mleka, śmietany, masła, zwykle z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, również bakalii. Zwykle bardzo słodka, podawana najczęściej w postaci ściętej piramidki ozdobionej rodzynkami i skórką pomarańczową. Twaróg – do tradycyjnych polskich serników używamy twarogu zmielonego, co najmniej dwukrotnie. Idealnie byłoby go zmielić trzykrotnie. Mielenie pozwala bowiem pozbyć się grudek sera. Wybieramy najlepiej ser półtłusty lub tłusty. Jeśli nie mamy
Ciastka - domowe słodkościmiodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/ czubata łyżka cynamonu i łyżeczka kardamonu jeżeli lubicie Suchy mielony mak zalej około 700 ml gorącej wody i odstaw na minimum pół
greenscarfŚwięta u babci zawsze zajadałam się makowcem biszkoptowym. Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa była “gładka” – bez orzechów, rodzynków czy skórki pomarańczowej. Szczególnie rodzynki namiętnie wydłubywałam ze wszelkiego rodzaju makowych placków (co zostało mi do dziś), więc ten wypiek był dla mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową
Poezja smakuzbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki orkiszowej lub pszennej 100 g zmielonych prażonych orzechów laskowych Helio 50 g masła 50 g cukru 3 łyżki modu płynnego 1 jajko 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2-3 łyżki mleka dodatkowo do dekoracji: polewa i dekoracja deserowa Helio polewa
Domowy Smak Jedzeniakonsystencję gęstego jogurtu (u mnie było to około 1,5 szklanki cukru pudru, ale każdy cukier jest inny ). Gotowym lukrem polewamy wystudzoną struclę, a później posypujemy ją kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego Artykuł Klasyczna strucla makowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeSkładniki: wiśnie bez pestek 70 dag, kisiel pomarańczowy 1 opakowanie, cynamon 2 łyżeczki jajka 6 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna miękka 15 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka cukier puder 1 szklanka, woda 3-4 łyżki Jajka, cukier, miękką margarynę utrzeć mikserem do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Wsypać
W Mojej Kuchni Lubiężółtko 60 g cukru ok. 120 g owoców suszonych Helio 1 szczypta soli 2 szczypty proszku do pieczenia opcjonalnie: skórka starta z 1/2 pomarańczy lub parę kropel olejku pomarańczowego wykonanie: Suszone owoce kroimy w kosteczkę. Masło miksujemy z cukrem oraz żółtkiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pokrojone suszone owoce, skórkę z pomarańczy lub olejek i zagniatamy ciasto. Formujemy wałeczek
Domowy Smak Jedzeniadnie za pomocą np. dna szklanki. Wstawić do lodówki na 30 minut. masa serowa: 800g twarogu półtłustego 150ml śmietanki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (lub sok i starta skórka z pomarańczy*) 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 100g gorzkiej czekolady * pomarańczę należy dokładnie wyszorować i sparzyć, najlepiej użyć pomarańczy ekologicznej) polewa: 3 łyżki śmietany
Obiad gotowyminut. Temperatura pieczenia 170 stopni C. Grzanie: dół. masa dyniowa: - 750 g pieczonej dyni Hokkaido - 3 jaja - 250 g serka mascarpone - 4 łyżki cukru brązowego - 50 ml esencji pomarańczowej lub otartej skórki z pomarańczy - 1/4 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki cynamonu W/w składniki umieść w misie robota i zmiksuj blenderem na gładką masę. Masę wylej na podpieczony spód tarty
SMYKWKUCHNIDynia im większa, tym lepsza. Duża i dojrzała jest bardzo aromatyczna i najlepiej sprawdza się w kuchni. Ważny jest też kolor: mocno pomarańczowy oznacza więcej beta-karotenu. Chroni on nas przed szkodliwym działaniem promieni UV, które dodają zmarszczek. Karoten najlepiej się wchłania w towarzystwie tłuszczu. Dlatego potrawy z dyni warto skrapiać oliwą
Wymiar ZdrowiaBardzo lubię takie proste w wykonaniu ciasta. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a są pyszne. Tym razem u mnie ucierane ciasto z pomarańczową nutką. Ciasto wyszło niezwykle żółciutkie i pachnące. Pachniało obłędnie podczas pieczenia. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na niedzielny podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Potrzebujemy: Na ciasto: 5 jajek 15 dag masła lub margaryny
Izabelawkuchnimiksowania pojemnik można było zdjąć z bazy, zakręcić i zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na trening. To niezwykle wygodne rozwiązanie. Ja zabieram taką butelkę na rowerowe wyprawy! Pomarańczowy kolor zdecydowanie napawa optymizmem i dodaje energii! Ale do wyboru są aż 3 kolory! Znajdzie się coś jeszcze dla fanów czerwieni i błękitu! Wybrać możecie je TUTAJ SKŁADNIKI: * świeży ananas
Ostra na Słodkoskrócie (więcej możecie przeczytać na wyżej wspomnianych blogach) kurkuma działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Oczyszcza wątrobę i nerki. Wzmacnia stawy i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie. Usuwa toksyny z organizmu. Aby ta pomarańczowa przyprawa uwolniła w pełni swoje właściwości należy gotować ją około 8 minut oraz połączyć ją z odrobina pieprzu, wtedy uzyskamy z niej najwięcej dobra. W obecności piperyny, zawartej w pieprzu
W kuchni Karmel-itkiWprost ubóstwiam ten dyniowy sezon – za to, na ile sposobów mozna go wykorzystać. I o ile nie jestem wielką fanką zup, to te oparte na tym pomarańczowym warzywie nieustannie mnie zachwycają. Lubię się nimi bawić, mieszać z różnymi dodatkami, dodawać smaki orientalne. Ta dyniowa Read More Artykuł Dyniowa zupa miso – prosta zupa krem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog
Flymetothespoon