Już jakiś czas temu u Danusi zobaczyłam magiczną pastę i musiałam ją zrobić.Robiłam ją już kilka razy i praktycznie od tamtej pory nie używam papieru do pieczenia a taka pasta nadaje się do smarowania wszelkiego rodzaju blaszek, foremek na mufinki itp. Zawsze zapomniałam pstryknąć fotki aż w końcu wczoraj piekłam bułeczki i przypomniało mi się, że nie pokazałam(...)magicznej pasty.Robiłam z dodatkiem masła klarowanego,a tym razem użyłam Ramy do smażenia z mixem olejów i tak samo idealnie się sprawdziła w tej magicznej paście.No dobra,ale co to ta magiczna pasta ,a jest to pasta a raczej płyn do smarowania blaszek,foremek do pieczenia.Wystarczy posmarować blaszkę pastą i nie potrzeba posypywać mąką czy bułką tartą
Moje domowe kucharzeniePasta jajeczna z awokado – to pyszna propozycja pasty kanapkowej. Zamiast tradycyjnej pasty jajecznej lub też jej wersji z tuńczykiem lub wędzoną makrelą, czasami warto pokusić się o jej zdrowszą wersję – właśnie z awokado. Jeśli chcecie, by pasta jajeczna z awokado była bardziej fit, to oczywiście majonez możecie zastąpić gęstym jogurtem naturalnym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Awokado – ze względu(...)swoją chropowatą, zieloną skórę określany jest niekiedy jako gruszka aligatora. W Polsce nazywany jest też smaczliwką. Do wykonania tej pasty pamiętajcie, by użyć dojrzałego awokado – powinno być ono miękkie i sprężyste, a po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnego kształtu. Nie należy jednak ściskać owocu zbyt mocno, ponieważ może to uszkodzić miąższ, który po obraniu okaże się w tych
Kulinarne Przebojeszynką, serem i pomidorem każdego dnia nie jest dla mnie najlepszym wyborem, kiedy mam do dyspozycji tyle produktów i pomysłów na ich wykorzystanie. Jednak, gdybym miała do wyboru rozmaite pasty, to zapewne z chęcią jadłabym pieczywko częściej. Dlatego dzisiaj, jako alternatywa dla zwykłych kanapek, pojawia się wpis z przepisami na pyszne i różne pasty, które zasmakują każdemu skoro tak bardzo(...)nich to hummus, bo mistrzynią hummusu jestem ja i to każdy wie, kto mój hummus jadł. Tym razem jednak podkręcony jest masłem orzechowym, rodzynkami i tymiankiem. Druga pasta to naprawdę doskonała wariacja na temat zielonej soczewicy, niepalonej kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Trzecia pasta jest tak banalnie prosta, właściwie to żaden pomysł. Aczkolwiek wiem, że część Was zapomina
Mango PapajaPasta paprykowa do słoików najlepsza. Czas przetworów na zimę zaczął się u nas jakiś czas temu, teraz przyszła pora na przetwory z papryki. Podam Wam szybki i prosty przepis na pikantną pastę z papryki przypominającą wyglądem, smakiem i aromatem turecki Biber salçası (koncentrat z papryki). Zajadałam się taką pastą dawno temu w Berlinie. Podpytałam się kiedyś o przepis i taką(...)pastę z czerwonej papryki z małą modyfikacją (papryka nie jest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWczoraj na obiad przygotowałam wegańską zupę tajską i z przygotowań została mi kostka tofu. Długo zastanawiałam się, jak ją wykorzystać, w końcu stanęło na paście do kanapek :) Przepis znalazłam na stronie ' Kuchnia na wzgórzu '. Pasta wyszła baardzo smakowita, sama nie dowierzałam, że do środka wrzuciłam tofu ;) Składniki na pastę: 200 g tofu 1 łyżka kaparów + kilka do dekoracji
My Culinary ArtBardzo smaczna pasta bobowa. Można ją zajadać samą , można z kawałkiem chleba, można jako dodatek do wędliny. Ponieważ rozgniatamy bób widelcem lub praską do ziemniaków, pasta nie jest zupełnie gładka, ma przyjemną lekko grudkowatą konsystencję. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 250 g ugotowanego, obranego bobu 1 duży ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 łyzka tartego(...)mieszając. Zdjąć z ognia, rozgnieść ciepły bób praską do ziemniaków, lub widelcem, niezbyt dokładnie, przyprawić solą, pieprzem, dodać parmezan, wymieszać z posiekanymi listkami mięty. Dolać więcej oliwy o ile pasta jest za sucha. Doprawić sokiem z cytryny i posypać otartą skórką cytrynową. Smacznego
Stare GaryJest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)możliwości jest wiele! Jeżeli lubicie rukolę, to jestem pewna, że pokochacie tę cudnie zieloną pastę :) * słonecznik- 1 szklanka* * rukola- 150g * oliwa- 4 łyżki** * sok z cytryny- 1 łyżka * przyprawy: pieprz, sól Słonecznik zmielić w blenderze ( ja lubię czuć kawałeczki słonecznika więc zmieliłam nie do końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę
