pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:66/100)

Ciasto JAMAJKA 787

dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów (ja użyłam pomarańczowego) Zacząć od rozpuszczenia galaretek w 1 litrze wrzątku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Biszkopt : Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce cukru

Maślane ciasteczko
Patisony z kurkami 139

Sezon na dyniowate trwa w najlepsze.  W mojej kuchni rozgościły się zatem pomarańczowe dynie i mleczne patisony. Te drugie cenię sobie bardziej i lubię też bardziej niż dynię. Wyglądem przypominające latające spodki, troszkę chyba zapomniane i przysłonięte właśnie przez dynie w „dyniowym sezonie.” Dziś zatem przedstawię Wam przepis na patisona właśnie, zestawionego z kaszą i kurkami – są one jeszcze

Garniec Magalie
Korzenne muffiny dyniowe 197

Sezon dyniowy czas zacząć. Zewsząd padają pytania o przepisy na dyniowe pyszności, a w sklepach rumienią się już pomarańczowo większe i mniejsze, kuliste owoce. To bezsprzeczny znak, że już jesień. Tak, jak zima kojarzy mi się z zapachem cytrusów, tak jesień ze słodkim zapachem dyni :) i cynamonu! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Życie zamknięte w smaku
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 138

budyń, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika. Piec

Nie tylko w kuchni
CIASTO MAGISTRA 107

kostka masła Z mleka,cukru,cukru waniliowego,żółtek i budyniu ugotować budyń.Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń. Masa z galaretką: 1 puszka  brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe (ew pomarańczowe) 3/4 szkl wody Sok z owoców odlać,dodać wodę, rozpuścić galaretki wg przepisu.Owoce pokroić w kostkę i dodać do tężejącej galaretki. Masa z nutellą: 40 dag kremu Nutella 1 listek wafla

Niespełnione zdolności kulinarne
Risotto z dynią 104

Jesień naprawdę kojarzy mi się z dynią! Może głównie za sprawą ich obłędnego pomarańczowego koloru. Co prawda, dyni w swojej kuchni używam zaledwie od dwóch lat, ale teraz moja miłość do niej jest całkowita. Jak tylko zaczyna się na nią sezon, moją pierwszą myślą jest risotto z dynią i rozmarynem. Przepis miał pojawić się rok temu, ale było zbyt dobre

Pasja Smaku
Gröt med mjölk och lingonsylt. 121

języka szwedzkiego,a w szczególności słówek o jedzeniu? Ano takowa wywołuje podwójny głód... A tu takie niuanse do zapamiętania! Smör to wcale nie smalec a masło. Marmolada to tylko pomarańczowa. Reszta dżemideł ma końcówkę -sylt . Pierwsze co zrobić po przybyciu do tego pięknego kraju-poczłapać do Bolognet System Sklepu,bo na CPNie % nie uświadczysz. Monopoli brak. Szokująca wiadomość dla studentów

Fiolka w kuchni
Wegańskie ciasteczka sezamowe z rodzynkami 124

soku z pomarańczy. Sezam podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem (wodę dopiero na samym końcu jeżeli będzie taka potrzeba). Dodać rodzynki wraz z sokiem pomarańczowym. Wymieszać ciasto, należy z niego uformować wałek średnicy 3-4 cm, więc jeżeli jest to konieczne dodawać stopniowo wodę, tak aby wszystko ładnie się skleiło. Dla ułatwienia, podzieliłam sobie ciasto

greenscarf
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48142

warstwa przypali się i lekko zwęgli. Dodajemy ją w całości do garnka.   Cebuli – jeśli macie kuchenkę indukcyjną lub elektryczną – nie trzeba opalać. Można ją do rosołu wrzucić w pomarańczowej łupince. Pamiętacie jak barwi się jajka na Wielkanoc łupinami cebuli? Tutaj, przy długim gotowaniu, łupina cebuli również uwolni swój kolor.   Wszystko w garnku zalewamy zimną wodą . Zawsze zimną. Smak

Karo in the Kitchen
Schab pieczony w niskiej temperaturze 448

świetnie nadaje się na obiad. Schab pokrojony w grubsze plastry podany z sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa cygańska 248

zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza. Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu  (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

O kuchni z uczuciem
Mazurek chałwowy 182

czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata w wapń dzięki sezamowi. Jutro postaram się też wrzucić przepis na wersję z masą pomarańczową, naprawdę smakowitą. Mazurek chałwowy (przepis na blachę 26x35cm) Spód: 250 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru/2 łyżki miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła

Przepysznik - BLW i nie tylko
Dżem truskawkowy z bazylią 133

syropu cukrowego. Dżem to owoce przygotowane z cukrem i dodatkiem pektyny. Marmolada to nazwa używana w Europie i Wielkiej Brytanii na określenie przetworów z owoców cytrusowych (np. marmolada pomarańczowa ). Słoiki myjemy w gorącej wodzie z płynem do naczyń, dokładnie płuczemy, ustawiamy otworem do góry na blaszce w piekarniku, na środkowym poziomie. W temperaturze 120-140⁰C wystarczy im 10 minut

Karo in the Kitchen
Węgierskie leczo z kabaczkiem – papryka w roli głównej 212

gorące leczo do naszykowanych słoików, zakręćcie wygotowanymi zakrętkami i pasteryzujcie w gotującej się wodzie w zależności od wielkości słoików 6-10 minut. SKŁADNIKI 700g czerwonej papryki 700g papryki białej, pomarańczowej, zielonej lub żółtej, albo mix 300g cebuli (3 średnie sztuki) 700g kabaczka 500g pomidorów (u mnie długie pomidory lima) 1 puszka (400g) pomidorów wraz z sokiem 200g dobrej, wędzonej kiełbasy

Karo in the Kitchen
Quinoa – komosa ryżowa – sałatka tajska z orzechowo-imbirowym sosem 201

pietruszki, lub pół na pół pietruszka i kolendra 2 łyżeczki startego świeżego imbiru ¼ szklanki posiekanego szczypioru 1 mała limonka lub 3 łyżki stołowe soku Limmi z limonek 1 papryka- pomarańczowa lub czerwona, mięsista 1 łyżka miodu 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego ¾ szklanki komosy ryżowej (quinoa) + 1,5 szklanki wody do jej ugotowania 2 łyżki oleju z orzeszków

Karo in the Kitchen