pomarańczowy - 1500 przepisów (strona:57/100)

GORĄCA CZEKOLADA Z NUTĄ POMARAŃCZY 252

jakościowo czekolady 2 łyżeczki kakao 1/4 szklanki zimnej śmietany 30 lub 36 % pół łyżeczki brązowego cukru Śmietanę ubijamy z cukrem i wstawiamy do lodówki. Mleko zagotowujemy razem ze skórką pomarańczową. Odstawiamy na pół godziny.Odcedzamy i ponownie zagotowujemy razem z czekoladą i kakao rozpuszczonym w małej ilości mleka. Mieszamy do rozpuszczenia składników i do momentu kiedy nasz napój będzie gorący. Podajemy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Jesienny biszkopt z marmoladą jabłkowo marchewkową 136

szklanki oleju 1 łyżeczka pros zku do pieczenia 1 szczypta soli ma rmolada: 5-6 du ż ych jabłek 3-4 duże marchewki sok z 1/2 cytryny 2 galaretki pomarańczowe 1 cukier waniliowy 1/3 łyżeczki cynamonu     masa budyniowa: 0,75 l mleka 2 budynie 100 g masła dodatkowo: kilka małych biszkoptów biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy

Bon appetit mon amie
Konfitura z fig z pomarańczami 152

osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Do garnka z grubym dnem wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy i na małym ogniu gotować aż cukier się rozpuści. Dodać imbir, skórkę pomarańczową, cynamon i zagotować. Wrzucić figi i zagotować, gotować 10 minut od zagotowania. Odstawić. Następnego dnia zagotować figi, uważając aby się nie przypaliły i gotować 10 minut. Odstawić do ostudzenia

królestwo garów
Zapiekanka dyniowa z makaronem, szynką i fetą 163

można wykorzystać chociażby w zapiekance. Taką właśnie zapiekankę chcemy wam dzisiaj pokazać. Świeża, pyszna i jesienna, cóż więcej potrzeba gdy dni coraz krótsze, a drzewa zmieniają kolor za brązowo pomarańczowe. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: dynia ok. 500 g (w naszym przypadku dynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa

KasiaiKrzysiu.pl
Sernik wiedeński 186

jajek 1/2 kostki masła miękkiego (kostka masła 200 gram) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę mieszam z cukrem i cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Dodaję masło i siekam nożem, a potem jajko i zagniatam. Ciasta nie trzeba chłodzić

Wołowina od rekina
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 176

foremka 30x20 cm) Składniki: 50 g rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½   płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier

Kuchnia u Krysi
Trzykolorowa quinoa z trzykolorową marchewką na słodko ;) 166

Marty Dymek i Dominiki Wójciak. A z czym innym można podać trzy kolory marchewki, jak nie z trójkolorową quinoą? Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy w trzech kolorach 1 marchewka pomarańczowa 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 1/8 kiszonej cytryny łyżeczka kminu rzymskiego łyżka masła łyżka miodu świeży majeranek pieprz sól Wykonanie: Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Kmin rzymski prażymy

Quinoa Raz!
Lody wodne z owocami 194

łyżkę cukru i miksujemy na puree. Z jabłek wyciskamy sok lub wykorzystujemy sok z kartonika. Do zmiksowanych truskawek dodajemy sok jabłkowy i dokładnie mieszamy. Możemy też wykorzystać sok pomarańczowy lub przygotować syrop cukrowy. Do foremek do lodów wkładamy owoce, zalewamy puree truskawkowo-jabłkowym i wstawiamy do zamrażalnika na około 1 godzinę. Po godzinie wyciągamy foremki, wkładamy do środka patyczki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik śmietanowy z musem nektarynkowym 169

pieczenia Szczypta soli Tłuszcz do formy Masa śmietanowa: 800 ml. śmietany 30% 3 śmietan-fixy 4 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Mus nektarynkowy: 8-9 nektarynek 1 galaretka pomarańczowa Dodatkowo: 100 gram żółtych wiórek czekoladowych Cukieteria Kolorowa posypka konfetti Cukieteria Kwiatki cukrowe Cukieteria Tortownica 18 cm. Podkład pod tort 21 cm.  Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek, obydwie

Bajeczna Kuchnia
Negroni Cocktail 180

się przed posiłkiem. Takie koktajle mają pobudzać apetyt, więc drinki z tej grupy mają zazwyczaj ziołowy smak. Tak własnie jest z drinkiem Negroni. Jest to mieszanka jałowcowego ginu, gorzkiego pomarańczowego campari oraz intensywne ziołowe aromaty wermutu. Składniki: 30 ml Gin 30 ml Campari 30 ml Słodki wermut Lód Sposób wykonania: Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance. Do szklanki typu whisky dodajemy

Drinkologia
Lody śmietankowo-czereśniowe (bez maszynki) 172

wiedzieli co mam na myśli. 200 ml śmietanki kremówki (na jlepiej 36%) 180g czereśni (bez pestek) 80 g cukru pudru 1 łyżka mocnego alkoholu (użyłam wódki z zalanych skórek pomarańczowych) Czereśnie umyć, wydrylować i rozdrobnić blenderem (z cukrem pudrem). Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z musem czereśniowym. Na koniec wlać alkohol i całość dokładnie wymieszać.   (Alkohol sprawi

Di gotuje
Krewetki w sosie pomarańczowym 170

Przygotowywanie posiłków ograniczaliśmy do potraw nie wymagających użycia piekarnika, a włączenie kuchenki wytrzymywaliśmy tylko przez kilkanaście minut ;) Na szczęście kilkanaście minut w zupełności wystarczy, aby przygotować krewetki w sosie pomarańczowym. Wyszły jędrne, lekko chrupiące, w orzeźwiającym, lekko gęstym sosie z pomarańczy. Do szczęścia już nic więcej nam nie potrzeba niż tylko wytrzeć pieczywem talerz do sucha ;) Spróbujcie sami :) SKŁADNIKI

W kuchni Katie
KOKTAJL Z LIŚCI MŁODYCH RZODKIEWEK I POMARAŃCZY 127

PRZYGOTOWANIE :  Rzodkiewki łącznie z liśćmi myjemy, oczyszczamy i przekładamy do naczynia blendera wraz z obranym bananem. Wlewamy szklankę soku pomarańczowego i miksujemy aż powstanie gładka papka. W wysokim dzbanku mieszamy wszystkie składniki. Do zielonego koktajlu możemy dodać kostki lodu i podajemy.  Młode liście rzodkiewek ;   Zwykle zjada się bulwy, a liście wyrzuca. jednak to liście mają więcej wartości

Kulinarne Fantazje Marioli
Pesto z pomidorow i bazylii 157

Zazwyczaj robię zielone, zieloniutkie, z zielska wszelakiego. W ubiegły weekend postanowiłam wykonać wersje pomarańczową czyli z suszonych pomidorów.  Potem powstały bułki ale o nich będzie jutrzejszy post. Pomysł na pesto podpatrzyłam w czerwcowej KUCHNI. Bez zmian oczywiście się nie obyło. Pesto z pomidorów i bazylii 80 g suszonych pomidorów z zalewy 2 czubate łyżki nasion słonecznika, uprażonych 2 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 161

ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem

Moniki Smakołyki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję