pieczemy każdy z osobna w 160 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 1000 g jabłek (u mnie szara reneta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 1 łyżka miodu wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy masło i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu
Domowy Smak Jedzeniajajka (żółtka oddzielone od białek) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 40 g posiekanych orzechów 50 g rodzynek 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej olejek migdałowy do smaku wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą, odsączamy z wody a następnie mielimy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Żółtka ucieramy z cukrem oraz masłem. Dodajemy do maku
Domowy Smak Jedzeniamaku 1 szkl. mleka 100 g miodu daktyle figi skórka pomarańczowa sok z cytryny orzechy laskowe aromat migdałowy łyżka masła kawałek pszennej słodkiej bułki ok 1 szklanka mleka do namaczania mandarynki bakalie do przybrania Mak namaczamy w przegotowanym mleku, najlepiej na noc, nadmiar odlewamy, mak mielimy przez maszynkę na drobnej siatce. Dodajemy do maku posiekane bakalie i miód
Gotowanie jest łatweSKŁADNIKI: 1 duży karp-ok.2 kg 1 łyżka miodu 2 łyżki jasnego dżemu np.cytrynowego lub pomarańczowego 1/2 cebuli 1 korzeń pietruszki 20 g żelatyny 2 i 1/2 szklanki gotowego bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżka octu kilka ziaren pieprzu sól do smaku listki natki 1-2 ugotowane jajka-opcjonalnie do dekoracji cytryna WYKONANIE: Rybę oczyścić i pokroić w dzwonka
Sztuka gotowania w/g Samirytwarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4-5 połówek brzoskwiń z puszki dodatkowo 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe 300 g ciastek typu delicje przepis Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko
Smakowite Daniamarchewek i gruszek, który moja mama robi w hurtowych ilościach na zimę, i w ten sposób przerabia cały niezjedzony nadmiar dyni z naszego ogródka. Zdrowy, domowy sok, o pięknym pomarańczowym kolorze. Po otwarciu może postać do 2 tygodni w lodówce. Przed podaniem go Emilce, rozcieńczam go zwykle niewielką ilością gorącej wody – żeby był cieplejszy, a ponieważ jest dość gęsty
Cooking for EmilyJuż jutro tłusty czwartek... a może by tak zamienić pączki na muffiny? Jestem na tak! Oto prosty i szybki przepis na muffiny pomarańczowe z gorzką czekoladą... mhmm co za smak! Składniki suche: -320g mąki -180g cukru -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -skórka z jednej pomarańczy -3 kostki czekolady gorzkiej pokrojonej w drobną kostkę Składniki mokre
Receptura smakupszennej 1 szklanka rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki suszonej miechunki 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka kandyzowanych owoców Polewa: 1/2 tabliczki białej czekolady 2 łyżki mleka owoce kandyzowane do ozdoby Wykonanie: W garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy masło i cukier z wodą. Odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityłyżka masła, w temperaturze pokojowej · pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej · 6 białek Mak zalać wrzącą wodą (tak by był całkowicie zanurzony) odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. (Mak można
Proste Potrawybabki. Nie pamiętam oryginalnego przepisu, ale zakładał on dodanie odrobiny marchewki (i dużej ilości kiełbasy), żeby babka była mniej tłusta. Moja wersja została przejęta przez marchewkę – ma piękny pomarańczowy kolor. Jest z boczkiem, bo przecież babka nie jest najbardziej dietetycznym daniem ever, ale nie wkładam mięsa do środka, żeby wegetarianie gawędziarze, tacy jak ja, mogli sobie odłożyć ten kawałek
Ugotowane pozamiataneResztę piwa wykorzystałam do usmażenia piwnych naleśników na krokiety. Zwykłą melasę zastąpiłam melasą z granatem o kwaśnym smaku. Zrezygnowałam z goździków, więc podczas pieczenia mieszkanie pachniało ciemnym piwem, skórką pomarańczową i fenkułem. Miałam namiastkę Świąt - zrobiło się nastrojowo i świątecznie :) Nazwa chleba uzmysłowiła mi, że najwyższy czas nastawić ciasto na pierniczki, które od lat robię z ciasta dojrzewającego . Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieŚledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ Ciastka cytrynowe. Baaardzo cytrynowe Drożdżowy warkocz z ciasta brioche, z serem i żurawiną Potrójnie czekoladowa oszukana babka – ciasto last minute Krucha
Karo in the KitchenPołączenie brownie i sernika. Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj ). Dodatek skórki pomarańczowej i powideł śliwkowych dodaje świątecznego charakteru. Pamiętajcie, żeby wybrać dobrej jakości twaróg sernikowy (bez dodatku cukru) lub najlepiej samodzielnie go zmielić. Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna Spód brownie
BullioSałatka makaronowa 2016-11-28 17:39:33 Porcje 4 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 150 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty drobne muszelki) 4 papryki - u mnie jedna zielona, pomarańczowa, czerwona i żółta 1 czerwona cebula 5 suszonych pomidorów w oleju kilka listków sałaty, u mnie rzymska mini koperek 2 łyżki jogurtu naturalnego typu grecki sól, pieprz Przygotowanie Ugotuj makaron
Powiedz dietom nietermoobiegu) przez 15 -18 minut. Jabłka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerzyki i podajemy gorące. Moja uwaga : przed podaniem jabłka posypałam dodatkowo siekanymi orzechami, niewielką ilością kandyzowanej skórki pomarańczowej i polałam odrobiną syropu daktylowego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata