pasty - 13297 przepisów (strona:5/887)

JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. 178

niewidzialne dla oka człowieka, macha swym ogonkiem z listka bukszpanu. Dziś wersja laktoowowegetariańska, czyli wegetariańska dla tych, co jedzą jajka. Pomysł zainspirowany zlepkiem różnych innych pomysłów na tę pastę z blogów. Już nawet nie pamiętam, których. Jedno jest jednak pewne - smakuje naprawdę dobrze i z pewnością urozmaici wielkanocne menu. JAJKA Z PASTĄ Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /sklejony z różnych, innych przepisów(...)białka odstawiam na bok. Pomidory suszone wyciągam z zalewy, kroję w mniejsze kawałki. Umieszczam je wraz z żółtkami w wysokim naczyniu. Dodaję olej i wszystko razem miksuję na pastę za pomocą blendera. Ilość oleju zależy od konsystencji pasty - musi być to gładka, kremowa masa, nie za rzadka,niezbyt gęsta. Tak przygotowaną pastą nadziewam połówki białek. Używam do tego szprycy

W kuchni Karmel-itki
Pasta brokułowa 159

Można powiedzieć, że to już u nas legendarna pasta. Od dawna bywa cieszącą się powodzeniem przekąską karnawałowego stołu, a jej przepis pochodzi z Krakowa, skąd mąż go przywiózł dawno dawno temu, jak w starych baśniach i legendach bywa :) Legendą obrosła na pamiętnej Sylwestrowej prywatce, gdzie podana na kultowych sucharkach pszennych (dostępne, a jakże, w Biedronce) z drobną posypką z czerwonej(...)papryki uwodziła wszystkich i nawet przełamała niechęć do brokuła jednego z gości. Parafrazując słynną kwestię z jednego z kultowych filmów Barei ("zawartość cukru w cukrze"), przekonaliśmy sceptyka, że pasta ta zawiera tylko 3% brokuła w brokule :) Chyba nawet "na taśmie" jest udokumentowane, że gość ów po pierwszej próbie, gdy stwierdził, że brokuła (wstrętnego) w ogóle nie wyczuwa, sięgał później

Delicious Titbits
Pasta z makreli z papryką 154

Dosyć ostra ale bardzo smaczna pasta z wędzonej makreli. Wędzoną makrelę bardzo lubię, przerobiona na pastę jest świetnym dodatkiem do chleba. Polecam! składniki 1 makrela wędzona,  bez skóry i ości 3 łyżki majonezu 1 cebula 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej ( u mnie węgierska Rolnika) pęczek koperku Sól, pieprz przygotowanie Obraną(...)skóry i pozbawiona ości makrelę włożyć do miski, podzielić widelcem na małe kawałki. Wymieszać z majonezem. Cebulę i koperek posiekać, dodać do ryby. Wymieszać z pastą paprykową i pomidorową oraz płatkami chili. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Stare Gary
Pasta Jajeczna 324

Pasta Jajeczna to idealny dodatek do śniadania, kolacji lub jako oddzielna przekąska na świeżym kawałku pieczywa. Z poniższego przepisu powstaje najlepsza pasta jajeczna jaką jadłam. Polecam.  Pasta Jajeczna - Składniki: 4 jajka 2 łyżki majonezu polowa cebuli ok. 20 g żółtego sera łyżeczka masła sol  pieprz Pasta Jajeczna - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo.  Następnie jaja i cebulę(...)kroimy w drobna kostkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Łączymy wszystkie składniki na pastę jajeczną i przyprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu. Podajemy z pieczywem. Kanapeczki można posypał ściętym szczypiorkiem lub połączyć z innymi ulubionymi dodatkami.  Moje posty

Słodka Strona
Tortilla wegetariańska z pastą z czerwonej fasoli 269

Lubicie tortillę? Ja też :) Niedawno podzieliłam się z Wami moim sposobem na domowe placki. Dzisiaj zapraszam Was na tortillę z warzywami i pastą z fasoli. Taka świeżo przygotowana, pachnąca i pikantna pasta jest idealnym uzupełnieniem dla pozostałych wegetariańskich składników, a tortilla staje się bardziej sycąca. Inspiracją dla mnie była  Ava Valk , u której natrafiłam na przepis(...)Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;) Składniki na pastę: 1 puszka czerwonej fasoli , 1 duża cebula , 5 ząbków czosnku , 200 ml przecieru pomidorowego (lub soku), 3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich , 5 łyżek oliwy , ostra papryka mielona , sól - do smaku. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie.  Dodać odsączoną i przepłukaną fasolę, przesmażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasta z bobu 157

Pasta z bobu, przepis na nią jest banalnie prosty. Zrobi ją każdy. Idealna z grzanką. Wypróbowałam ją również na ciepło jako dodatek do makaronu  z odrobiną oliwy z oliwek i świeżo startym parmezanem. Ja wszystkie warzywa gotuję zawsze na parze, zachowują wtedy cały dwój smak i wszystkie wartości. Inspirację czerpałam z bloga(...)Stare gary . Jeśli przygotujesz tę pastę, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Pasta z bobu Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g ugotowanego na parze i obranego bobu 3 ząbki czosnku około 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Kulinarne przygody Gatity
7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki 173

Przygotowaliśmy dzisiaj zestawienie 7 pomysłów na wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :) 1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który(...)pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty! Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną

Bananowe Pole
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 162

długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem manganu i miedzi(...)najłatwiejszą z nich. W wersji podstawowej, wegetariańskiej, robimy ją na bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak niestety najlepiej określa chemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku

Karo in the Kitchen
czarno białe ----in bianco e nero 155

domowych preferuje go zamiast tradycyjnych, polskich potraw. Makaron pysznie smakuje z różnymi składnikami, dlatego jest wyśmienitą bazą do wielu dań. Dla urozmaicenia potraw z makaronem, producenci i kucharze barwią pastę na różne kolory. Makaron może być biały, przezroczysty, zielony, czerwony, żółty, czarny, brązowy lub szary. Różne kolory można uzyskać dodając chemiczne barwniki. Jednak nie popieram takiego działania, gdyż kolor(...)pasta nero. ingredienti:      circa 1 tazza . Panna acida      borsa di miscela congelata di calamari gamberi      noce moscata qb cucchiaini e mezzo -circa      vino bianco da 1/2 a 3/4 - vetro      2-3szalotki      pasta

w mojej kuchni
Crosstini z pastą wątróbkową - buon appetito! 120

takie, że Barchettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe albo drożdżową ciabattę. Kromki chleba powinny być malutkie. Crostini podajemy z rożnymi pastami albo natarte czosnkiem i oliwą. Ja przedstawiam propozycję polskiej pasty z wątróbek :) - taki szybki ala pasztet Składniki: Około 5 – 6 drobiowych wątróbek szklanka mleka 3 jajka na twardo (najlepiej same(...)Wątróbki zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 15 minut. Możemy też wykorzystać wątróbkę usmażoną obiadu. Następnie mielimy razem z jajkami i tartym czosnkiem. Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Do pasty dodajemy majonez, usmażoną cebulę, drobno posiekaną natkę i doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową albo kuminem.  Smarujemy tosty pastą i ozdabiamy świeżymi ziołami i prażonymi na suchej patelni

Bon Appetit Małgorzaty
Jaja faszerowane Pastą z Łososia Wędzonego 215

Zdecydowanie moja ulubiona pasta. ...a to pewnie za sprawą faktu, że uwielbiam wędzonego łososia. Każdemu amatorowi łososia w takim wydaniu gorąco polecam wypróbowanie tej pasty. Jaja faszerowane pastą z Łososia - Składniki (na ok. 8 połówek jaj) 4 jajka 50 g łososia wędzonego 3 żółtka 2 łyżki majonezu łyżka twarożki 2 łyżki koperku, sól  pieprz Jaja faszerowane pastą z Łososia(...)Twarożek wraz z 3 żółtkami rozgniatamy przy użyciu widelca.  Szczypiorek i łososia drobno kroimy, dodajemy odrobinę soli i łączymy wszystkie składniki. Każdą połówkę jaja faszerujemy powstałą pastą (po ok. łyżce). Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i oprószamy szczypiorkiem. Moje posty

Słodka Strona
Pasta sojowa 202

Uwielbiam pasty do chleba. Przy moim mega aktywnym maluszku często nie mam czasu na gotowanie obiadu w porze obiadowej (często jem go na kolację) i takie pasty ratują mnie przed napadami głodu. Tym razem postanowiłam przyrządzić pastę sojową. Nigdy wcześniej nie robiłam pasty z soi, więc postanowiłam posiłkować się gotowym przepisem. Po przeszukaniu internetu wybrałam przepis(...)stronki. Pasta jest pyszna, delikatna, w pięknym, kremowym kolorze.  Polecam :) Składniki: szkl. soi 2 małe cebule 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 6 szkl. wody sól Soję moczymy na noc, rano gotujemy w nowej wodzie ok. 40 minut. Cebulę kroimy w dowolne kształty  i podsmażamy na oliwie z oliwek.  Składniki

chwile dla mnie
Pasta z wędzonego pstrąga 200

Pyszny świeżo uwędzony pstrąg..., ależ pachnie ! Część pochłonęliśmy od razu. Skropiony odrobiną soku z cytryny z dodatkiem razowego chleba, to niebo w gębie. Z reszty postanowiłam zrobić pastę rybną na bazie twarogu, czyli wrócić wspomnieniami do dzieciństwa, gdy babcia smarowała kanapkę pastą z  wędzonej ryby  z dodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego(...)usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę i rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser  i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Pasta pieczarkowa z tofu (ok. 110 kcal/100 g) 177

Śniadanie na trawie :) (na zdjęciu oprócz pasty pieczarkowej-tofu: sałata lodowa, kiełki rzodkiewki, prażone siemię lniane, papryka, rzodkiewka) Tym razem przygotowałam pastę z tofu wędzonym, ale można równie dobrze dodać zwykłe tofu, to dodawało aromatu i posmaku pasty z wędzonej ryby ;) Ze zwykłym tofu wychodzi coś na kształt wegetariańskiego pasztetu do smarowania :) Obie wersje polecam z ogórkiem kiszonym.  Składniki(...)schłodzonej pasty): 10 g (1 łyżka) masła 50 g tofu wędzonego 270 g pieczarek (lepiej więcej niż mniej, żeby tofu za bardzo nie przebiło smaku) sól, pieprz Przygotowanie:   1. Kroimy pieczarki i dusimy je na maśle. Czekamy aż ostygną. 2. Pieczarki przekładamy do garnuszka lub innego naczynia, dodajemy pokrojone tofu, sól, pieprz. 3. Miksujemy na gładko za pomocą blendera

Malowane smakiem
Domowa warzywna pasta bulionowa 168

używam domowej vegety , jest rewelacyjna..... ale jednak czegoś mi brakowało... Na blogu  Chillibite.pl  wypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki(...)zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa forma przyprawiania zup. Serdecznie Was zachęcam ! A w przygotowaniu pasta warzywno-mięsna. Domowa warzywna pasta bulionowa   Składniki: 4 liście laurowe 15 ziaren ziela angielskiego 3 g suszonych grzybów 20 ziaren czarnego pieprzu kilka łodyżek świeżego lubczyku kilka gałązek rozmarynu pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka

Kulinarne przygody Gatity