balsamicznym sosem holenderskim podane z jajkiem w koszulce 155

twór, który ma w sobie coś z sosu holenderskiego i berneńskiego, a do tego czuć w nim wspaniały aromat pomarańczy. Jest wyrazisty, kwaśny, a jednocześnie ma w sobie odrobinę pomarańczowej słodyczy. Podstawą sosów tego typu zawsze jest masło i żółtka, różnią się one tylko dodatkami końcowymi, które można dowolnie zmieniać, tworząc nowe wspaniałe smaki. Zachęcam do spróbowania! :) SKŁADNIKI (2 porcje

DefinicjaSmaku
Śniadaniowa pasta z awokado 171

cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik na 10-11 minut, po tym czasie wyjmuję, studzę i gotowe

DefinicjaSmaku