pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:62/100)

Pyzy na słodko z owocami 173

drożdży – 3 łyżki masła lub oleju – 1 żółtko -2 łyżki cukru + 1 łyżeczkę cukru – 3 łyżki konfitury czereśniowej – 3 łyżeczki nalewki (imbirowej, pomarańczowej lub innej) – garść posiekanych pistacji Z drożdży, odrobiny mleka, cukru i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn. W sporej misce (np. szklanej lub plastikowej) umieszczamy mąkę, mleko, roztopione masło oraz drożdżowy zaczyn i całość

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto brązowa wiewiórka i "Bóg, kasa i rock'n'roll" 166

pieczenia 300 ml mąki pszennej 2 jajka Jabłka obrać ze skóry i pokroić w grubą kostkę. Do jabłek dodać skórkę startą z dobrze wyszorowanej pomarańczy. Jabłka ze skórką pomarańczową posypać cukrem i wymieszać. Odstawić na ok. kwadrans, by jabłka puściły sok. W tym czasie... Orzechy zalać wrzątkiem na ok. 5 min. Odcedzić orzechy i dodać je do jabłek. Do jabłek

Weekendy w domu i ogrodzie
Przychodzi Duńczyk do lekarza... Czyli na chorobę najlepszy jest rum 148

tyle tabletek...? Chowany po duńsku , po medykamenty sięga w ostateczności. Efekt jest taki, że na największy ból głowy łyka pół tabletki i... Mu przechodzi! Na przeziębienie wystarczą mu dwie pomarańczowe tabletki, i od razu jest jak nowo narodzony. Cóż, w drugą stronę wszystko działa nieco gorzej... C. się jednak nie poddaje, i próbuje leczyć mnie domowymi, duńskimi sposobami. Ulubionym jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemon curd - krem cytrynowy 208

słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem mocniej zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.   Smacznego! :-)  __________________________________________________________________________________   ZOBACZ TAKŻE:  Orange curd - krem pomarańczowy var file = "http://maniapieczenia.blogspot.com/2016/02/lemon-curd-krem-cytrynowy.html"; var title = "maniapieczeia.com: lemon-curd-krem-cytrynowy"; var type = "6"; var size = "width:35px;height:33px;"; var current= window.src == location.href ? document.referrer || location.href : location.href

maniapieczenia
domowa kandyzowana skórka pomarańczy 182

taką samą ilością wody, dodajemy ewentualnie ( jeżeli lubimy) kardamon i goździki. Całość doprowadzamy do wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”.  Teraz wkładamy do garnka pomarańczowe skórki i gotujemy je przez pięćdziesiąt minut. Ugotowane skórki wyjmujemy z garnka i układamy na ruszcie, odstawiamy na dziesięć minut ( pozwalając aby spłynął z nich nadmiar syropu) i wkładamy

Miód i pieprz
Babeczki marchewkowe z aromatycznym lukrem pomarańczowym 216

BABECZKI MARCHEWKOWE Z AROMATYCZNYM LUKREM POMARAŃCZOWYM Te babeczki marchewkowe z pewnością należą do najlepszych! Są przepyszne, wilgotne, aromatyczne i co ważne, pozostają na długo świeże ( kilka dni). Naprawdę polecam je wypróbować, każdy będzie zachwycony ;) Składniki, 12 sztuk: Ciasto: • 4 średnie marchewki (2 szklanki startej) • 1 i 1/2 szklanki mąki • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Calzonella.com
Pączki pieczone w piekarniku z dżemem truskawkowym (Fit) 190

360g mąki pełnoziarnistej pszennej 170g masła 100ml ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 3 jajka 2 łyżki ksylitolu ½ łyżeczki brązowego cukru Szczypta soli Dodatki: Dżem truskawkowy , najlepiej własnej roboty Lukier pomarańczowy: 200g cukru pudru, sok ze świeżej pomarańczy i kilka kropli cytryny RADA: Jeśli pączki mają być jeszcze bardziej odchudzone to zamiast lukru polejcie je roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą

Kolizje Smaków
Terravita 70% kakao 139

Jakiś czas temu dostałyśmy do testowania nową linię czekolad Terravita z aż 70% zawartością kakao. Dostałyśmy do skosztowania kilka smaków takich jak ciemna czekolada, cytrynowa, pomarańczowa, miętowa, wiśniowa i chrupiące crunchy.  Czekolady po odpakowaniu miały piękny intensywny kolor. Ciemna czekolada smakowała wyśmienicie, doskonale można było odczuć smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Czekolady z nadzieniem miały go bardzo dużo. Smakowały przepysznie

Kolizje Smaków
LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE 218

wody a gdy prawie będzie wystudzona połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie zastygać zalać biszkopt i ubrać dowolnie. Ja dodałam kawałki czekolady i rodzynki oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową -mojej produkcji

harrisa
Pomarańczowiec 344

przepisu s. Anastazji. Miękkie, z dodatkiem 3 całych pomarańczy i orzechów włoskich. Nieco pracochłonne (ja każdy blat piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pieczone warzywa z feta 170

Szybkie, łatwe i pyszne. Robiłam je nie raz i zrobię jeszcze kilka.  Warzywa pieczone i posypane okruszkami fety.  Wspaniałe połączenie smaków. Pieczone warzywa z fetą 3 pomarańczowe marchewki 1 fioletowa marchewka 2 ziemniaki 3 buraki kawałek kozio-owczej fety 2 łyzki oliwy sól, pieprz rozmaryn, tymianek Warzywa obieramy i myjemy. Kroimy na kawałki zbliżonej wielkości. Wkładamy do miski

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka piaskowa w polewie czekoladowej 135

pomarańcza.Ubijamy jaja na puch z ksylitolem. Dodajemy cukier waniliowy nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do pozostałych składników. Masło miękkie dodajemy w trakcie miksowania oraz skórkę pomarańczową i sok z pomarańcza. Ciasto mamy klejące i takie ma być. Przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy czekolad

Różowa kuchnia
75 przepisów fit 2880

ananasowo - bananowy Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl buraczkowy z bananem i pomarańczą Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl pietruszkowy Koktajl pomarańczowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Koktajl jeżynowy z chrupiącą granolą owocową Koktajl z jeżyn na maślance Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Koktajl z rukoli, z gruszką

Moja smaczna kuchnia
Florentynki migdałowo-pomarańczowe 118

Pyszne orzechowe ciastka o pomarańczowym aromacie to propozycja dla osób o silnej woli. Chociaż bardzo słodkie i bardzo pożywne, trudno poprzestać na zjedzeniu jednego czy dwóch. :) Są naprawdę rewelacyjne! Inspirację do ich powstania stanowiły florentynki z książki "Cukiernia Lidla. Przepisy Pawła Małeckiego".  Składniki: - 1,5 szklanki migdałów (ok. 200 g) - 1,5 szklanki orzechów ziemnych niesolonych* - garść posiekanej żurawiny

Smakuje zdrowo
pączki faworkowe - faworki dobrze nadziane 126

łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżka spirytusu, szczypta soli, 800 g smalcu, Żółtka dokładnie wymieszać z rozdrobnionym serem i cukrem pudrem– cukier dodajemy do smaku. Dodać brandy waniliowe, skórkę pomarańczową i cytrynową do smaku i wymieszać. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać śmietanę, żółtka, sól, proszek do pieczenia i spirytus. Wszystkie składniki razem wymieszać i … i zatrudnić kogoś do wyrabiania ciasta

królestwo garów