Kraina Miodem PłynącaDzis na kolacje bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wedzonej makreli.Poniewaz z mezem jestesmy "rybozercami" ,wszelkiej masci ryby czesto goszcza na naszym stole.Moj przepis jest naprawde blyskawiczny i kilkuskladnikowy.Pierwowzor z dawnych czasow zawieral majonez.Dzis zastapila go musztarda.I wystarczy,makrela ani tak jest bardzo tlusta ryba.Do pasty dodalam jedynie ulubione i wlasnorecznie przygotowane suszone pomidorki koktajlowe.Pyszne,slodziutkie.Przepis na suszone pomidory(...)nastepnie dokladnie rozgniesc widelcem.W drobniutka kostke pokroic cebule.Wymieszac z odrobina soli,aby troche zmiekla.Ogorki i pomidorki. pokroic rowniez w drobniutka kostke.Polecalabym ogorki konserwowe.Pasta bardzo zyskuje na smaku.Wymieszac i gotowe.Gdyby pasta byla za sucha dodac oliwy z pomidorkow.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia i sledzia w pomidorach z puszki.Jesli liczyc szczypiorku na posypke to trzy skladniki. Wystarczy uruchomic rezerwy lodowkowe,bo w kazdej lodowce na dnie szuflady leza jakies konserwy,jak nie makrela to sledz,albo szprotka(...)puszka sledzia w pomidorach-200 g szczypiorek Wykonanie: Serek z opakowania przelozyc do miseczki. Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka. Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego! Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory jest niezwykle kremowy i smacznej konserwy sledziowej jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac nowy przepis,czynie to z nieukrywana ciekawoscia.Ten pomysl podsunela mi TV-sniadaniowa.Zaraz tez naomczylam fasole i na drugi dzien powstalo to przesmaczne smarowidlo do chleba.A poniewaz jest z dodatkiem chrzanu,jak najbardziej wpisuje sie w klimaty(...)wielkanocne.Do przygotowania tej psty mozna uzyc fasoli z puszki,jednak pasta bedzie smaczniejsza jesli ugotujemy fasole samodzielnie.Jeszcze smaczniejsza na drugi dzien,gdy skladniki sie "przegryza".Polecam! Skladniki: puszka fasoli lub 1 szklanka ugotowanej fasoli 2 lyzki dobrego chrzanu ze smietana ze sloiczka 4 lyzki oliwy,oleju rzepakowego tloczonego na zimno sol,pieprz 1 lyzka soku z cytryny (nie dodawalam) Przygotowanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko pomyślę o kuchni gruzińskiej od razu mam w głowie trzy dania: pierożki chinkali, placek chaczapuri oraz te cudowne roladki z bakłażana, wypełnione aromatyczną orzechową pastą i posypane pestkami granatu. Stanowią one niebanalną i pyszną przystawkę. Składniki (na około 20 roladek) : 2 duże bakłażany 250 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1 łyżeczka mielonych ziaren(...)osuszyć na papierowym ręczniku. Plastry bakłażana smażyć na rozgrzanym oleju po 1-2 minuty z każdej strony, aż zmiękną. Następnie wykładać je na papierowy ręcznik celem odsączenia tłuszczu. Przygotować pastę z orzechów. Orzechy, czosnek, kozieradkę, kolendrę (świeżą i mieloną), ocet oraz chili włożyć do kielicha blendera i zmiksować na drobno. Następnie dolewając powoli wodę miksować w celu uzyskania gładkiej, kremowej
Food SquareSkładniki: ugotowana pierś z kurczaka (150g) 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka indyjskiej pasty curry sól Przygotowanie: Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy
Smakowity Blog Kulinarnyszybka i smaczna pasta do chleba. I to chleba nie byle jakiego! TUTAJ CHLEB Składniki na pastę -twaróg -makrela wędzona- usuń ości -pieprz ziołowy SKWORCU -szczypiorek -sól,pieprz -łyżka śmietany Wszystkie składniki zmiksuj, bądz zblenderuj na pastę. Nakładaj na chleb i dodaj rzodkiewki. Kolor czerwony na pewno poprawi ponury nastrój. Posyp szczypiorkiem. I pyszne , zdrowe kanapki gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniZamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois. Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich nie rezygnuje. Użyta ilość nie zamienia pasty w rybną, ma tylko podkręcić smak. Gotową pastę można przechowywać przez kilka dni z zamkniętym pojemniku w lodówce. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 bakłażany
SzczyptaSmaQzapewne w niejednym domu pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią niż takie tradycyjne ugotowane. Z reguły robię pasty do chleba. Tym razem jajka połączyłam z avokado, połączenie jest pyszne. Uzyskujemy pistacjowy kolor co dodatkowo oprócz smaku przyciąga wzrok. Pasta szybko znika z miseczki:) SKŁADNIKI : 3 ugotowane jajka
Basia w kuchni