rozgrzanej patelni z oliwą smażymy mięso, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, wszystko podsmażamy, doprawiamy i dodajemy piwo z koniakiem, dusimy aż większość wody wyparuje. Dodajemy pastę pomidorową, sos tabasco i świeżą bazylię. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. Podajemy makaron z sosem i starkowany serem Lazur
Niezły Młyneklubi bób ? Łapka do góry! Przyznam się Wam szczerze, że ja jeszcze nigdy nie jadłam więc postanowiłam wypróbować. Na sucho taki se, także trzeba coś wymyślić... Będzie pasta do chleba. Składniki: 400 g bobu 3 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku garść posiekanej mięty sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bób gotować w osolonej wodzie ok. 6 minut
pieprzny smaczekPASTA JAJECZNA Składniki: - 8 jajek - 800g ogórków konserwowych - 2 cebule - 5 łyżki majonezu - 3 łyżki musztardy - 2 łyżki "Delma z masłem" - przyprawa kucharek - pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, po ostygnięciu blendujemy i wrzucamy do miski. Ogórki i cebule również blendujemy i dodajemy do miski. Całość mieszamy dodając kolejno delmę, majonez i musztardę. Dodajemy przyprawy kucharek
Mentor SmakuPasta szybka, smaczna w sam raz na niedzielne śniadanie. Polecam SKŁADNIKI 5 ugotowanych jajek 1 łyżka majonezu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól, pieprz do smaku 10 dag. sera żółtego do starcia WYKONANIE Tuńczyka otwieramy i wrzucamy do salaterki. do tego dodajemy ugotowane starte na drobnych oczkach tarki jajka. Do tego dodajemy majonez stary ser, sól pieprz
W kuchennym oknie Ewyniskokaloryczny - nie mogłabym jeść go, po wyjęciu z puszki, ot tak... bez dodatków. Jest on u mnie zazwyczaj jednym ze składników sałatki lub - tak jak dziś pysznej pasty do chleba. Z dodatkiem bardziej wyraźnych składników (ogórek, musztarda, chrzan itd) smakuje rewelacyjnie. Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony 2 jajka łyżka majonezu
Walijskie PichceniePastę zazwyczaj robię wtedy, kiedy już "przejadły" nam się wszelakie wędliny i sery i szuka się w lodówce czegoś innego jak to mawiają "na ząb" :) Wtedy szybko kombinuję 2-3 składniki pasujące ze sobą i już na kolację jest coś innego niż pospolita kanapka z szynką :) Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym mała cebula czerwona mała cebula biała
Walijskie Pichceniemacie czasami taki dzień, że coś by się zjadło, ale ... właściwie na nic nie ma się ochoty? Szczególnie rano - brak apetytu doskwiera chyba większości z nas. Szybka pasta do kanapek będzie tutaj chyba wspaniałym rozwiązaniem i zastąpi nam tradycyjną bułkę z szynką lub serem :) Składniki: 1 wędzona makrela 2 ugotowane na twardo jajka 1 łyżka majonezu łyżeczka ostrej
Walijskie Pichceniemiski ogórek kiszony, cebulę drobno pokroić w kostkę i dać do ryby szklankę groszku z puszki bez soku dodać do ryby do smaku doprawić pieprzem, olejem rzepakowym tyle, aby pasta nie była za sucha wszystko dobrze wymieszać i łyżką do lodów uformować kule..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięświeżo mielony - do smaku awokado dojrzałe obrać i pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza dodać obrane ze skorupki jajka na twardo pokrojone na pół i wszystko zmiksować na pastę, przełożyć do miski do smaku dać majonez, musztardę, sól, pieprz, posiekany koperek i dobrze wszystko wymieszać schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły - najlepiej smakuje do tostów, grzanek
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj miało być prosto i na lenia. Tofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle okazało się, że w lodówce są liście limonki, w zamrażarce trawa cytrynowa, na parapecie leży … Czytaj dalej
slodkokwasnaplJeśli szukacie pomysłu na szybką pastę do chleba...biegnę Wam z pomocą;) Składniki; puszka tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą
Anioły w kuchnidobry początek dnia samo zdrowie w postaci twarogu i naszej ulubionej rukoli :) Do wykonania pasty potrzebne są: opakowanie twarogu, garść rukoli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, zmiksowane siemię lniane, no i oczywiście ulubiony chlebuś. Ruk olę i serek należy zblendować na gładką masę , doprawić i posypać siemieniem lnianym
Anioły w kuchniDzisiaj niezwykle prosta pasta sałatkowa, w dodatku bardzo zdrowa! Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól posiekany szczypiorek Z tuńczyka odlać olej, zostawiając 1-2 łyżki. Schłodzone awokado obrać, wyjąć pestkę, miąższ rozgnieść widelcem. Dodać do tuńczyka razem z sokiem z cytryny, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem i wymieszać. W razie potrzeby
Czerwień i błękitulubiony sos do dań z grilla? P.s. Tego posta dedykuję mojemu teściowi, któremu tak smakował ajwar, że wyczyścił słoik do ostatniej kropelki. Obiecuję, że wkrótce zrobię więcej porcji:) Ajwar - pasta z pieczonej papryki i bakłażanów Ajwar to pasta przygotowana na bazie papryki i czosnku, która może również zawierać bakłażany i ostrą papryczkę. Pochodzi z Serbii, obecnie jest popularny w całych(...)kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami i ajwarem Pindżur, lutenica, kiopoolu, zacusca... W świecie śródziemnomorskim i okolicach możemy spotkać wiele podobnych do ajwaru past na bazie papryk, pomidorów i bakłażanów. Świat kulinarny nie jest hermetyczny, a poszczególne tradycje przenikają się tworząc fascynujący obraz. Przygotowałam dla was krótkie zestawienie past i sosów. Wszystkie będą się
Chilli Czosnek i OliwaZaalouk to marokańska pasta z bakłażana z pomidorami. Przepis znalazłam w internecie i postanowiłam zrobić na próbę najpierw na kanapki, a gdy okazał się smaczny, dokupiłam składników i zrobiłam kilka słoiczków na zimę. Polecam, warto mieć coś egzotycznego w spiżarce. Źródło . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik