Taką pastę uwielbiam:) Może być jako smarowidło do chleba, dodatek do krakersów (jeśli nie stosuje się MM), a ja traktuję ją jak dip i zjadam z surowymi warzywami. Mój małżonek twierdzi, że ma wykwintny smak, choć to tylko jajka i tuńczyk najzwyklejszy;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyszła mi wielka ochota na jakąś kanapkową pastę w stylu pasty/smalcu z fasoli , którą niedawno robiłam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam żadnej pasty, dawno też nie robiłam nic z ciecierzycy. Więc gdy do tych dwóch faktów doszedł przepis, który znalazłam w dodatku do GW, to od razu poszedł do realizacji:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyMówi się, że nie wygląd się liczy tylko wnętrze. W przypadku tej pasty powiedzenie to jest słuszne w 100%. Nie poraża urodą, ale smak wynagradza średniej jakości doznania wzrokowe;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i jak zbliżało się już do etapu pełnej dojrzałości zaczęłam intensywnie myśleć na co je tym razem przeznaczyć. Na pastę , którą niedawno robiłam, a która tak bardzo mnie (i nie tylko mnie) zachwyciła? A może wymyślić inną? A może, co najczęściej robię, przerobić na krem czekoladowy ? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPasta z cyklu: wszystko mini, czyli jajeczka przepiórcze, liście z zaczątkiem rzodkiewki (przerywałam zasiewy) i maleńkie jeszcze listki rukoli. Składniki mini, ale w smaku maxi:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDawno nie robiłam żadnej strączkowej pasty, a w czasie porządków w spiżarni wyszło na jaw, że zapasy strączków mam spore. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRzymie, I na obiad zabieram Was do Wloch. Orginalnie, powinno byc ze spaghetti, ja chcialam mojemu maluchowi ulatwic zycie wiec wybralam swiderki. Zapraszam na makaron z pulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz. Wszystko
Smaki EdytyPasta z jajek mozemy uzyc do kanapek, zawijasow, wrapow... Ja dzisiaj uzyje do slimaczkow :) Skladniki: 4 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki sol, pieprz 2 lyzki majonezu Wszystko razem laczymy - blendujemy. Polecam
Smaki Edytyprzeciwnie. Przepis powstał z dwóch okazji: na konkurs oraz na potrzeby pikniku z przyjaciółmi, który zbliża się nieuchronnie. Jak wiadomo, nie podam czegoś, czego wcześniej nie sprawdziłam na domownikach. PASTA Z MAKRELI /własny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam
W kuchni Karmel-itkiprzez tarczycę. Co prawda uczciwość nakazuje wspomnieć, że te właściwości tracą nieco na wartości w przypadku wędzonej wersji makreli, niemniej smak proponowanej poniżej wariacji z pewnością zbilansuje tą stratę;) Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów Składniki: 1 wędzona makrela 1 mały słoik suszonych pomidorów w zalewie (polecam te z domowej spiżarni:) 2 jajka 1/2 cebuli pieprz Z makreli usunąć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz
Monia miesza i gotujeDziś kolejna propozycja na śniadanko lub kolację. Pyszna pasta którą można urozmaicić różnymi dodatkami np. pomidorem, ogórkiem kiszonym czy rukolą. składniki: 500 g twarogu lub sera białego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 łyżek majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki piertuszki sól, pieprz do smaku Twaróg rozetrzeć łyżką. Dodać drobno pokrojone jajka oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie wymieszać z majonezem
Monia miesza i gotujeróżne fazy z jedzeniem. Miewam okresy, w którym jadam tylko sery, a potem wędlinę. Czasem jest też tak, że mam ochotę na coś innego, więc robię pasty lub placuszki. Te pierwsze mogą stanowić doskonały zamiennik wędlin i być urozmaiceniem zwykłego śniadania czy kolacji. Z kolei, gdy mają mnóstwo dodatków lub są kolorowe, tym bardziej zjada się je ze smakiem
Fabryka pomysłów