pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:55/100)

Aroniówka korzenna czyli nalewka z aronii 190

poszła aronia. Pierwszy raz robię aroniówkę, więc przepis zaczerpnęłam ze Złotej Księgi Nalewek. Wydaje się być dość atrakcyjny, z dodatkiem miodu, goździków, cynamonu, wanilii i skórki pomarańczowej. Jeśli macie ochotę, to róbcie razem ze mną. Gdy moja będzie gotowa, to zmienię zdjęcie profilowe na aroniówkę w kieliszku. Skłądniki: • 400 g aronii

To co kocham
Zapiekanka naleśnikowa z brokułem 208

ćwiartkę świni i musieli przygotować różne polskie specjały. Mama odpowiedzialna była za dekorację stołu i wykonywała między innymi takie róże z czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryki. Dekoracja stołu zdobyła wyróżnienie, a Polacy drugie miejsce. Jestem z niej dumna! Składniki: • 6 naleśników z  tego przepisu • 1 brokuł • 500 g sera białego kanapkowego

To co kocham
Domowa przyprawa do piernika 164

mamy wpływ na skład mieszanki. Ja mieliłam przyprawy w starym elektrycznym młynku do kawy. Jeśli nie chcecie bawić się ze skórką cytrynową i pomarańczową, to można kupić gotowe suszone w bardzo dobrym gatunku. Taka domowa przyprawa do piernika zapakowana w ozdobny słoiczek, może być również doskonałym prezentem przedświątecznym. Moja przyprawa pochodzi

To co kocham
Pomarańczówka – nalewka pomarańczowa 204

Zapraszam na nalewkę pomarańczową, bardzo aromatyczną i pożądaną w okresie zimowym. Pachnie świętami, ale robi się ją 2 tygodnie, więc już za późno. No chyba, że na Sylwestra i Nowy Rok. Na zdjęciu jest ta ze spodu, najlepsza bo z miąższem pomarańczy, ale po przecedzeniu przez gazę robi się

To co kocham
Nalewka cytrusowa 191

pomarańczy delikatnie obrać i pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta i odstawić na tydzień. • Po tygodniu zlać nalew, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy oraz cukier rozpuszczony w wodzie. • Odstawić ponownie na tydzień, po tym czasie zlać nalewkę przez kilkukrotnie złożoną gazę. • Rozlać do butelek

To co kocham
Kokosowe pałeczki czyli jak odświeżyć starą babkę. 194

wszelakie babki i to właśnie ten wypiek zalega. Tym razem poleciłam coś łatwiejszego lamingtony.  babka kostka masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 - 4  łyżki soku pomarańczowego 200 g wiórków kokosowych Babka taka zwykła w foremce alu... jakie są do kupna w cukierni. Może być piaskowa, z dodatkami co kto ma lub lubi. Kroimy

Dieta moja pasja
Cupcake z malinami i białą czekoladą 213

roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ). Robi się je szybko i łatwo, a efekt powala. Są to moje ulubione babeczki. Słodki smak smak ciasta z pomarańczową nutą przełamuje kwaskowata malina. Wszystko dopełnia kremowa polewa z białej czekolady. Dekoracja z czekoladowych jajeczek to miły bonus. POLECAM " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />   Mufiiny

Wypieki i Rumieńce
Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys 479

kawy, kakao, wanilii i odrobiny migdałów.   Firma wprowadziła do sprzedaży likiery Baileys o smaku kawowym, kremu karmelowego, miętowo-czekoladowy, orzechowy z orzechami laskowymi, biszkoptowy i o smaku trufli pomarańczowej. Każdy z nich jest bardzo wyraźny, każdy bazuje na oryginalnej recepturze – whiskey, śmietanka i smak.   Podobnie do Baileys skomponowany jest likier Carolans – tam mamy mieszankę kilku rodzajów whiskey

Karo in the Kitchen
Puszysty biszkopt gryczany 189

biszkopt gryczany Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 porcji Składniki 3 łyżki erytrol lub inne słodziwo 3 łyżki mąka gryczana czubate 4 szt jajko 1 łyżeczka esencja pomarańczowa lub łyżka soku z pomarańczy skórka otarta z pomarańczy Sposób przygotowania Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z erytrolem. Do masy z żółtek dodajemy mąkę

Kucharzyca
Mięciutkie Rogaliki Drożdżowe Z Marmoladą 264

utrzymują bardzo długo, dlatego często lubię je piec :) Składniki na 25-35 rogalików: 300 - 350 gr mąki pszennej 30 gr drożdży świeżych żółtko (białko do posmarowania ) parę kropel esencji pomarańczowej lub waniliowej ( nie koniecznie ) 3/4 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/4 szkl cukru + 1 łyżka 50 gr masła lub margaryny marmolada różana bądź pigwowa 1. Mleko podgrzewamy

Gotowanie...to proste !
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 257

dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę

kuchnia doski
Bułki z puree marchewkowym w Listopadowej Piekarni 193

razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy bułeczki marchewkowe w uroczym, pomarańczowym kolorze i o lekko słodkawym smaku. Zgodnie z zasadami wszyscy zabraliśmy się za kucharzenie w miniony weekend 11-13 listopada , a swoje dzieła piekarnicze zobowiązani byliśmy opublikować na blogach

Grunt to przepis!
Rogale marcińskie (wersja 2) 208

szklanki cukru pudru 2-3 łyżeczki cukru wanilinowego 5 podłużnych biszkoptów 100 g migdałów 50 g orzechów włoskich  100 g orzechów brazylijskich garść rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej lub cytrynowej kilka kropelek aromatu migdałowego 3-4 łyżki śmietany 12% do posmarowania 1 jajko + 2 łyżki mleka do dekoracji 3 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody

Ugotować
ODKWASZAJĄCY SOK Z CUKINII 218

bezsmakowa, a bardzo ubogaca witaminowo nasz napój. W połączeniu z marchewką i jabłkiem tworzy pyszny, słodki, orzeźwiający, idealny na perfekcyjne rozpoczęcie dnia sok. Moja córcia bardzo narzekała na pomarańczowy kolor, bowiem jest miłośniczką zielonych soków (kto ma dzieci, ten wie, jak ważna jest dla nich barwa napoju i jedzenia :-)).  Wiele z nas nie docenia surowej cukinii, ba!, nawet

Jeść, by żyć w zdrowiu